VUKOLIĆU BRONZA, „BOŽE PRAVDE“ ZBOG KUKOLJA, A SRBIJI 6 MEDALJA

Objavljeno: 22 октобра, 2012

 

Proteklog vikenda, 20-21.10.2012. godine, u beogradskim „Šumicama“, održan je, drugi po redu, EJU KUP „SERBIA OPEN“, na kojem je nastupilo 289 takmičara iz 23 Države, među kojima i 57 „orlova“.  Turnir je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac, koji je redovni posetilac ovog prestižnog takmičenja, uz asistenciju predsednika judo Saveza Srbije, Todorov Ivana. U konkurenciji žena nastupilo je 88 takmičarki od kojih je 13 naših a u muškoj konkurenciji 201 takmičar, od kojih su 44 naša. Iz „Cementa“ su nastupili Goran Prgonjić, u kategoriji do 100 kg i Nenad Vukolić, naše ovogodišnje pojačanje za Super ligu, iz sremskomitrovačkog „Sirmiuma“. Srpski reprezentativci su osvojili ukupno 6 medalja, od kojih je jedna zlatna, dve srebrne i tri bronzane. Zlatnu medalju je osvojio ALEKSANDAR KUKOLJ u kategoriji do 90 kg, srebrne Begović Miroslav do 73 kg i Žabić Milica, preko 78 kg, a bronzane, Nenad Vukolić u kategoriji do 66 kg, Vladimir Gajić, preko 100 kg, i Maša Smiljković do 52 kg. Sem osvajača medalja 7 srpskih reprezentativaca je osvojilo peta mesta i isto toliko ih se zaustavilo na sedmoj poziciji koja takođe obezbeđuje određeni broj bodova na evropskoj ranking listi.

Prvog takmičarskog dana, koji je bio uspešniji po našu reprezentaciju, nastupali su takmičari u kategorijama do 60, 73,90 i preko 100 kg, za muškarce, odnosno, do 48, 57, 63, 70 i do 78 kg. za žene. Drugog dana nastupali su muškarci u kategorijama do 66 kg, 81 kg i do 100 kg,  kao i žene u kategorijama, do 52, 70 i preko 78 kg.

ZahvaljujućiALEKSANDRU KUKOLJU iz JK „Rekord“-Beograd, koji je u kategoriji do 90 kg. osvojio zlatnu medalju, čula se i srpska himna „Bože pravde“. On je u furioznom tempu savladao svih 6 svojih protivnika i tako se popeo na vrh pobedničkog postolja. Redom je rušio, Džur Miroslava iz Slovačke, Halilagić Dinu iz BIH, Chamberlain Frazera iz Velike Britanije, Kumrić Zlatka iz Hrvatske, Zgank Mihaela iz Slovenije i u finalu, Bagnoli Lorenca iz Italije. Baš u finalnoj borbi je postigao i najlepši ipon na celom turniru pošto je tehnikom „ipon-seoi- nage“, tako „zategao“ Italijana da je ovaj padao nekoliko sekundi sa visine od dva metra. Šumicama se prolomio gromki aplauz koji je Kukolj svakako zaslužio ali je ovim zlatom nagrađen i sav trud organizatora „Serbia opena“, na čelu sa Todorov Ivanom.

Miroslav Begović iz novosadske „Bezbednosti“ je bio možda i najprijatnije iznenađenje turnira jer se, posle izuzetne borbenosti i 4 savladana protivnika, našao u finalu kategorije do 73 kg. Na žalost u tom meču, dve sekunde pre kraja, Laamanen Eetu iz Finske, ga je uspeo baciti za juko, što je Fincu bilo dovoljno za zlatnu medalju i 50 bodova na ranking listi. U pohodu do finala Begović je savladao, Bečić Denisa iz Hrvatske, Vanicek Michala iz Češke, Kiss Norberta i Stadler Adama iz  Mađarske i tako uknjižio 30 bodova.

Do srebra je stigla i Žabić Milica, iz novosadskog „Partizana“, koja je, u kategoriji preko 78 kg. imala dosta lakši posao od prethodne dvojice naših reprezentativaca. Za ovaj plasman bile su joj potrebne samo dve pobede i to nad rumunkom, Paraschiv Marijom i slovenkom Urek Urškom, dok je, u finalu, pred Cerić Larisom iz BIH, morala položiti svoje oružje.

Nenad Vukolić iz sremskomitrovačkog „Sirmiuma“, koji je i ove godine član ekipe „Cementa“ u Super ligi Srbije,je u žestokoj konkurenciji kategorije do 66 kg, u kojoj je nastupilo ukupno 38 takmičara, osvojio bronzanu medalju, i prvih 20 bodova za ranking listu. Opšti je utisak da je mogao i do zlatne medalje, pošto je tokom turnira savladao i bolje takmičare od prvaka, Vegvari Martina iz Mađarske, koji mu je naneo jedini poraz u polufinalu. Doduše treba reći da Vukoliću u toj borbi nije dosuđen čist yuko pre nego je pao za yuko. Zanimljivo je reći i da je na strunjači sudio crnogorski sudija? Pre toga Neša je nanizao 4 pobede i to nad, Juraček Laslom iz Mađarske, koji ga je prošle godine pobedio na yuko, Ceh Aljaza iz Slovenije, Turner Arona iz Velike Britanije i Cresi Diega iz Italije. U petoj borbi rekosmo, izgubio je od Vegvarija na yuko i to u zadnjim sekundama borbe. U borbi za medalju Neša se dobro koncentrisao i efektnim waza-arijem savladao neugodnog, Kuralt Luku iz Slovenije. Vukolić je ovim nastupom pokazao da spada u sam vrh srpskih lakaša i da je neopravdano zapostavljen u našoj reprezentaciji.

Do bronze je stigao i Gajić Vladimir iz novosadske „Slavije“, koji jeu borbi za medalju pobedio Božidara Božinića iz „C. Zvezde“, u kategoriji preko 100 kg. Pre toga je savladao Hlavacek Lukasa iz Češke i Vukčević Dejana iz Crne Gore. U polufinalu je poražen od Mascetti Alessia iz Italije koji je potom postao i prvak u ovoj kategoriji savladavši u finalu Rumuna, Natea Danijela, teškog 170 kg.

Treću bronzu za našu reprezentaciju osvojila je Smiljković Maša iz novosadskog „Partizana“, do koje je stigla pobedama nad Herbst Nicole iz Austrije, Sejdinović Selmom iz BIH, Matei Loanom iz Rumunije i Maros Barbarom iz Mađarske. Poraz je pretrpela samo od Renicks Louise iz Velike Britanije, i to u četvrtfinalnoj borbi.

Peta mesta su zauzeli, i uknjižili po 10 bodova, borbeni Jurakić Denis do 60 kg, prošlogodišnji pobednik, Kovačević Ljubiša do 73 kg, sve bolji i bolji, Jurišić Stefan iz „Instituta za judo“, kao i Savanović Ljiljana iz „C. Zvezde“, Jandrić Ivana i Milišić Tamara iz novosadskog „Partizana“.

Sem navedenih plasmana još osmoro naših reprezentativaca je zauzelo sedma mesta u svojim kategorijama i tako osvojili po 4 boda na Ranking listi Evropskih kupova. To su, Vukičević Marko, do 66 kg, Došen Bojan, do 81 kg, Milošević Nikola do 90 kg, Kalić Čedo i Jeremić Nikola preko 100 kg, teNikolić Milica do 48 kg, Tuba Una i Žabić Jelena do 78 kg za žene.

Naš takmičar,GORAN PRGONJIĆ je nastupao u kategoriji do 100 kg i u prvom kolu se sastao sa Urlić Marijanom iz Hrvatske. Tokom čitave borbe Goran je bio dominantan u gardu i pred kraj borbe uspeo baciti Urlića za ipon na „uchi matu“. U drugom kolu protivnik mu je bio Cirjenics Mikloš iz Mađarske kojeg je takođe „imao“ u gardu ali je bio neodlučan da uđe i baci protivnika, što je Mađar iskoristio i jednom kontrom bacio Prgonjića za yuko a potom ga uhvatio u zahvat. U sledećem meču, u polufinalu, Mađar je pobedio i našeg drugog reprezentativca u ovoj kategoriji, Jurišić Stefana a nakon toga, u finalu i Jahić Jadranka iz BIH i tako osvojio prvo mesto i zlatnu medalju. U meču sa njim Prgonjić je povredio zglob na nozi ali je, i pored saveta trenera Mumovića da neradi repesaž, želeo da radi sa Horak Mihaelom iz Češke. Kao i sa Cirjenicsem, Goran je protiv Čeha bio dominantniji u gardu, ali neodlučan u ulascima pa ga je Čeh, pred kraj meča, bacio za ipon na „sumi-gaeši“, što je bio kraj takmičenja za našeg borca. Bez obzira na povredu, stiče se utisak da je Prgonjić propustio lepu priliku da se pokaže u boljem svetlu, pogotovo pred domaćom publikom. Nadamo se da povreda nije ozbiljnija i da će Prgonjić nastaviti pripreme  za prvenstvo Evrope za seniore do 23 godine (U-23), koje se održava 16-18. novembra u Pragu, a koje mu je i  ciljno takmičenje za ovu godinu.

Šest osvojenih medalja je svrstalo našu reprezentaciju na peto mesto u ekipnom plasmanu, iza Mađarske, Slovenije, Rumunije i Italije, što je lep uspeh, koji bi teško bilo postići da nemamo  EJU KUP, „Serbia open“ u našoj zemlji.

Prilika je da obavestimo javnost da i „Cement“ ima ambiciju da „Trofej Beočina“već naredne godine dobije status EJU turnira u konkurenciji kadeta ili juniora, i da su u toku pripreme za kandidaturu kod Evropske judo Federacije. To će svakako doprineti našim mlađim kategorijama da se ozbiljnije pripremaju za evropske nastupe ali i da se bolje pozicioniraju na evropskim ranking listama jer domaći teren ipak donosi neku prednost.

Kompletne žrebne liste sa Serbia opena

Beočin, 22.10.2012. godine

Pripremio, Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 1,097 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *