Šef stručnog štaba JK “Cement” Andrija Mumović podneo kandidaturu za funkciju predsednika JSV

Objavljeno: 21 маја, 2017

BIOGRAFIJA:

Ja, ANDRIJA MUMOVIĆ, rođen sam 13.12.1956. godine u selu Ponor, Opština Olovo, u Bosni i Hercegovini, kao 6-to dete od oca Srete i majke Petre. Godine 1958. porodica mi se preselila u Beočin, gde sam odrastao i završio osnovnu školu. Srednju školu za unutrašnje poslove sam završio 1975. godine, u Sremskoj Kamenici i zaposlio se kao milicionar u SUP-u Novi Sad. U ovoj školi sam se prvi put sreo sa judo-om, zavoleo ga i u njemu ostao, evo već  46 godina. Višu školu za unutrašnje poslove završio sam, 1977. godine u Zemunu i stekao zvanje pravnika za unutrašnje poslove. Defektološki fakultet u Beogradu, završio sam 1982. godine i stekao zvanje Diplomiranog specijalnog  pedagoga. Odslušao sam i dve godine nastave na poslediplomskim strudijama grupe za krivično pravo, Pravnog fakulteta u Novom Sadu, ali iste nisam priveo kraju. U policiji sam radio skoro sve poslove od milicionara do načelnika kriminalističke policije u činu potpukovnika, a penzionisao sam se 31.12.2006. godine. Od januara 2008. do jula 2014. godine radio sam u kompaniji „Mercator-S“, kao Direktor za bezbednost Mercator trgovine Jugoistočne Evrope.  U martu 2015. godine otvorio sam privatnu firmu-Agenciju za obuku službenika obezbeđenja, BODYGUARD CENTER. Oženjen sam, otac dvoje dece i jedne unuke, a u trenucima inspiracije napišem i po koju pesmu. Godine 1998.  izdao sam  knjigu poezije “Večnoj vodi”.

SPORTSKI RAD:

U septembru 1978. sa grupom drugara i sportskih radnika, osnovao sam Judo klub „Cement“-Beočin, gde od prvog dana do danas obavljam posao Šefa stručnog štaba. Kao kreator i organizator stručnog rada u „Cementu“ odškolovao sam nekoliko dobrih trenera, a Morina Šefki i Trajanovski Vladislav i sada obavljaju trenerske dužnosti sa selekcijama svih uzrasnih grupa. Kroz klub je do sada prošlo više od 3.000 sportista, a trenutno je u aktivnom trenažnom procesu oko 120 članova. Iduće godine slavimo jubilej „40 godina kluba“.

Na takmičarskom planu klub je postigao zavidne sportske rezultate, među kojima se ističu dve olimpijske norme, Milinković Mitra, (Barselona 1992. i Atlanta 1996.). Imali smo 9 učešća na Svetskim šampionatima gde su osvojena dva sedma mesta. Na Evropskim šampionatima bili smo 40 puta gde su naši takmičari osvojili jednu srebrnu i 4 bronzane medalje, kao i tri peta i pet sedmih mesta. Na Mediteranskim igrama bili smo dva puta i oba puta naši takmičari su se vratili sa bronzanim medaljama. (Milinković Mitar i Šešević Tamara). Na Univerzijadi u japanskoj Fukuoki, 1995. godine, Milinković je osvojio srebrnu medalju. Osvojeno je 18 medalja na Evropskim KUP-ovima, a na Balkanskim šampionatima smo učestvovali 73 puta i osvojili 24 zlatne, 12 srebrnih i 17 bronzanih medalja. Na prvenstvima Države osvojili smo 358 medalja od kojih su 102 zlatne, 95 srebrnih i 161 bronzanu. U seniorskoj konkurenciji napravili smo 15 titula prvaka Države. U klubu smo stvorili 50 majstora judo-a, od prvog do 7-og DAN stepena. Na ekipnim KUP-ovima Države osvojili smo  5 medalja. Za ovih 39 godina postojanja  osvojeno je ukupno 5.777 medalja. 2013. godine sam sa svojim trenerima i takmičarima stigao do Play-off-a Super judo lige Srbije. U polufinalu smo pobedili favorizovanu “Crvenu Zvezdu” ali smo u finalu poraženi od JK. “Rekord” iz Beograda rezultatom 3:2. Trenutno smo članovi Prve judo lige Srbije, a prošle godine smo, sa našom vrlo mladom ekipom, zauzeli 3. mesto. Ovu Ligu smo uspešno organizovali u Beočinu.

Puštanjem u rad novog Sportskog centra u Beočinu, 2009. godine, dobili smo i svoju judo salu i  stekli uslove da imamo svoj tradicionalni turnir, „Trofej Beočina“, koji smo organizovali 7 pta i pozicionirali na visoko organizaciono mesto u Srbiji. Turnir ima ambiciju da preraste u Evropski KUP za kadete ili juniore. 2010. godine smo organizovali prvenstvo Države za mlađe seniore, a godinu dana kasnije i  Balkanski šampionat za seniore. Sa oba takmičenja obezbedili smo direktan prenos preko interneta putem “live streaminga”. O našim organizacionim sposobnostima najbolje svedoče pohvale putem društvene mreže-facebook, ili putem mejlova, od strane trenera, sudija, roditelja i mnogobrojnih takmičara. Iz kancelarije JSV nikada nismo dobili ni jednu reč pohvale, pa čak ni čestitku Ivković Mariji kada je osvojila bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u Atini 2014. godine.

Neskromno, ali ponosno ću istaći svoj doprinos završetku Sportskog centra Beočin, kroz moju građansku inicijativu „Sportske legende za Beočin“, koja je od kapitalnog fonda Vojvodine obezbedila milion eura za završetak centra. Naravno veliku zahvalnost dugujemo i sportskim legendama koje su bili potpisnici ove inicijative. Sa velikom halom i tri manje trenažne sale ovaj centar pruža sav komfor za organizovanje i većih šampionata u judo-u.

Pomenuću i volontersku aktivnost komandanta u Omladinskoj radnoj brigadi “Dimitrije Lazarov-Raša” iz Beočina, koja je za svoj humanitarni rad, izgradnje kuće za dvoje dece bez roditelja, u selu Vučkovica kod Kragujevca, dobila zlatnu plaketu “Večernjih Novosti” za najhumaniji podvig u 2008. godini.

RUKOVODNO ISKUSTVO:

Učesnik u osnivanju Sportskog Saveza Opštine Beočin 2001. godine, a potom 12 godina obavljao funkciju Predsednika Skupštine.

Bio sam član UO Sportskog Saveza Vojvodine u dva mandata, i jedan mandant bio član Skupštine Sportskog Saveza Srbije.

U olimpijskom ciklusu “London” od 2008-2012. bio sam član Nadzornog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, sa dobrim izgledima da mandat i ponovim. No UO JSS je na tu funkciju, umesto mene, kandidovao tadašnjeg  predsednika  UO JSS, ali on na žalost nije prošao na izborima, pa smo izgubili jednu važnu funkciju u Olimpijskom komitetu Srbije.

U dva mandata, od 2000-2009. godine obavljao sam funkciju Generalnog sekretara Judo Saveza Vojvodine.

Inicijator sam stvaranja Super judo lige Srbije.

Zajedno sa Munirom Šabotićem, 2005. godine osmislili smo, projektovali i pokrenuli trening „KAMP KANJIŽA“, sa ambicijom da on bude jedan od najboljih u seniorskoj konkurenciji, na ovim prostorima. Takođe smo pokrenuli, a ja sam i kumovao, imenu turnira koji se održava pre ili posle Kampa u Kanjiži. Imenom „KUP Vojvodine“ želeo sam da JSV bude prepoznatljiv i promovisan, ne samo na domaćoj, već i na inostranoj sceni. Uspostavili smo odličnu saradnju sa selektorima i reprezentacijama iz regiona, a posebno sa reprezentacijom Mađarske, koja je već godinama lider u muškom judo-u, u našoj regiji. Ostaće zabeleženo da smo na jednom od prvih kampova imali 16 Evropskih,  Svetskih ili Olimpijskih medalja, što je trenutno samo misaona imenica jer sam ja, od strane sadašnjeg rukovodstva JSV proglašen „personom non grate“ i rukovođenje Kampom mi je oduzeto iako je KAMP poslovao pozitivno i u kasi JSS ostavio 150.000,oo dinara.

Sa svojom ćerkom i zetom, kao administratorima, osmislio sam, projektovao i pokrenuo WEB sajtove JSV i JSS koji smo administrirali 2 godine sa ambicijom da on bude glavno informativno glasilo u komunikaciji Saveza i klubova. U početku je tako i bilo, pa su se na njima mogle naći  sve odluke Upravnih odbora JSV i JSS i izveštaji sa drugih važnih aktivnosti Saveza, pogotovo reprezentativnih selekcija. No rukovodstvo JSV i JSS posle  dve godine oduzelo mi je uredništvo sajta koji je ubzo potom zamro kao i mnogo toga u JSV koji je prosto zbrisan sa srpske judo scene i utopljen u JSS kao i naš odlazeći Predsednik. Ostao je da radi samo sajt JSS ali i on nije naj ažurniji.

Dao sam veliki doprinos osnivanju liga odbora, 2007. godine, a potom 6 godina zaredom obavljao funkciju Direktora Prve judo lige Srbije, koja mi je takođe volšebno oduzeta u procesu moje marginalizacije iz JSV i JSS. odlukom UO  JSS rukovođenje ligaškim takmičenjima, umesto liga odbora, preuzela je kancelarija JSS? Da li će to tako i ostati videćemo, jer su liga odbori tekovina koja je Savez spasila klubaštva,  i tu lopticu prebacila u dvorište liga odbora, kao interesnih udruženja. Ukidanje njihovih nadležnosti nije mudar potez.  Rukovođenje ovom ligom sam obavljao volonterski, bez nadoknade u bilo kom obliku, i trudio sam se da je svih ovih 6 godina vodim profesionalno i nepristrasno. Tadašnji prvoligaški klubovi su mi svedoci u ovome.

NAGRADE I PRIZNANJA: Godine 1995. proglašen sam za najboljeg trenera u SCG, a 2008. godine za najboljeg trenera Prve judo lige Srbije. Dobitnik sam “Spartakove nagrade” kao najvećeg sportskog priznanja u Vojvodini, a potom u dva mandata bio član Spartakovog žirija, za kategoriju trenera. Dobitnik sam i “Oktobarske nagrade” grada Beočina za 1995. godinu. Od JSV nikada nisam dobio nikakvo priznanje i zahvalnost iako sam, npr. dao veliki doprinos u pripremi i organizaciji jubileja “40 godina judo-a u Vojvodini” koji je održan u Somboru 2002. godine pod predsedavanjem dr Milorada Bejatovića. Skoro 2 meseca sam listao prašnjave arhive JSV sakupljajući arhivsku građu za pregled rezultata vojvođanskih džudista-reprezentativaca, koja je posle dobro poslužila dr Obadovu za njegovu knjigu “Džudo u Vojvodini-nastanak i razvoj”.

MOTIV ZA KANDIDATURU:

Cenim da sadašnja rukovodeća garnitura JSV nije iskoristila ukazanu  osmogodišnju šansu da povuče Judo Savez Vojvodine napred, sem što je sebi obezbedila rukovodeće funkcije i u JSS. Šta više ne mogu da se setim, sem konačnog licenciranja trenera, (ako je i to njihov projekat) da su skoro i jedno obećanje, kada su „rušili“ bivšeg Predsednika,  Obadova, ispunili, a pogotovo obećanje da će Savezu doneti 2 miliona dinara, mimo redovne dotacije od strane Pokrajine. Nisam siguran da su doneli ni 200 hiljada dinara, a kamoli 2 miliona? Podsetiću da je JSV sa Obadovom na čelu, u svom četvorogodišnjem mandatu, Savezu doneo 20 miliona dinara, elektronske semafore, 500 kvadrata strunjača i organizaciju Evropskog apsolutnog šampionata. Lobi akcijom za koju znamo kako je tada sprovedena obezbeđena je glasačka većina koja je ocenila da Obadov nije dobro radio i da ga treba promeniti. Sadašnji predsednik mu je zamerio što je davao strunjače klubovima na korišćenje, a on nije nabavio ni jednu jedinu strunjaču za dva mandata. I one koje je nasledio njegovi “saborci” su prisvojili pa sada ne možemo formirati borilišta “ko svet” već seniorsko prvenstvo Vojvodine držimo u Kaću na borilištima 6×6 metara i bez elektronskih semafora. O baneru iza pobedničkog postolja da i ne govorimo..on je već davna prošlost, a kancelarija JSV ne zna gde je, a nije bila kadra, čitav jedan mandat, napraviti drugi baner..?

Participacija u seniorskoj reprezentaciji Srbije iz naših klubova se svela na minimalnu, a o olimpijskoj normi nema ni govora. Odlazeće rukovodstvo se hvali sa saldom od preko 2 miliona dinara u kasi JSV, a treba da ih je sramota što nisu imali projekte za utrošak tih sredstava. O pomoći klubovima da i ne govorim..Sve je palo na njihova pleća i stvaranje reprezentativaca je kao “omča oko vrata”.. što ih više pravite jače stežete omču oko klupskog vrata.. E tako više neće moći za naredni Olimpijski ciklus (2017-2020.)  Moraćemo više poštovati klubove koji stalno “proizvode” kvalitet bez obzira da li glasaju za mene ili mog uvaženog protiv kandidata. I repozicioniranje JSV u JSS će nam biti jedan od prioritetnih zadataka ne zato da bi “autonomašili” već da se naš rad uvaži pa da se i mi pohvalimo bar jednom seniorskom evropskom medaljom i olimpijskom normom za Tokio 2020.

Nije mi jasno zašto se sa ovim izborima toliko otezalo i skoro punu godinu ušlo u novi olimpijski ciklus kada je sve moglo da se obavi u septembru prošle godine. Izmenu i dopunu Statuta je moglo obaviti i novo rukovodstvo kojem je ovako ostalo samo 3 godine mandata, umesto 4 koliko im sleduje po Statutu.

Na kraju ove kandidature, pozivam sve klubove i njihove funkcionere, koji  veruju u moj organizacioni kapacitet, i žele da se sadašnje stanje promeni na bolje, da me svojim glasom podrže, i zajedno samnom doprinesu boljitku judo-a u Vojvodini  i Srbiji. Kukolj Aleksandar ne sme biti izuzetak koji će svakih 10 godina doneti jednu medalju već proizvod sistema koji će u kontinuitetu proizvoditi evropske i svetske medalje. JSV i JSS mora biti servis klubovima i regionalnim Savezima koji ga čine, a ne obrnuto, a kancelarija JSV   mesto gde se mogu dobiti sve informacije od interesa za klubove i njihove članove.

PREDLOG PROGRAMA RADA

JUDO SAVEZA VOJVODINE OD 2017-2020 GODINE

 • Obezbediti javnost rada Upravnog odbora i svih drugih organa i komisija JSV;
 • Obezbediti rad i ažurnost WEB sajta JSV i učiniti ga glavnim informativnim glasilom u komunikaciji između JSV i klubova;
 • Od JSS zahtevati javnost rada Upravnog odbora i svih organa i komisija JSS;
 • Obezbediti transparentnost rada svih trenera i reprezentativnih selekcija JSS;
 • Redovno organizovati edukativne trenersko-sudijske seminare;
 • Reaktivirati Vojvođansku ligu i uvrstiti je u sistem takmičenja JSS;
 • Obezbediti fond za nekoliko stipendija najperspektivnih kadeta i juniora iz vojvođanskih klubova;
 • Pomagati klubovima da se bolje pozicioniraju u svojim Opštinama i reše neka infrastrukturna pitanja kao što su nabavka judo strunjača, semafora, kimona i sl;
 • Inicirati izgradnju Olimpijskog trening centra za borilačke sportove na Fruškoj Gori i s tim u vezi inicirati formiranje unije borilačkih sportova Vojvodine;
 • Pomoć klubovima u organizaciji njihovih turnira i trening kampova;
 • Inicirati kandidaturu za organizaciju Evropskog ili Svetskog šampionata u kadetskoj, juniorskoj ili  veteranskoj konkurenciji;
 • Inicirati organizaciju stalnog EJU KUP-a za kadete ili juniore;
 • Obezbediti bolje pozicioniranje JSV u SSV i Pokrajinskim strukturama vlasti;
 • Obezbediti bolje finansiranje JSV od strane APV;
 • Obezbediti veće prisustvo judo sporta u sportskoj štampi;
 • Oformiti komisiju za školski sport i rad sa decom sa posebnim potrebama;
 • Oformiti komisiju za nagrade i priznanja JSV, a posebno priznanja klubovima, sportistima, trenerima, sudijama i drugim sportskim radnicima povodom klupskih, i jubileja JSV, kao i priznanja za životno delo zaslužnim sportskim poslenicima;
 • Ustanoviti praksu godišnjeg izbora najboljih klubova i pojedinaca na svečanoj sednici Skupštine JSV, čime bi se obezbedilo vrednovanje i poštovanje rada i postignutih rezultata, kako klubova tako i pojedinaca;
 • Kod JSS inicirati izradu „Strategije razvoja judo sporta u Srbiji“ i uzeti aktivno učešće u njenoj izradi.

Kandidat za predsednika JSV

        Andrija Mumović

 4,627 total views,  1 views today

4 Comments

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *