DRAGANA ODBRANILA TITULU, JASMIN SAMO TREĆI

Objavljeno: 14 маја, 2012

 

U nedelju, 13.05.2012. godine u osnovnoj školi „Mika Antić“ u Nišu, u tehničkoj organizaciji JK „Kinezis“, održano je Prvenstvo Srbije za juniore na kojem je nastupilo 170 takmičara iz 52 kluba od kojih 72 u ženskoj i 98 u muškoj konkurenciji. „Cement“ su predstavljala 3 takmičara, koji su osvojili 2 medalje i to jednu zlatnu i jednu bronzanu. Naša takmičarka Dragana Biskupović je proglašena za najbolju juniorku prvenstva a Lazar Aleksić iz „Kinezisa“ za najboljeg juniora. Pehare im je uručio dr. Milovan Bratić, koji je pre neki dan izabran za Dekana Fakulteta za sport i fizičku kulturu u Nišu. Ovo je, drugi džudista u istoriji našeg sporta koji je izabran za dekana fakulteta. Pre njega, ovo laskavo zvanje poneo je Srba Popović na Fakultetu sporta i fizičke kulture u Beogradu. Pored njih dvojice istakli bi i Vuka Rašovića koji je u decembru prošle godine proglašen počasnim profesorom Beogradskog univerziteta odnosno pomenutog Fakulteta za sport i fizičku kulturu. Imamo i imali smo redovnih profesora iz redova džudista a, koliko nam je poznato Vuk je prvi sa počasnim zvanjem. Od srca čestitamo svoj trojici.

JUNIORKE:

-63 kg. DRAGANA BISKUPOVIĆ  1. MESTO

JUNIORI:

-55 kg.  Jasmin Kajić  3. Mesto

-73 kg.  Borislav Adžić –bez plasmana

 

KOMENTAR:

Ovo prvenstvo u Nišu, „Kinezis“ je organizovao u klasičnom stilu bez mnogo glamura ali je zapaženo da su se ovaj put potrudili i na malom baneru napravili natpis „Prvenstvo Srbije“ kako bi svi koji dođu u salu znali o kakvom se takmičenju radi. Bravo za organizatore. Pomak mali ali koristan. Kad ih već hvalimo da im i zamerimo što na medaljama nisu napisali da je u pitanju juniorsko prvenstvo? I još jedna kritika za domaćina. Njihov trener, dr Mirsad Nurkić, je već na početku borbi na takmičenju ušao u verbalni duel sa sudijom na tatamiju koji je sudio njegovom sinu Filipu i Marku Kolarovu iz „Slavije“, u kategoriji do 55 kg, pa je morao intervenisati kontrolor suđenja, Siniša Škrbić, koji je Nurkića odstranio sa trenerske stolice da bi se mogla nastaviti borba. Ne ulazeći u razloge Nurkićevog protesta, i sigurno velike emocije kada je na strunjači sin, ovo mu se nije smelo dogoditi baš zato što je domaćin, čime je narušio red u sali, koji je i sam bio dužan da održava.

Kada već govorimo o sudijama, zanimljivo je istaći da su na ovom prvenstvu bili solidni (sa par izuzetaka) i da nije bilo većih grešaka. Možda je tome doprineo „ker sistem“ koji su koristili kontrolori, ili bolja „elegancija“ sa novim kravatama, ne znamo, ali zaslužuju pohvalu.

Pohvalu zaslužuje i službeno medicinsko osoblje koje je dežuralo pored tatamija i po potrebi ukazivalo medicinsku pomoć povređenim takmičarima, kojih na sreću nije bilo mnogo. No da pređemo na komentarisanje učinka naših takmičara.

DRAGANA BISKUPOVIĆ  je na ovo prvenstvo došla kao trećeplasirana sa prvenstva Vojvodine pošto je u polufinalu ovog prvenstva poražena od Marijane Opačić iz novosadske „Bezbednosti“ pa se i u Nišu očekivao taj duel kao glavni u kategoriji do 63 kg. I žreb je pomogao u tome pošto su bile na žrebnoj listi razdvojene i mogle su se sresti samo u finalu. Dragana je u prvom kolu bila slobodna a u drugom je iponom savladala Katarinu Ilić i „Carine“-Smederevo. U polufinalu je bila bolja i od Hedvige Valter iz novosadske „Bezbednosti“ pa se tako obrela u očekivanom finalu u koje je sa gornje strane prošla  Opačićka pobedivši u polufinalu Jelenu Dukić iz „Dinama“. U finalnu borbu obe takmičarke su ušle oštro, svaka sa svojim motivom. Dragana da odbrani titulu prvakinje Države a Opačićka da je po prvi put osvoji. Pošto je u prošla dva susreta Opačićka pobedila, treneri „Cementa“ su Draganu posebno spremali za ovaj meč a Draganino je bilo da dogovorenu taktiku sprovede na tatamiju. Meč je obilovao žustrim napadima, odbranama, ulascima i do pred sam kraj se nije znao pobednik. Dragana je dobro kontrolisala meč i Opačićka je krenula na sve ili ništa i oštro napala „osoto-garijem“ koji je Dragana vratila, za ipon, i tako rešila dilemu ko je najbolja juniorka Srbije do 63 kg.

 

JASMIN KAJIĆ je na ovo prvenstvo došao kao prvak Vojvodine i prošlogodišnji vicešampion Srbije pa je imao samo jednu ambiciju. Da postane prvak Države. No to se nije desilo pa će i on i njegovi treneri morati potražiti razloge ovog neuspeha. On je u prvu borbu sa Milenković Andrijom iz „Kinezisa“ ušao nadmeno i presamouvereno, rešen da meč reši već u prvom minutu borbe, ali se ispostavilo da je protivnik mnogo „čvršći orah“ nego što se činilo. Jasmin je ušao nepripremljenu tehniku uchi-mate ali Andriju nije izveo iz ravnoteže pa se nasadio na glavu, što su sudije vrednovale iponom za Andriju. Jasmin je u repasažu pokazao svoje razočaranje porazom u prvom kolu pa je vrlo loše odradio borbu sa Živković Đorđem iz „Bora“, ali je ipak bio mnogo bolji i dominantniji borac pa je prošao na preglasavanje sudija 2:1. Treba reći da se očekivalo glasanje sudija u hantaiu od 3:0 ali je sudija Nejkov na opšte iznenađenje dvojice kolega na tatamiju  okrenuo ruku na Živkovića. Ako kažemo da je i Nejkov iz Bora onda je svaki komentar suvišan. U borbi za medalju Jasmin se sastao sa još jednim Boraninom, Zenuni Sadrijem, kojeg je savladao iponom i osvojio „utešnu“ bronzanu medalju. Malo i za njegova i za trenerska očekivanja jer je Jasmin izlazna godina juniora a u prethodne dve je bio dva puta srebrni.

BORISLAV ADŽIĆ je naš kadet koji se na ovo prvenstvo plasirao kao treći u Vojvodini. Ipak je ovo bio preveliki zalogaj za njega pogotovo što nastupa u kategoriji do 73 kg koja je ovde bila ponajbolja. On se u prvom kolu sastao sa zvezdašem, Nikolić Milanom, koji ga je nadmudrio sa dva waza-arija tako da se morao preseliti na tribine jer nije imao repasaž iako je Nikolić posle ušao u finale u kojem je poražen od Jovana Niškanovića iz zrenjaninskog „Proletera“.

Naši treneri, Trajanovski, Morina i Mumović, koji su bili u Nišu sa svojim pulenima, su verovatno očekivali i više, ali to im je što im je.

Pomenimo i ostale finaliste i pobednike:

Do 60 kg, Denis Jurakić iz kikindskog „Partizana“ je iskoristio otsustvo aktuelnog Državnog prvaka, Predraga Nikolajevića iz „Dinama“ pa se okitio titulom prvaka, savladavši u finalnoj borbi Marka Grandića iz „Rume“.

Do 66 kg, Marko Vukičević-Đavo, je takođe iskoristio otsustvo aktuelnog šampiona, Ilije Ciganovića iz „Rekorda“, pa se domogao zlatne medalje pošto je u finalu bio bolji od Bunčić Strahinje iz „C. Zvezde“.

Do 73. kg, rekosmo da je Niškanović odbranio prošlogodišnju titulu jer je ovaj put u finalu bio bolji od  Nikolić Milana iz „Zvezde“.

Do 81 kg, Lazar Aleksić iz „Kinezisa“ je postao prvak Srbije pošto je u finalu savladao odličnog borca iz Kikinde, Božu Elezovića, koji se morao zadovoljiti srebrnom medaljom, jer Lazar, ponet niškom publikom, nije dozvolio nikakva iznenadjenja pa je zasluženo proglašen i najboljim takmičarem ovog prvenstva.

Do 90 kg, nije bilo dileme jer je Mateja Glušac iz beogradskog „Partizana“ pokazao da mu u ovoj kategoriji nema premca. U finalu je bio bolji od Marka Lepotića iz „Rume“.

Do 100 kg, je viđena repriza vojvodjanskog finala samo sa obrnutim ishodom. Risto babić iz novosadske „Slavije“ je savladao prošlogodišnjeg prvaka, Slavka Anđelića iz „Slovena“ i tako mu se revanširao za poraz u finalu vojvođanskog prvenstva od prošle nedelje.

Preko 100 kg se očekivalo finale Jeremić-Jablan.  Nikola Jeremić iz „Rume“ je ipak bio bolji i zasluženo slavio nad Nikolom Jablan iz „Žandarmerije“, koji je i u finalu seniorskog prvenstva izgubio finalni meč od našeg Milinković Mitra-Cukija, pa se u ovoj godini okitio sa dve srebrne medalje.

Sve u svemu može se reći da, sem u kategoriji do 55 kg, nije bilo većih iznenađenja, i da su titule osvojili borci od kojih se to i moglo očekivati, što se ne može reći za žensku konkurenciju gde je bilo više iznenađenja.

 

Beočin, 14.05.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


 Rezultate juniorki u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.


 Rezultate juniora u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.

 


Galerija fotografija:

 

 

 

 

 1,170 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *