Cukijeva deseta titula

Objavljeno: 17 марта, 2012

Nakon slabog početka “Cementovih” lakaša, kojima se pridružila i Dragana Biskupović porazom od Nikolajevićke u borbi za medalju, u nastavku takmičarskog dana “teži” deo našeg tima je pokazao da zna judo i ima srca za medalje. Među njima danas je heroj bio Mitar Milinković-Cuki, koji je u super teškoj kategoriji osvojio prvo mesto i zlatnu medalju. Čitaocima ovih redova koji Cukija pamte iz mlađih dana, to i nije neka neobična vest, ali svima koji su se danas našli u renoviranoj  dvorani “Čair” u Nišu, stao je dah u finalnoj borbi, u kojoj je on, nadljudskim naporima, uspeo baciti za ipon mnogo mlađeg Jablan Nikolu iz beogradske “Žandarmerije”. Cuki je već na početku borbe bacio Jablana za ipon, ali su sudije to bacanje vrednovali samo waza-arijem, pa se meč nastavio. Jablan je “bežeći” nastojao rastegnuti meč što duže, jer je Cuki pre toga u samo desetak minuta radio dva meča zaredom, i potrošio mnogo snage, pogotovo u polufinalnom meču sa Božinić Božidarom iz “C. Zvezde”. U ovom meču sudije su imale svoje “kumstvo” jer su dosudile nepostojeći yuko za Božinića, pa je Cuki morao jriti rezultat. Stigao ga je tek na kraju meča, odnosno samo 4 sekunde do gonga.Objektivna niška publika ga je za ovu pobedu nagradila gromoglasnim aplauzom a mnogobrojna beočinska delegacija je skandirala “Cuki, Cuki”. Stara “kuka” je i ovaj put pokazala da ima “dva srca” kako je to za njega rekao trener Mumović, sada već davne 1995. godine, kada je sa Univerzijade u japanskoj Fukuoki, doneo srebrnu medalju. Pored Jablana i Božinića, Cuki je savladao i Kalić Čedu iz “Žandarmerije” i tako sa tri ipona stigao na pobedničko postolje, na kojem je do sada stajao 9 puta. Ovo mu je 10. titula seniorskog prvaka Države i ovo je ustvari bio pravi motiv njegovog “come backa”, jer je želeo da zaokruži svoj opus na Državnim prvenstvima. Pored ovoga on je zaokružio još jedan jubilej, a to je 30 godina osvajanja medalja, jer je  svoju prvu medalju osvojio, sada daleke 1982. godine, kao pionir na kupu “13. maja” u Novom Sadu. Cuki majstore, “kapa dole”!

Goran Prgonjić je posle efektnih pobeda iponima nad Živanović Nemanjom iz “Župe”-Aleksandrovac i Jovanović Markom iz “Niša”, stigao u polufinale gde ga je čekao Nikolić nikola-Uške. U “rovovskoj” borbi koja je trajala 8 minuta, posle hantaia, sudije su na preglasavanje 2:1 pobedu dale Nikoliću, koji je tako otišao u finale, a Prgonjić u repasaž i borbu za bronzanu medalju. Prgonjić je u toj borbi bio bolji od Pece Nikolića iz “Kinezisa”, koji mu je pružio dostojan otpor. Nikolić je izgubio finalnu borbu od Dišovića iz “OJK”-Beograda.

Treći naš “teškaš”, Vladimir Grujović je  u kategoriji do 90 kg, stigao do pete pozicije, pošto je u borbi za medalju poražen od Glušac Mateje iz “Partizana”.

U ovoj kategoriji je viđeno i najveće iznenađenje jer je mlađani Kukolj Aleksandar iponom savladao našeg jedinog olimpijca, naturalizovanog srbina, Dmitrija Gerasimenka iz “C. Zvezde”, kaoji je slovio za favorita. I drugi naš “rus”, Aleksej Nefedov iz “Slavije” nije stigao do zlata jer ga je na tom putu zaustavio, danas veoma borbeni, Miroljub Ivezić iz “OJK”-a.

Sve u svemu, sa jednom zlatnom i jednom bronzanom medaljom, ne možemo biti nezadovoljni ali ni potpuno zadovoljni jer su podbacili lakaši i Biskupovićka.

Niš, 17.03.2012.

Media tim “Cementa”

Galerija fotografija:


Video – Cukijev pohod do desete titule:

 


 


 2,359 total views,  1 views today

3 Comments

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *