PRGONJIĆ IZGUBIO FINALE OD JURIŠIĆA U ZRENJANINU NA PRVENSTVU SRBIJE ZA U-23

Objavljeno: 1 октобра, 2012

 

U nedelju, 30.09.2012. godine u hali Medison u Zrenjaninu održano je prvenstvo Srbije za mlađe seniore (U-23) koje je trebalo biti u Rumi, koja je u poslednjem času otkazala organizaciju. Na takmičenju je učestvovalo 130 takmičara iz 27 klubova od kojih  77 u muškoj i 53 u ženskoj konkurenciji.

„Cement“ su predstavljali Jasmin Kajić do 60 kg i Goran Prgonjić do 100 kg i nisu se proslavili. Kajić je zauzeo 5. mesto a Prgonjić drugo, iza Stefana Jurišića.

KOMENTAR:

Jasmin Kajić je dobro počeo takmičenje i u prvom kolu savladao odličnog takmičara iz beogradskog Partizana, Mijatović Davida. U polufinalu svoje grupe sastao se sa Milanom Jovićem iz Bora od kojeg je izgubio na ipon. Jasmin je raskidajući gard, potpuno zaboravio na svoju odbranu, što je Jović iskoristio i bacio ga za ipon na tani-otoshi. Jović je posle izgubio od Igora Ćosića iz Rekorda, koji je na kraju trijumfovao u ovoj kategoriji, pobedivši Denisa Jurakića iz Kikinde, prelepom uchi-matom, za ipon.

Jović je ipak u repasažu odbranio medalju u meču sa Milanom Bunčićem, a naš Kajić izgubio borbu za medalju od bivšeg prvaka Države, Predraga Nikolajevića iz pančevačkog Dinama.

Goran Prgonjić, u kategoriji do 100 kg, je u prvom kolu bio bolji od Nemanje Lazarevića kojeg je bacio za ipon na harai-goshi, u prvoj akciji meča. U drugom kolu-polufinalu, sastao se sa odličnim i neugodnim borcem, Darkom Stošićem iz LSK-Laćarak. U osnovnom delu borbe meč se završio rezultatom 5:5 i otišli su u golden-score u kojem je Prgonjić bio dominantniji (kao i u celom meču) pa je Stošić zaradio treći shido što je zančilo da u finale ide Prgonjić. Zanimljivo je reći da su sudije, u zadnjm sekundama osnovnog dela borbe, htele dati treći shido Stošiću, čime bi bio i kraj meča, ali je intervenisao predsednik sudijske organizacije JSS, Siniša Škrbić i Stošić je meč nastavio bez kazne još tri minuta u produžetku meča.

Sa druge strane žrebne liste, Stefan Jurišić, iz Instituta za judo, je stigao u finale preko Petra Papadopulosa iz Bezbednosti i Nemanje Bogdanovića iz OJK. Ovo finale se i očekivalo obzirom da je Jurišić i prošle godine bio prvak Srbije u ovoj kategoriji a Prgonjić bio prvak u kategoriji preko 100 kg. i na dva zadnja seniorska turnira u ovom mesecu (Dražin i Migin memorijal) osvojio zlatne medalje. No meč je završen već nakon prve akcije, u prvih pola minuta meča tako šrto je Jurišić iskoristio neopreznost Prgonjića i plasirao mu zahvat gušenja što je Prgonjića nateralo na predaju borbe. Ovo je prva pobeda Jurišića u njihovim dosadašnjim mečevima i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji ali Jurišić zaslužuje sve čestitke jer je u meč ušao nešto motivisaniji od Prgonjića.

Ipak moramo reći da se nadamo da ovaj poraz neće uticati da Prgonjić ne ode na Prvenstvo Evrope u Prag, 15.novembra, pošto  smo mu pripreme i formu tempirali upravo za evropsko, do kada će dopuniti 5-6 kg manjka, koje sada ima za ovu kategoriju, i svakako dati sve od sebe da ispravi ovaj kiks, jer  veoma dobro trenira, dva puta dnevno.

 

 

JOŠ JEDNA ZANIMLJIVOST:

U polu-finalu kategorije do 66 kg, sastali su se Ilija Ciganović-Ciga, iz Rekorda i Marko Vukičević-Đavo iz OJK-a i polovinom meča glavni sudija, Nikola Malešević iz Rume je opomenuo trenera Rekorda, Nikolić Nikolu, da može suflirati svom takmičaru samo dok traje „mate“, što je ovaj ignorisao i ušao u verbalnu prepirku sa sudijom na šta je ovaj odreagovao tako što je rukom pokazao Nikoliću da napusti trenersku stolicu, kako to predviđaju nova sudijska pravila. Da je na toj stolici sedeo neki drugi trener verovatno bi Malešević prekinuo meč dok trener ne napusti trenersku stolicu, ali ovaj put nije bilo tako. Opet se umešao predsednik sudijske komisije JSS, Siniša Škrbić i zatražio od Maleševića da povuče svoju odluku, što je ovaj, na opšte iznenađenje svih prisutnih u sali, i učinio tako da je Nikolić ostao na trenerskoj stolici do kraja meča. Ovom prilikom ne bi zalazili u opravdanost Maleševićeve odluke jer nismo čuli da li je Nikolić zaista suflirao svom borcu u toku trajanja borbe, ali postupak Škrbića je za svaku osudu. Ako je njegov sudija već izrekao meru udaljavanja trenera sa trenerske stolice, onda je on morao stati iza odluke svog sudije a ne srušiti mu autoritet pred svima nama. Zamislite situaciju da sudija u fudbalu pokaže crveni karton igraču ili treneru neke ekipe a onda, pritisnut nasrtajem igrača ili trenera vrati karton u džep i „puj pike ne važi“. To je nezamislivo, ali kod nas eto nije, i to na intervenciju koga drugog do šefa sudijske komisije JSS?

Gospodine Škrbiću ovo ti baš nije trebalo jer neće pomoći Maleševiću da se razvije u odličnog sudiju, kojim putem je krenuo.

 

Beočin, 01.10.2012. godine

Pripremio, Andrija Mumović


Galerije fotografija:

 2,818 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *