KAJIĆ PRVAK VOJVODINE

Objavljeno: 6 маја, 2012

U subotu, 05.05.2012. godine u Đurđevu, u solidnoj tehničkoj organizaciji JK „Dragon“, održano je prvenstvo Vojvodine za juniore, na kojem je nastupilo 109 takmičara (76 u muškoj i 33 u ženskoj konkurenciji) iz 27 vojvođanskih klubova. U otsustvu predsednika JSV Svetislava Vukmirice, prvenstvo je otvorio, Miroslav Jočić, predsednik takmičarske komisije JSV.

„Cement“ je predstavljalo 5 takmičara, koji su osvojili 3 meadlje, od kojih su jedna zlatna i dve bronzane.

JUNIORI:

-55 kg. KAJIĆ JASMIN 1. Mesto

-60 kg. Diljaj Eljez 5. Mesto

-73 kg. Adžić Borislav 3. Mesto

-73 kg. Kalabić Nikola 5. Mesto

JUNIORKE:

-63 kg. Biskupović Dragana 3. Mesto

KOMENTAR:

Kajić Jasmin je bio raspoložen za ovo takmičenje i u furioznom tempu savladao sve svoje rivale koji su mu izašli na megdan. U prvom kolu je za samo nekoliko sekundi bacio za ipon Jusić Pavla iz „Sirmiuma“ a bolje nije prošao ni Leković Nemanja iz „Salajke“, u drugom kolu. U polufinalu se sastao sa Majkić Momirom iz vrbaškog „Torija“ koji mu je pružio dobar otpor ali je Jasmin i njega bacio za Waza-ari i plasirao se u finale. U finalnoj borbi se sastao sa domaćim takmičarem, Đorđević Dejanom, kojeg je bacio za ipon u prvom delu borbe i tako postao prvak Vojvodine. U koliko nastavi ovako da radi smeši mu se i titula prvaka Srbije koju željno očekuje već dve godine, pošto je obe zastao na pretposlednjoj stepenici. Posle dva srebra vreme mu je i za Državno zlato. Ova dilema će trajati samo nedelju dana jer je prvenstvo Srbije već 13.05.2012. godine u Nišu.

Diljaj Eljez nije bio na visini zadatka, kao Kajić, pa je u prvom kolu poražen od Grandić Marka iz „Rume“, koji ga je pobedio i u borbi za medalju prošle nedelje na EJU Turniru za kadete u Piteštiju u Rumuniji. U ovoj ponovljenoj borbi dva najbolja kadeta u Srbiji  viđeno je dosta bacanja među kojima je i Eljezova uchi-mata, koju su sudije vrednovale samo za waza-ari. Da su digle ruku i za ipon ne bi pogrešili jer je tehnika bila perfektno izvedena a Grandić je pao na obe plećke. Ovo je Grandiću dalo dodatni motiv pa je sa dve niske  joko- kata-gurume za waza-ari rešio dilemu pobednika u ovom meču. U repasažnoj borbi Eljez je savladao Kanjo Ervina iz „CBV“- Stanišić sa 7:0 ali je u borbi za medalju poražen od Jurakić Denisa iz kikindskog „Partizana“, iponom i tako osvojio 5. mesto i plasman na prvenstvo Srbije.

Adžić Borislav je u svoju prvu borbu ušao pomalo nespremno i već u prvom minutu pao za ipon od Majkić Bojana iz temerinskog „TSK“-a i to na kontru iz svog ulaska. U repasažu je bio nešto oprezniji pa je iponom savladao Jovanov Miloša iz „Sirmiuma“ i plasirao se u borbu za medalju. U ovoj borbi je bio bolji od Zarin Stanka iz vrbaškog „Torija“ i tako osvojio bronzanu medalju koja će mu omogućiti da popravi propušteno već narednog vikenda u Nišu. Treba reći da je i Adžić bio na EJU turniru za kadete u Rumunskom Piteštiju gde je zabeležio dve pobede i dva poraza i tako ostao na 9-oj poziciji.

Kalabić Nikola je dobro počeo takmičenje i u prvom kolu iponom savladao Trivunović Dragišu iz „Dragona“. U drugom kolu poražen je od Zarin Stanka iz „Torija“ koji ga je kontrirao na njegov ulazak. U prvoj repasažnoj borbi Nikola se sastao sa Vukoičić Aleksandrom iz „Akademije-Jočić“ i iz ove borbe  izašao kao pobednik  jer je Vukoičić izveo zabranjenu radnju (čišćenje noge iznutra) za šta su ga sudije diskvalifikovale. U borbi za medalju Kalabić se sastao sa Majkić Bojanom iz „TSK“-a koji ga je kontra tehnikom „ura-nage“ bacio za ipon. Osvajanjem 5-og mesta Kalabić nije izborio plasman na prvenstvo Srbije u Nišu jer je u ovoj kategoriji ostavljeno jedno mesto za juniorskog prvaka Države, Niškanović Jovana iz „Proletera“ koji nije izašao na ovo prvenstvo.

Biskupović Dragana je u prvom kolu savladala Tintor Teu iz „TSK“-a, na waza-ari, ali je nepotrebno potrošila dosta snage pa je u polufinalnoj borbi poražena od Opačić Marije iz novosadske „Bezbednosti“.Ovo joj je drugi poraz od ove takmičarke ove sezone jer je od nje izgubila i na seniorskom prvenstvu Srbije 17.marta u Nišu. U repasažnoj borbi za bronzanu medalju Dragana je iponom savladala Savin Mariju iz „Pančeva“ i tako malo popravila loš utisak iz borbe sa Opačićkom. Nadamo se da je iz te borbe izvukla dobre pouke pa joj se iste greške neće ponoviti na Državnom u Nišu, gde Dragana brani titulu prvakinje Srbije.

Zanimljivo je reći da se na početku takmičenja sudijska organizacija, koja se prvi put pojavila u lepim jednoobraznim brendiranim kravatama, nije najbolje snašla pa je prvi krug borbi na sva tri tatamija trajao po 5 minuta jer su semafori bili tako podešeni, a borbe za kadete  traju po 4 minuta. Sudije su i pred sam kraj takmičenja, na 3-em tatamiju imale još jedan ozbiljan „kiks“ jer su za pobednika proglasili pogrešnog borca koji je otišao za žirijski sto da se prijavi. Međutim stvarni pobednik u toj borbi je prišao žirijskom stolu i saopštio da je on pobednik jer je bacio za yuko, koji je greškom na semaforu dat drugom takmičaru. Nakon „većanja“ sa kontrolorom suđenja tj. predsednikom sudijske komisije JSV, Vlatkom Belovukovićem, doneta je odluka da se meč ponovi ali je „situaciju“ spasila jedna devojčica koja je kamerom snimila ovaj meč pa je snimak ustupila Belovukoviću, koji ga je pogledao i potom sugerisao sudijama da proglase drugog borca za pobednika, što su u stvari trebale sudije da urade i ranije, da su bili „prisutni“ na strunjači na kojoj su sudili? Da dečko koji je bio stvarni pobednik, nije bio tako uporan, žirijski sto bi „proknjižio“ poraženog za pobednika? Ovde se pored „fair play“-a postavlja pitanje i disciplinske odgovornosti poraženog takmičara ali i njegovog trenera, jer su oba znali da je on poražen i da je na grubo nesportski način pokušao nastaviti takmičenje… Koliko je judo principa u ovom gestu porušeno? Ružno da ružnije ne može biti… Ovo je gore od rukom datog gola Maradone na Svetskom prvenstvu  u Meksiku 1986. godine reprezentaciji Engleske… Kada nam se ovakve stvari dešavaju na juniorskim prvenstvima šta da očekujemo na seniorskim?

 

Beočin, 06.05.2012. godine

Pripremio: Andrija MumovićIzveštaj u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.


Galerija fotografija:

 894 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *