U AUSTRIJI SAMO JULA DO MEDALJE, DRAGANA ISPALA U PRVOM KOLU

Objavljeno: 5 јуна, 2011

Proteklog vikenda, 4. i 5. juna 2011. godine u Leibnitzu u Austriji, održan je juniorski EJU top turnir na kojem je nastupilo oko 700 takmičara iz skoro svih evropskih zemalja. Srpsku reprezentaciju je predstavljalo 13 judoka od kojih 5 u ženskoj i 8 u muškoj konkurenciji. Osvojili smo jednu srebrnu medalju i dva sedma mesta, što i nije loš rezultat za ovako jak turnir.

Julijana Savić

Savić Julijana, iz „Žandarmerije“, u kategoriji do 44 kg, je osvojila drugo mesto i  srebrnu medalju. U prvom kolu je bila slobodna, a u drugom pobedila Pop Claudiu iz Rumunije. U trećem kolu je pobedila Larissu Meier iz Nemačke i plasirala se u finale gde se sastala sa  Francuskinjom, Samraoui Myriem, od koje je izgubila, i morala se zadovoljiti „samo“ srebrnom medaljom. Da potsetimo da je „Jula“ aktuelna šampionka Evrope u ovoj kategoriji i prva na juniorskoj evropskoj rang listi.

Dragana Biskupović

Naša reprezentativka, Dragana Biskupović, u kategoriji do 63 kg, je poražena  u prvom kolu, od Nemice, Weikert Julije, u „golden scoru“, nakon izjednačene borbe u kojoj su obe takmičarke imale po jedan  yuko. Pošto Nemica nije stigla u polufinale Dragana nije dobila šansu za popravni u repasažu.
Od naših dama, samo je još Sara Božić iz niškog „Kinezisa“, opravdala očekivanja. Nastupila je u kategoriji do 57 kg i u prvom kolu bila slobodna. U drugom kolu je poražena od Sanne Verhagen iz Holandije, koja je potom stigla u finale i osvojila srebrnu medalju povukavši Saru u repasaž. Sara se probudila tek u repasažu gde je pobedila Izraelku, Kafe Maayan, i domaću takmičarku, Melaniju Beck. U trećem kolu repasaža izgubila je od Podolak Arlete iz Poljske, koja je potom stigla do bronzane medalje, a Sara se morala zadovoljiti 9-im mestom zajedno sa još tri takmičarke.
U ovoj kategoriji nastupila je i Bećagol Milica iz „Rume“, alči je poražena u prvom kolu od  Karpala Justyne iz Poljske, koja joj nije obezbedila repasaž.
U kategoriji do 70 kg nastupala je Tuba Una iz beogradskog „Partizana“ i izgubila u prvom kolu od Miriam Butkereit, iz Nemačke, koja joj nije obezbedila repasaž, među 37 učesnica u ovoj kategoriji.

Iako su devojke uzele jednu srebrnu medalju, muškarci su imali više pobeda ukupno.
Predrag Nikolajević, iz pančevačkog „Dinama“, je u prvom kolu bio slobodan, a u drugom poražen od Imashev Aibeka, iz Kazahstana, koji je na kraju osvojio prvo mesto i zlatnu medalju. Nikolajević se zatim trgao i u repasažu postigao dve pobede a potom, u finalu repasaža svoje grupe, izgubio od Kielbasinski Lua iz Poljske, i tako zauzeo 7. mesto.
Ilija Ciganović, iz  beogradskog „Rekorda“, je dobro počeo turnir i sa tri pobede došao  samo u polufinale svoje grupe, jer je u ovoj kategoriji bilo prijavljeno 60 takmičara. Nakon poraza od Sabitov Bakda, iz Kazahstana, u četvrtom kolu, morao je u repasaž. U prvom repasažnom meču je bio bolji od Holanđanina Degen Juniora ali ga je na putu do medalje zaustavio Ruski reprezentativac, Kardangushev, koji je posle stigao do bronzane medalje, a Ciganovića ostavio na solidnom 7. mestu.
Ni Jovan Niškanović, iz zrenjaninskog „Proletera“, u kategoriji do 73 kg se nije obrukao. U svom prvom „evropskom“ izdanju, i on je počeo dobro. U prvom kolu je pobedio Holanđanina, Beikman Jeery-a a potom i Austrijanca, Grasmugg Marca. U trećem kolu je poražen od Italijana, Carolo Massia, koji je potom poražen Slovenca što je značilo da Niškanović nema repasaž. Kako je bio raspoložen, da je dobio šansu za popravni, ko zna, možda bi stigao i do medalje.
U kategoriji do 81 kg nastupio je Stefan Šimonković iz „Rume“ i izgubio u prvom kolu od Bugarskog reprezentativca, Ivanov Ivayla. Pošto je Bugar stigao u finale, i uzeo srebrnu medalju, Šimonković je imao repasaž, u kojem je takođe poražen u prvom kolu od  Daxa Biesbrouck, iz Holandije. Ni holanđanin nije makao dalje od naredne borbe.
U kategoriji do 90 kg imali smo tri borca. Glušac Mateja-Luka, iz beogradskog „Partizna“ je dobro počeo i sa dve pobede, nad imenjakom iz  Slovačke, Hajasom  i Holanđaninom, Daaom De Jongeom, najavio dobar nastup, kao što smo i navikli od njega. Ipak nije bilo kako smo očekivali jer je u trećem kolu poražen od Britanca, Fletcher Benjamina, pa je morao u repasaž. U prvoj repasažnoj borbi poražen je od Galandi Philipa iz Italije i tako završio svoj nastup na ovom, veoma jakom turniru.
Miloš Vukičević, iz „OJK“-a je u prvom kolu bio slobodan a u drugom je pobedio Kukovica Davida iz Slovenije. U trećem kolu je poražen od Hinze Teuna iz Holandije, koji ga nije povukao u repasaž pa je morao završiti takmičenje.
Lepotić Marko iz „Rume“, je poražen već u prvom kolu od Slovaka, Hegedus Dušana, koji je potom poražen od Izraelca, tako da Lepotić nije imao repasaž.
U kategoriji preko 100 kg nastupio je još jedan takmičar iz „Rume“. Nikola Jeremić je u prvom kolu bio slobodan a u drugom je poražen od Austrijanca Allerstorfera, koji ga je povukao u repasaž jer je ušao u finale, a potom osvojio srebrnu medalju. Jeremić nije bio bolji ni u repasažu jer je u prvom kolu izgubio od Berber Antona iz Rusije, koji je na kraju zauzeo 5-to mesto, dok je Jeremić sa još tri borca podelio 9-to mesto, od ukupno 15 takmičara u ovoj kategoriji. Pošto je Jeremić tek prva godina juniora, od njega se tek očekuju dobri nastupi u narednim godinama.

Nakon turnira deo naše reprezentacije je ostao na trening KAMP-u, a deo se vratio u Srbiju. Da stiču nova iskustva na KAMP-u su ostale reprezentativke, Savić Julijana, Sara Božić, Dragana Biskupović i Una Tuba, kao i reprezentativci, Ilija Ciganović i Glušac Mateja. Sa reprezentativcima je ostao i nacionalni trener juniorki, Vladislav Trajanovski, i trener „Žandarmerije“, Branko Nikitović. Tehnički kapacitet KAMP-a su pojačali i pristigli seniori iz okruženja, a pre svih najbolje seniorke Slovenije, tako da će ostanak na ovom KAMP-u biti veoma koristan za naše „orliće“.

Beočin, 06.06.2011. godine
Pripremio: Andrija Mumović

 940 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *