Najava ŽALBE zbog teže povrede pravila borbe i odluku sudija u borbi Grujović (Cement) protiv Vuković Marka (Žandarmerija)

Objavljeno: 17 октобра, 2011

JUDO SAVEZ SRBIJE-BEOGRAD

MILUN DELIĆ -DELEGAT TROMEČA PRVOG KOLA SUPER JUDO LIGE U BEOČINU
DR MIROLJUB BLAGOJEVIĆ- PREDSEDNIK UDRUŽENJA SUPER NACIONALNE JUDO LIGE SRBIJE
PREDMET: ŽALBA, zbog teže povrede pravila borbe, i neobjektivnosti sudija po čl. 38,  iz Pravilnika Super nacionalne judo lige
Dana, 15.10.2011. godine, sa početkom u 18 h. u Sportskom centru u Beočinu, održan je tromeč Super judo lige Srbije u kojem su nastupile ekipe JK “Žandarmerija” iz Beograda, JK “Kinezis” iz Niša, i domaćin ovog tromeča, “Cement” iz Beočina. Delegat je bio Milun Delić, iz Beograda, kontrolor suđenja Siniša Škrbić a sudije, Milan Tomković i Vladan Stojanović, oba iz Beograda i Nikola Malešević, iz Rume.
U prvom meču sastali su se domaći “Cement” i “Žandarmerija”, a sudije na tatamiju su bile: Milan Tomković iz Beograda, kao glavni sudija   te Vladan Stojanović iz Beograda i Nikola Malešević, iz Rume kao pomoćne sudije. Kontrolor suđenja je bio Siniša Škrbić.
Prva sporna odluka sudija:
U kategoriji do 90 kg, pri dotadašnjem rezultatu 4:2 (17:10) za Žandarmeriju, radili su, Vladimir Grujović, za “Cement” i Vuković Marko za “Žandarmeriju”. Meč je tekao na sledeći način: 3,50 min do kraja borbe Grujović je dobio “shido” za držanje jednostrukog garda. 3,04 minuta do kraja Grujović napada desnom uchi-matom Vukovića i baca ga za ipon.

Usporen snimak:

Tehnika počinje sa žute strunjače a borci padaju na zaštitni plavi pojas. Vuković pada preko obe plećke nakon dobrog Grujovićevog rada rukama u kontinuitetu sa napadom uchi-mate.
Ovo bacanje Grujovića, glavni sudija Tomković vrednuje za “juko” ali obojica pomoćnih sudija tehniku vrednuju sa “waza-arijem”, i Tomković poništava “juko” i dosuđuje “Waza-ari”, što ne odgovara izvedenoj tehnici u kontinuitetu, pa su trebali dosuditi “ipon”. Ovo je prvi sporan momenat u kome je takmičar “Cementa” oštećen. No meč je nastavljen i kasnije oba borca dobijaju po “shido”, stim što je to Grujoviću drugi a Vukoviću prvi šido.
Druga sporna odluka sudija:
Na 55 sekundi do kraja, nakon sudijskog “matea” i popravljanja kimona, Vuković, koji do tada gubi “waza-arijem” kreće u napad “kros gardom” (ili običnim rečnikom rečeno, “prehvatom”, što Grujović koristi i hvatom za levu nogu, svojom desnom rukom, pokušava dići Vukovića ali sudija dosuđuje “mate” i traži od pomoćnika da priđu do kontrolora suđenja, Škrbića, kako bi vraćanjem video snimka na kameri, utvrdili da li je Grujović uhvatio za nogu Vukovića, a da na to nije imao pravo (po novim pravilima borbe).
Usporen snimak:

Nakon pregledavanja snimka sudije, zajedno sa kontrolorom Škrbićem, donose odluku Grujovića kazne sa diskvalifikacijom “hanso-kumake”.
Pošto po pravilima, prilikom pregledanja video snimka, nije dozvoljeno prisustvo trenera ili predstavnika klubova, trener “Cementa”, Andrija Mumović, je samo sa svoje trenerske stolice sugerisao da se radi o “kros gardu”, odnosno dozvoljenom hvatu za nogu, što sudije nisu uvažile, i njihova odluka je bila konačna. Ovom odlukom ne da je borbu izgubio samo Grujović, već je ona uticala i na konačni ishod meča, jer pobeda Prgonjić Gorana, u poslednjoj borbi od 10:0 nije mogla promeniti stanje u meču, koji je tako završen rezultatom, 6:4 (27:20) za “Žandarmeriju”. Da sudije nisu napravile tešku povredu pravila borbe, u borbi Grujović-Vuković, meč bi dobio “Cement”.
NAPOMENA: Snimak spornog meča, kao dokaz teške povrede pravila borbe, od strane sudija i kontrolora suđenja, smo okačili na internet preko “you tube”-a, a isti ćemo delegatu, Milunu Deliću, dostaviti u toku sutrašnjeg dana, jer je Sportski centar u Beočinu napustio odmah posle završetka tromeča, kada još nismo bili u mogućnosti video zapis preneti sa kamere na drugi medijum.

 

Nakon što smo pregledali video snimak spornih momenata uvereni smo da su sudije počinile tešku povredu pravila borbe i neobjektivnim suđenjem teško oštetili naš klub pa zahtevamo od delegata Miluna Delića da prikupi i sve ostale dokaze i preda ih predsedniku udruženja Superligaša, dr Miroljubu Blagojeviću, da donese odluku-rešenje, u prvom stepenu. Ukoliko ne budemo zadovoljni njegovom odlukom ŽALBU ćemo uputiti drugostepenom organu, Udruženju superligaša, pa ako bude neophodno i Upravnom Odboru JSS, u krajnjem stepenu odlučivanja.
PRILOG: Foto zapis u dve fotografije, sporne situacije u kojoj se jasno vidi “kros gard” Vukovića. Video snimak premašuje mogućnost priloga u ovom mejlu pa ćemo ga dostaviti na CD-u u toku sutrašnjeg dana, gospodinu Milunu Deliću.
Beočin, 15.10.2011.
Za JK “Cement”, trener,
Andrija Mumović

 2,421 total views,  2 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *