MARIJA IVKOVIĆ PRVAKINJA BALKANA

Objavljeno: 9 јула, 2012

U subotu, 07.07.2012. godine u gradu Slivenu u Bugarskoj, održan je Balkanski šampionat za starije pionire na kojem je nastupilo ukupno 141 takmičar iz 8 reprezentacija balkanskih Država. Na šampionat nije došla samo reprezentacija Albanije. Šampionat su otvorili generalni sekretar Balkanske federacije, gospodin Ionel Stoicut i predsednik opštine Sliven Nikola Milev, a izveden je i prigodan umetnički program.

Reprezentacija Srbije, koju su predvodili nacionalni treneri, Nedeljko Đukić za pionirke i Slaviša Pejčić za pionire, nastupila je sa maksimalnih 18 takmičara (9 u ženskoj i 9 u muškoj konkurenciji) i osvojila ukupno 10 medalja, od kojih su pet zlatnih, jedna srebrna i četiri bronzane. Pionirke su bile uspešnije od pionira jer su osvojile šest medalja, od kojih su tri zlatne, jedna srebrna i dve bronzane.

U okviru srpske reprezentacije nastupila su četiri takmičara iz „Cementa“ i osvojili jednu zlatnu i dve bronzane medalje. MARIJA IVKOVIĆ je u kategoriji do 32 kg bila neprikosnovena i sve svoje 4 protivnice savladala iponima, te tako stigla do zlatne medalje. Jelena Blagojević, u kategoriji do 48 kg je osvojila bronzanu medalju kao i Vladimir Kostić u kategoriji preko 66 kg. Bez medalje je jedino ostao Vladimir Sapundžić u kategoriji do 38 kg.

U ukupnom plasmanu reprezentacija Srbije je zauzela treće mesto, iza reprezentacija Rumunije i Bugarske, koja je zauzela prvo mesto. Da je bodovanje rađeno prema modelu Evropske judo unije, koje favorizuje zlatne medalje, Srbija bi bila prva, sa pet zlatnih medalja, Rumunija druga, sa četiri zlatne, Crna Gora  treća, sa tri zlatne, a Bugarska tek četvrta, jer je osvojila samo dve zlatne medalje.

KOMENTAR:

Domaćin se potrudio da organizacija ovog Šampionata bude dobra, iako je temperatura u sali bila vrlo visoka jer sala nije klimatizovana, pa uslovi za takmičenje nisu bili maksimalni. Pored ovoga, samo dva tatamija na kojima se odvijalo takmičenje, su doprineli da se takmičenje odužilo čitav dan i završilo tek u 20 h. Sem ova dva detalja,  ostalo je bilo na visokom nivou. Hotelski smeštaj i akreditacija, elektronski semafori, elektronsko žrebanje, statistika, ceremonija dodele medalja, pobedničko postolje dekorisano velikim banerom šampionata, umetnički program za otvaranje šampionata, himne država učesnica i ljubaznost domaćina.

Zanimljivo je reći da se moglo desiti da naša reprezentacija nastupi „krnja“ na ovom šampionatu jer prvakinja Države u kategoriji do 48 kg, Đin Tamara iz JK „Klisa“ nije došla na zborno mesto polaska autobusa (ispred stadiona Marakana u Beogradu) a nacionalni trener ženske selekcije i JSS nisu obavestili nikoga da na šampionatu ima i kategorija do 32 kg. U pomoć je priskočio naš trener Andrija Mumović, koji je sutra ujutru seo u svoj putnički automobil i u Sliven dovezao Mariju Ivković i Jelenu Blagojević, koje su na državnom šampionatu osvojile srebrne medalje. Marija je morala skinuti dva kilograma, što joj nije smetalo da osvoji prvo mesto i zlatnu medalju. Kada je o njoj reč moramo spomenuti i ružan postupak nacionalnog trenera Đukića koji je u dogovoru sa trenerom „Slavije“ organizovao rokade u kategorijama do 40 i 36 kg. Naime na našem nacionalnom šampionatu najlakša težinska kategorija je bila do 40 kg, na kojem je Petrović Nadežda iz „Slavije“ bila prva, pobedivši u finalu, našu Ivković Mariju, koja je u polufinalu pobedila drugu „slavijašicu“, Vuković Mariju, koja je tako osvojila tek bronzanu medalju. Trener „Slavije“ je predložio nacionalnom treneru Đukiću da se kategorija do 36 kg popuni tako što će Petrovićka skinuti jednu kilu i sići u kategoriju do 36 kg, a da  kategoriju do 40 kg popuni Vukovićka, što je i učinjeno. Ovo ne bi bio nikakav „ružan“ gest da sve nije urađeno „iza leđa“ Marije Ivković i našeg kluba koji o tome nije imao pojma. Naime, nacionalni trener, Đukić Nedeljko je imao spisak plasmana sa Državnog prvenstva, koji je bio jedini kriterijum za poziv u reprezentaciju, pa je svakako morao konsultovati naš klub da vidi koliko kilograma ima Ivkovićka i da li može popuniti neku od lakših kategorija, pošto je bila druga na državnom do 40 kg. Napraviti varijantu da se u reprezentaciju ubaci treća sa državnog (bez obzira što je u klupskom aranžmanu) a „preskoči“ druga, u najmanju ruku nije korektno i fer. Da sa našim takmičarima u muškoj konkurenciji nije krenuo trener Šefki Morina i pred ulazak u autobus video Vukovićku, i tako „otkrio“ rokadu sa Petrovićkom, naša Marija Ivković ne bi otišla na ovaj šampionat. No „onaj odgore“ je sve to video i pomogao da Ivković Marija ipak stigne u Bugarsku, „uskoči“ u srpski tim i sa četiri ipona osvoji zlatnu medalju. Kada je bila na postolju i zasvirala himna „Bože pravde“ Mariji su navrle suze na oči, ali se stoički uzdržala i uz šarmantni osmeh, uputila pogled ka nacionalnom treneru Đukiću…

STARIJE PIONIRKE:

Do 32 kg.  IVKOVIĆ MARIJA-zlato

Do 36 kg. PETROVIĆ NADEŽDA- zlato

Do 40 kg. Vuković Marija-bez medalje

Do 44 kg. Jandrić Milica-bez medalje

Do 48 kg. Blagojević Jelena-bronza

Do 52 kg. Jaćimović Aleksandra-bronza

Do 57 kg. OBRADOVIĆ JOVANA-zlato

Do 63 kg. Miletić Jovana-bez medalje

+63 kg.  Slavković Sara-srebro

 

STARIJI PIONIRI:

Do 34 kg. MILIĆ NEMANJA-zlato

Do 38 kg. Sapundžić Vladimir-bez medalje

Do 42 kg. Rinkovec Filip-bez medalje

Do 46 kg. Vlaović Lazar-zlato

Do 50 kg. Stefanović Dušan-bez medalje

Do 55 kg. Vojinović Mihajlo-bronza

Do 60 kg. Cvjetičanin Dejan-bez medalje

Do 66 kg. Nikolić Marko-bez medalje

+63 kg.  Kostić Vladimir-bronza

Beočin, 09.07.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 1,256 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *