OSVRT NA PRVENSTVO EVROPE ZA JUNIORE U POREČU/HRVATSKA

Objavljeno: 28 септембра, 2012

Od 21-23.09.2012. godine u Poreču/Hrvatska, održan je Evropski šampionat za juniore (U-20) na kojem je pored 39 evropskih zemalja učestvovala i Srbija. Sportski direktor JSS, BOGDAN ŠUJICA, za ovu akciju odredio je 10 takmičara (5 ženskih i 5 muških) koji su predstavljali našu reprezentaciju na ovom prestižnom takmičenju. Kako su prošli mogli smo videti u direktnom prenosu putem „live streaminga“ koji je išao sva tri dana šampionata, a koji se mogao pratiti preko sajtova JSS i „Cementa“.

Sedma mesta, Milice Žabić u kategoriji preko 78 kg i Ilije Ciganovića do 66 kg, su nas pozicionirala tek na 25. mesto liste uspešnosti i „mršav“ su plen naših „orlova“, pogotovo kada vidimo da su ispred nas Hrvati (9.mesto), Slovenci (13. mesto), Crnogorci (19. mesto). Da smo očekivali više, očekivali smo, ali je samo „Ciga“ sa tri pobede, nad Ukrajincem, Mađarom i Fincem, pokazao da je imao šansu za medalju, bez koje je ipak ostao jer je izgubio odlučujući meč od Nikole Gušića iz Crne Gore a posle u repasažu i od Gruzijca Vibliani Beke, tek u zlatnom bodu. Svi ostali reprezentativci su imali samo po jednu pobedu a neki (njih četvoro) ni jednu. Da li smo toliko daleko od evropskog kvaliteta ili je nešto drugo u pitanju?

Bez medalje (i bez pobede) je ostala i aktuelna juniorska prvakinja Evrope, Julijana Savić-Jula, u kategoriji do 44 kg? „Ciga“ je uzimao medalje na EJU Kupovima tokom godine, Sara je ove godine tukla osvajačice medalja u njenoj kategoriji, Glušac je takođe osvajao medalje na EJU turnirima i obećavao… Obećavao je i Nikolajević ali ništa. Bilo je još nekih koji su trebali biti u reprezentaciji pa su izostali? Gde su odgovori? Neki krive, takmičare, neki trenere, neki klubove, neki JSS, neki sportskog direktora Šujicu…Neki kažu pa mi smo „mala“ zemlja a gube iz vida da smo tri puta veći od, recimo Slovenije, duplo veći od Hrvatske i BIH.

Čujemo da je UO JSS iduće nedelje pa ćemo valjda dobiti pravi odgovor ali i bez njega lako je zaključiti da se ovoj akciji JSS nije prišlo kako treba, pogotovo što je bila najjeftinija moguća varijanta za nas pošto se održavala u Hrvatskoj. Imali smo dve godine vremena da se spremimo za nju na svim poljima. Takmičari da se selektuju i dobro pripreme za takmičenje, treneri i sudije da imaju organizovanu edukativnu ekskurziju u Poreč u velikom broju, (pun autobus) pogotovo oni koji u svojim klubovima stvaraju reprezentativce, pa čak i takmičari iz „druge“ postave koji su sparingovali A selekciji, (koja je morala biti u brojnijem sastavu), da osete draž „Evropskog“ prvenstva. Moglo je ali nije… Ostaje žal što je sve tako „traljavo“ urađeno i organizovano pa ćemo počekati do sledeće ovakve prilike i šanse… No strpićemo se do sednice UO koji će verovatno izaći sa saopštenjem za javnost, jer bi neko morao odgovarati za loš rezultat juniora koji su „statistički“ gledano sada najlošiji u okruženju a ovo nam je jedna od najboljih generacija u zadnje vreme (93. i 94. godište). Ako se nastavi sa ovakvom praksom i kadeti, koji dolaze u juniorsku reprezentaciju, će se utopiti u „sivilo“ pa ćemo izgubiti i njihove dve medalje i dva peta mesta sa kadetskog šampionara Evrope u Baru ove godine.

Hrvati su se baš potrudili da dobro organizuju ovaj šampionat ali su nezadovoljni postignutim. Tri srebrne medalje su im malo jer su očekivali bar 1-2 zlatne…? Do juče ih nigde nije bilo…

Obrni, okreni mi opet o „Strategiji…“ ko baba o uštipcima..

Beočin, 26.09.2012. godine

Pripremio, Andrija Mumović

 877 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *