SAMO VLADIMIRI ZLATNI

Objavljeno: 14 маја, 2012

 

U subotu, 12.05.2012. godine u Stepanovićevu, u tehničkoj organizaciji JK „Omladinac“  održano je prvenstvo Vojvodine za mlađe i starije pionire, na kojem je nastupilo 235 takmičara iz 33 kluba, od kojih 128 za mlađe (91m+37 ž) i 107 za starije pionire(76m+31ž). „Cement je predstavljalo 19 takmičara koji su osvojili 10 medalja od kojih 2 zlatne , 5 srebrnih i 3 bronzane. Sem osvajača medalja plasman na prvenstvo Srbije ostvarilo je još četvoro naših takmičara kao i Ivković Marija i Svirčević Sonja, kojima je JSV obezbedio plasman u kvoti JSV.

MLAĐI PIONIRI:

-30 kg. Sapundžić Nikola 5. mesto

-34 kg. Knežević Veljko 2. mesto

-46 kg. Jurković Stefan 3. mesto

-50 kg. Đukić Marko 2. mesto

-50 kg. Kalabić Dušan 3. mesto

ML. PIONIRKE:

-48 kg. Pavlović Marija 2. mesto

-57 kg. Marinković Brankica 2. mesto

 

STARIJI PIONIRI:

-38 kg. SAPUNDŽIĆ VLADIMIR 1. mesto

-42 kg. Stojanović Jovan 5. mesto

-66 kg. Knežević Nikola 2. mesto

-66 kg. Kalabić Aleksandar 5. mesto

+73 kg. KOSTIĆ VLADIMIR 1. mesto

ST. PIONIRKE:

-48 kg. Blagojević Jelena 3. mesto

-52 kg. Ružić Aleksandra 5. Mesto

PLASMAN U KVOTI JSV:

-40 kg. Ivković Marija

-52 kg. Svirčević Sonja

KOMENTAR:

JK „Omladinac“ iz Stepanovićeva se trudio da organizacija ovih prvenstava bude dobra, i u to uložio dosta napora, međutim u tome im je svojski odmogao Judo Savez Vojvodine koji je za ova dva prvenstva delegirao samo po jednog sudiju na 5 tatamija,  koliko ih je bilo postavljeno u sali osnovne škole? Ako kažemo da i neke ozbiljnije turnire sude po troje sudija onda je ovaj gest JSV zaslužio svaku kritiku jer su ovo ipak oficijelna prvenstva sa kojih se deca plasiraju na prvenstvo Srbije. Sistem takmičenja sa duplim repasažom je malo ublažio ovu manjkavost sudijske organizacije JSV, ali je i pored toga bilo takmičara koji su neopravdano ispali već u prvom kolu i tako bili lišeni mogućnosti nastupa na prvenstvu Srbije. Ni „ker sistem“ koji sudijama koristi da objektivnije obave svoj posao nije bio korišćen pa su u pomoć priskakali roditelji ili treneri koji su neke mečeve snimali privatnim kamerama a snimke ustupali kontroloru suđenja te tako,  koliko toliko, ublažavali loše sudijske odluke. Čime se rukovodio JSV pri ovakvom planiranju organizacije suđenja ne znamo ali su zbog toga zaslužili „crni grand prix“. Znamo da je kriza i da je malo finansijskih sredstava ali znamo i da su se svi troškovi sudija mogli pokriti iz uplaćenih kotizacija koje su iznosile 600 dinara? U „kritiku“ treba dodati i domaćeg takmičara Simića, koji je napravio ružan gest kada je propustio da se pojavi na pobedničkom postolju, i pored nekoliko pozivanja sa žirijskog stola, tako da je slika ovog pobedničkog postolja ostala „krnja“ za prvaka u toj kategoriji?

Mislimo da je sazrelo vreme da se sve organizacije oficijelnih prvenstava regiona i Srbije STANDARDIZUJU sa tačno određenim dužnostima organizatora takmičenja ali i JSS i regionalnih Saveza. Ne bi mnogo koštao veliki baner sa natpisom vrste prvenstva i na njega samo, s godine u godinu, dodavati uzrasnu kategoriji i vreme. Time bi se ukrasila pobednička postolja, koja bi bila obavezan deo tehničke organizacije i fotografije sa njih bile arhivska građa za istoriju. Kako je lepo, u arhivi Teniskog saveza  videti izjavu Novaka Đokovića, kada je imao samo 10 godina, da će biti prvak Sveta, što se i ostvarilo. Ko zna da li će neko od ovih judo klinaca i klinceza, jednoga dana biti prvak Sveta?

No da pređemo na komentarisanje učinka naših takmičara.

Kod mlađih pionira smo uzeli četiri srebra i dve bronze, što je malo za ambicije trenera Murine. Ni Đukić Marko, od koga je očekivao sigurno zlato, nije stigao do njega, jer ga je u finalu do 50 kg. pobedio domaći takmičar, gore pomenuti  Simić. Naše mlađe pionirke, Pavlović Marija i Marinković Milica, su osvojile samo srebrne medalje tako da smo u ovoj konkurenciji ostali bez prvaka Vojvodine.

Za razliku od mlađih, stariji pioniri su imali nešto bolji učinak i osvojili dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju. Dva Vladimira, Sapundžić do 38 kg, i Kostić u +73 kg su odlično radili i osvojili zlatne medalje.

   

Dobro je radio i Knežević Nikola do 66 kg, koji je zastao tek u finalu, što se ne bi moglo reći i za Kalabić Aleksandra koji je loše odradio ovo prvenstvo i zauzeo samo 5. mesto. Ovim je ipak izborio plasman na Državno ali kako je radio vojvođansko, „mrka kapa“ da će se značajno popraviti za 3 nedelje kada je na programu Državno prvenstvo. Ali ko zna…

U odsustvu Marije Ivković, kojoj je na molbu našeg kluba, JSV obezbedio kvotu za nastup na Državnom, zbog učešća na prvenstvu Srbije iz matematike, i Sonje Svirčević do 52 kg. koja je na treningu povredila vrat i zaradila „kragnu“, medalju za starije pionirke osvojila je samo Jelena Blagojević, u kategoriji do 48 kg. Doduše bila je samo treća ali se sa njom nikad ne zna, pa možda i prijatno iznenadi na Državnom.

Sve u svemu klinci su nam mogli proći i bolje a već u ponedeljak, 14.05.2012. imaju popravni na Školskoj olimpijadi Srbije, koja se održava u Rumi.

 

Beočin, 14.05.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


 

 

Izvestaj_st.pioniiri_2012

Мladji pioniri 2012.

 


 891 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *