PRGONJIĆ UMALO IZNENADIO VICEŠAMPIONA SVETA

Objavljeno: 22 априла, 2012

U subotu, 21.04.2012. godine u sportskoj hali „Jezero“ u Kikindi održan je memorijalni judo turnir „Dragan Ciganović-Ciga“ na kojem je nastupilo 68 takmičara iz 6 zemalja regiona.

Pored  reprezentativaca Srbije, na turniru su nastupili borci iz Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Republike Srpske.

„Cement“ je predstavljao GORAN PRGONJIĆ koji  je nastupio u super teškoj kategoriji i osvojio drugo mesto i srebrnu medalju. Do nje je došao tako što je u svojoj grupi pobedio Ilića iz Rekorda i Gajića iz „Slavije“, tako da je iz grupe izašao kao prvi. U nastavku je radio ukrštenim sistemom, sa Kalić Čedom iz „Žandarmerije“, drugoplasiranim iz grupe A, i savladao ga efektnom uchi-matom za ipon te se tako plasirao u finalnu borbu, u koju se lako plasirao mađarski reprezentativac, Bor Barna, inače aktuelni vicešampion Sveta u super teškoj kategoriji. Iako se očekivala još jedna laka pobeda Barne, obzirom da je naš takmičar bio lakši za 30 kg, Prgonjić je pružio veoma jak otpor. Već u prvom minutu borbe uspeo je iznenaditi favorizovanog Mađara i brzim osoto-garijem ga bacio za yuko. Da je samo malo bio odlučniji Barna bi se našao na leđima za ceo ipon. U nastavku borbe Barna je pokazao zašto je vicešampion Sveta jer je stalno „pritiskao“ Prgonjića, osvajajući jedan po jedan element borbe, tako da je na minut i dvadeset sekundi do kraja uspeo baciti Prgonjića, tehnikom ipon-seoi-nage, za ipon. Malo pre toga Barna je uspeo izjednačiti rezultat jer je bacio Prgonjića za yuko. Trener Cementa, Mumović i deo publike je negodovao zbog ove odluke sudija jer je taj yuko bio u najmanju ruku „sumnjiv“. No to je Barni dalo samo dodatnu snagu pa je meč završio iponom. Nakon proglašenja pobednika, Barna je prišao Prgonjiću, potapšao ga po ramenu i rekao „good fight“.  Na pobedničkom postolju Barna je Prgonjiću poklonio svoju diplomu, a za uspomenu uzeo Prgonjićevu što je još jedan lep gest velikog borca, pred kojim stoji još mnogo Evropskih i Svetskih medalja. Barnin trener Laslo Hanđaši je stisnuo ruku Mumoviću i poželeo mu da i Prgonjić krene Barninim stopama, jer ga je odavno notirao kao jednog od najtalentovanijih boraca na ovim prostorima u kategoriji do 100 kg.

Sem Bor Barne, zlatne medalje su osvojili, Nikola Nikolić u kategoriji do 100 kg, Aleksandar Kukolj, do 90 kg, Čoknai Laslo do 81 kg, Miroslav Begović do 73, Ilija Ciganović do 66 i Denis Jurakić do 60 kg. Posebno interesantno finale je viđeno u meču Ciganović-Azinović Bernard iz Hrvatske, koji su ostavili srce na strunjači, za šta su bili nagrađeni velikim aplauzom korektne kikindske publike. Bolji je ipak bio Ciganović Ilija koji je tako zadržao  trofej njegovog oca „Cige“  koji se nekada takmičio u ovoj kategoriji.

 

Beočin, 22.04.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Rezultati (kliknite na tabelu za uvećan prikaz)


Rezultate u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.


Galerija fotografija:

 864 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *