pinupmostbet casino kzhttps://pinup-oyun.com/pinup kzlucky jet

Snimci i komentar finala Ekipnog Svetskog Prvenstva 2012

Objavljeno: октобар 29, 2012

Ekipno prvenstvo Sveta održano je u gradu Salvador u Brazilu, u sjajnoj organizaciji tamošnjih judo poslenika. Pored organizatora za uživanje su se pobrinuli reprezentativci i reprezentativke zemalja učesnica, koji su još jednom pokazali da su ekipna takmičenja u judou nezamenljiva kada je u pitanju neizvesnost i uzbuđenje.

Da ne bi elaborirali sve mečeve dovoljno je pomenuti samo finalni meč za muškarce, između Japana i Rusije. Kakav judo, vau.. što bi rekli klinci. Neverovatno. Koliko lepote i neizvesnosti. Koliko adrenalina na jednom mestu. Radost na jednoj a suze na drugoj strani.

Ko juče nije gledao ove mečeve ostao je uskraćen za istinsko zadovoljstvo, koje se ne doživljava svaki dan. Već u prepodnevnim eliminacionim mečevima „namirisao“ sam da će borbe za medalje biti sjajne pa sam svim ljubiteljima judoa, koje sam imao u telefonu, poslao poruke da gledaju prenos, kako bi sa njima podelio ovo veliko zadovoljstvo. U ovom finalu smo videli sve što judo može dati. Vrhunsku judo tehniku, borbenost,  neizvesnost, rezultatski preokret i slavlje…

Posle prve dve borbe Japan vodi 4:0, ali kako? U prvoj kategoriji, do 66 kg, Rus, Pulyaev Mikhal baca kata-gurumu za waza-ari, što smo svi mislili da mu je dovoljno za pobedu. Ali tako nije mislio i Japanac, Ebinuma Masashi, aktuelni svetski šampion i bronzani sa olimpijade u Londonu, koji nedugo zatim koristi pad Rusa na kolena, i iz te pozicije ga baca harai-goshijem, za ipon. Kakav preokret. Od gubitnika u pobednika. Osokoljen pobedom kolege iz reprezentacije Japanac, Awano Yasuhiro, u kategoriji do 73 kg povećava prednost na 4:0. Kada se mislilo da će Japan biti Svetski prvak, sve se okreće. Rus, Khabachirov Murat, aktuelni vicešampion Evrope, do 81 kg. stvara šansu za preokret  a Magomedov Kamil, do 90 kg. je čini i realnom. Posle pobede nad „satrvenim“ Japancem, osvajačem bronze na olimpijadi u Londonu, Nishiyama Masashi, Magomedov pleše ruski ples i mami aplauz brazilske publike ali pored toga uliva i potrebno samopouzdanje u svoju ekipu. Meč rešavaju superteškaši. Japanac, Schichinohe Ryu i Ruski veteran, aktuelni prvak Evrope, treći na Svetu i drugi na olimpijadi u Londonu, Aleksander Mikhaylin. „Stara kuka“ meč vodi mudro, taktički, do kraja, i sa yukoom za sumi-gaeshi, donosi titulu svom timu, ali i naciji. Rusi su u zagrljaju, bacaju trenera Gambu u vis i igraju ruski ples, a Japanci tuguju.

To je sport. Uvek neko mora da pobedi a neko da izgubi.

Beočin, 28.10.2012. godine

Pripremio, Andrija Mumović


Snimci finala:

 603 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *