Žuvela Goran održao judo seminar u Novom Sadu

Objavljeno: 18 децембра, 2011

Dana, 18.12.2011. godine, u judo sali Fakulteta za fizičku kulturu u Novom Sadu, u organizaciji dr Slavka Obadova i JSV, održan je judo seminar, predviđen za licenciranje trenera.Seminar je održao proslavljeni šampion jugoslovenskog judoa, Goran Žuvela, evropski šampion, koji se osamdesetih godina preselio u Australiju gde je nastavio da živi i radi judo. To što je danas, za 4 sata, u dva treninga, praktično prikazao polaznicima seminara, govori da je i dalje vrlo aktuelan, posebno u parternim tehnikama. Ništa manje zanimljiva nije bila ni interpretacija njegove „specijalke“ Uchi-mate, kojom je godinama zadavao muke i najvećim šampionima onog vremena. Nadaren za edukaciju, tonom profesora, prisutnim trenerima, preneo je dragocene detalje iz svog bogatog judo opusa.

Na žalost na seminar se nije odazvalo mnogo polaznika, a posebnu kritiku upućujemo mlađim trenerima, kojih je bilo jedva nekoliko, ali i sudijama, koji su imali šta da vide i nauče. Prisustvo sudija je bilo neophodno jer oni, često ne razumevajući aktivnost u parteru,  prekidaju situacije koje su vrlo izgledne za poentiranje. Čast izuzecima kojih je sve manje i manje, pa nam je današnja judo scena vrlo „siromašna“ parterom. Naravno za takvo stanje „najzaslužniji“ su treneri koji svoje učenike sve manje i manje „uče“ parteru, jer je poentiranje u stojećem stavu, procentualno, mnogo isplativije nego u parteru. U tom „vrzinom kolu“ gube najviše takmičari, koji ostaju „siromašni“ za bar polovinu judoa. „Uchi comija“ i „Nage comija“ smo se nagledali a „uchi-comija“ u parteru ne baš, i trebalo bi ga negovati u svim klubovima, a ne samo u nekima.

Treneri „Cementa“, Šefki Morina i Andrija Mumović, nisu propustili priliku da još nešto nauče a šteta što nam se trener, Trajanovski Vladislav, ušinuo u leđima, pa nije mogao prisustvovati ovom seminaru.

Sretna okolnost je da je nekoliko trenera donelo foto aparate i video kamere, pa će ovaj seminar biti ovekovečen, i nadamo se dostupan, i onima koji danas nisu bili na seminaru.

Sem edukativnog karaktera, ovaj seminar je bio prilika da se posle duže vremena sretnu stari prijatelji i evociraju uspomene na dane sa reprezentativnih priprema, ali i borbi „ljutih“ rivala. Obadov, Lučić, Bajčetić i još desetak judista koji su duboko zagazili u šestu deceniju svoga života obradovali su se susretu sa Goranom Žuvelom, koji je, kao i tada, ostao duhovit i zanimljiv za druženje, koje se nakon seminara nastavilo kod Joce Pejčića u hotelu „Novi Sad“.

Koristimo priliku da se Goranu Žuveli od srca zahvalimo na odvojenom vremenu i trudu i nadamo se da će ovakvih susreta u budućnosti biti još više, i nadamo se da će tada naši treneri i sudije ubuduće doći u  većem broju od 30-40.

Beočin, 18.12.2011. godine

Pripremio: Andrija Mumović

Galerija fotografija:

 2,565 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *