DIVCU I TODOROVU NOVI MANDAT U OLIMPIJSKOM KOMITETU SRBIJE

Objavljeno: 7 новембра, 2012

U sredu, 07.11.2012. godine u hotelu „Zira“ u Beogradu, održana je Izborna Skupština Olimpijskog Komiteta Srbije na kojoj je, od 65, prisustvovalo 57 delegata iz svih granskih saveza i Sportskog Saveza Srbije koji su javnim glasanjem, jednoglasno izabrali dosadašnjeg predsednika OKS, VLADE DIVCA, i poverili mu novi mandat za Olimpijski ciklus „Rio 2016“. Sednicom je predsedavalo radno predsedništvo u sastavu, Vlade Divac, Ivan Todorov, Žarko Paspalj, Dejan Simić i Đorđe Višacki.

Iz judo Saveza Srbije delegati su bili, Predsednik Skupštine JSS, IVAN TODOROV i Predsednik UO, SVETISLAV VUKMIRICA. Dosadašnji član Nadzornog odbora OKS, Andrija Mumović, koji je ovu dužnost obavljao u proteklom mandatu 2008-2012. na ovoj  Skupštini je bio  gost, jer ga matični Savez nije kandidovao za novi mandat.

Izveštaj o radu OKS podneo je Vlade Divac i isti je jednoglasno usvojen, uz konstataciju da je u protekloom mandatu postignuto mnogo na boljem pozicioniranju sporta u Srbiji, i izneta ocena o dobrom rezultatu na OI u Londonu 2012, gde su osvojene 4 medalje i postignuto nekoliko plasmana blizu medalja od strane srpskih sportista i timova.

Izbor za Nadzorni i Izvršni odbor OKS obavljen je tajnim glasanjem.  Za NO bilo je 9, a za IO, 15 kandidata.

Naš kandidat za člana Nadzornog Odbora, bio je Svetislav Vukmirica i na žalost nije prošao na tajnom glasanju. U NO su izabrani, Vulević Dušan iz Atletike sa 35 glasova, Matković Aleksandar  iz Stonog tenisa, sa 27 glasova (bili su članovi NO i u prošlom mandatu) i Stefanović Marko iz Vaterpolo Saveza sa 22 glasa.

 Ivan Todorov je  bio naš kandidat za člana IO i zabeležio odličan izborni rezultat, i sa 46 glasova ušao u novi saziv Izvršnog odbora OKS. Više glasova od njega dobio je samo Mirko Nišović iz Kajakaškog Saveza, sa 49 glasova od mogućih 57. Sem njih dvojice u IO su izabrani, Sovrović Velibor iz Vaterpola sa 46 glasova, Kalinić Zoran iz Stonog tenisa, sa 45 glasova, Marjanović Velimir iz Rukometa, sa 43 glasa, Laković Zoran iz Fudbalskog saveza, sa 40 glasova, Ćendić Zoran iz Tekvondo saveza, sa 37 glasova, Jevrosimović Veselin iz Atletskog saveza, sa 34 glasa, Petković Nenad iz Streljačkog saveza, sa 33 glasa i Vuksanović Dragan iz Ragbi saveza, sa 30 glasova. Ivan Todorov je u prošlom mandatu obavljao funkciju zamenika predsednika Izvršnog odbora OKS.

Pošto po Statutu OKS predsednik ima pravo na imenovanje još tri člana, Divac je to pravo iskoristio i u IO imenovao, Paspalja, Goljanina i Šaponjića.

Divac je predložio da i u narednom mandatu  generalni sekretar bude, Đorđe Višacki iz Veslačkog saveza, što je aklamacijom jednoglasno prihvaćeno.

Do broja 17 u IO OKS ušli su, predstavnik Sportskog Saveza Srbije, Predsednik Sportske komisije OKS i počasni član, i član MOK-a, Borislav Stanković.

Na kraju Skupštine, delegacija Opštine Petrovac na Mlavi, uručila je statuu učesnika prvih Olimpijskih igara u Stokholmu 1912. Dragutina Tomaševića, koji je nastupao u maratonu i na otvaranju OI nosio zastavu tadašnje Kraljevine Srbije. U ime OKS statuu je primio predsednik, Vlade Divac, i zahvalio se Opštini Petrovac na Mlavi na ovom lepom gestu.

 

Beočin, 07.11.2012. godine

Pripremio, Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 1,030 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *