NADA POSLEDNJA UMIRE…

Objavljeno: 25 новембра, 2012

U subotu, 24.11.2012. godine održana su tri tromeča trećeg kola Super judo lige Srbije, od kojih su dva bila u beogradskim “Šumicama” i jedan u novosadskom SPENS-u. U Beogradu, u prvom tromeču su radili “Rekord” kao domaćin, “Cement” i novosadska “Bezbednost”, dok su u drugom tromeču, na drugoj strunjači, radili  “OJK” Beograd, kao domaćin, “Crvena Zvezda” i niški “Kinezis”. U Novom Sadu su se sastali domaćin “Slavija”, “Žandarmerija” i beogradski “Partizan”.

Postignuti su sledeći rezultati:

“REKORD” : “CEMENT”                   1:1          / 5:5/     (20:20)

“CEMENT”: “BEZBEDNOST”          0:2          / 4:6/     (17:30)

“REKORD”: “BEZBEDNOST”          2:0          /7:3/      (30:10)

——————————————————————-

“OJK BEOGRAD” : “KINEZIS”        2:0          /6:4/      (25:20)

“KINEZIS” : “CRVENA ZVEZDA”   0:2          /3:7/      (5 : 27)

“OJK BEOGRAD” : “C. ZVEZDA”   1:1          /5:5/      (10:10)

——————————————————————-

“SLAVIJA” : “ŽANDARMERIJA”    0:2          /4:6/      (20:30)

“ŽANDARMERIJA”:“PARTIZAN” 0:2          /4:6/      (17:27)

“SLAVIJA” : “PARTIZAN”                                2:0          /5:5/      (20:17)

——————————————————————

KOMENTAR:

“Cement” je u trećem kolu osvojio jedan bod a moglo bi se pre reći da je izgubio tri. U prvom meču sastao smo se sa favorizovanom ekipom “Rekorda” i prijatno iznenadio. Meč je odlično otvorio Nenad Vukolić do 66 kg, savladavši iponom Ćosić Igora iz Rekorda. Do 73 kg trener “Rekorda”, Nikolić Nikola “Uške” izveo je Đorđa Tomića na našeg Miloša Mijalkovića-Beku i verovatno ga spremio za nerešen rezultat, u čemu je i uspeo. Ovo je možda bio i dobitni moment u meču i trener Nikolić, kao i Tomić, zaslužuju  sve čestitke. Doduše bilo je pomoći i nesigurne sudijske trojke,(Mitrović, Stanišić i Radoman Kovačević Gorjana) sa nesigurnim kontrolorom Rakić Slobodanom. Sudije su kaznile Tomića samo jednim “shidoom” za neaktivnost, a zaslužio je najmanje dva. Na semaforu je bilo do kraja borbe samo 6 sekundi kada se glavni sudija Mitrović odvažio da dodeli ovaj jedini shido? Pre toga je neopravdano prekinuo Bekin, vrlo izgledni i potpuno aktivan parter, iz koga on zna izvući siguran zahvat. Sumnjivo je ostalo i jedno njegovo kontra bacanje koje sudije nisu vrednovale uopšte a mogli su i  iponom? Od sudija i ne očekujemo da navijaju za nas ali što je mnogo mnogo je. Da li oni znaju koliko jedan klub uloži u pripremu ekipe za ligu? I onda samo njihovom jednom greškom sve ode u propast, jer oni nemaju  strpljenja da odgledaju aktivan rad u parteru ili naprave grešku u proceni ili vrednovanju bacanja. Pitamo se za šta onda služi “care” sistem, koji su imali na raspolaganju?

Do 81 kg naš kapiten, Vladimir Grujović je konačno proradio i efektnim tani-otoshijem bacio Ivana Maleša za ipon tako da smo poveli sa 5:1 (20:0).

Do 90 kg Aleksandar Cmiljanić je uskočio u ekipu i to pravo na Aleksandra Kukolja, koji nije dozvolio nikakvo iznenađenje i već u prvoj akciji bacio našeg Acu za ipon, čime je smanjio našu prednost na 5:3 (20:10).

U zadnjoj borbi, preko 90 kg, sastali su se naš  Ninoslav Cmiljanić i Stefan Jurišić. Posle solidnog početka Ninoslav nije izdržao nalete, sve boljeg Jurišića, koji ga je bacio za ipon iz pozicije kada je bio na kolenima, misleći da će sudije dosuditi “mate”. Ovaj put su sudije poštovale pravila borbe i ispravno postupile kada nisu prekinuli Jurišićevo bacanje. Ovom pobedom on je doneo izjednačenje i “Record” je tako “izvukao” jedan bod koji će mu mnogo značiti u borbi za Play-off. Pošto je “Slavija “ tukla “Partizan” u N. Sadu stvorila nam je još jednu šansu za učešće u Play-off-u i ovaj bod će nama veoma nedostajati pošto moramo pobediti i “C. Zvezdu” i “Slaviju”, u zadnjem kolu. Dakle sve još držimo u svojim rukama.

U drugom meču smo se satali sa  najmlađim članom Super lige, “Bezbednosti” iz Novog Sada, koja se  potajno nadala da može pobediti. Zato je u meč ušla mnogo motivisanija nego naši boric koji su u meč ušli dosta ležerno i bez preterane želje za pobedom. U sportu ima pravilo da pobeđuje onaj ko pobedu više želi, a to su danas bili naši protivnici.

Do 66 kg. naš najbolji borac u dosadašnjem delu lige, Nenad Vukolić, je iponom savladao mlađanog Nemanju Malbaškog, ne ostavivši mu ni najmanju šansu za radovanje.

Do 73 kg. Mijalković je u borbu sa Miroslavom Begovićem, ušao agresivno, rešen da pobedi, što je i učinio nateravši Begovića u defanzivu, za šta su ga sudije kaznile sa 3 shido-a. Za četvrti nije bilo vremena pa je meč završen pobedom Beke “samo” sa 7:0. Kažemo “samo” jer je Begović zaslužio diskvalifikaciju pošto je izveo zabranjenu radnju, odnosno uhvatio Mijalkovića za nogu kada nije bilo “kros” garda. Doduše ovo je tražila glavni sudija, Gorjana Radoman, i pozvala zbog toga pomoćne sudije na konsultaciju. No pomoćnici, kao i kontrolor Rakić nisu videli isto što i Gorjana pa je Begović kažnjen samo “shidom”. Ko zna kako bi se meč dalje odvijao da su sudije kaznile Begovića diskvalifikacijom, jer bi mi vodili sa 4:0 (20:0), a to je rezultat za “grč” protivnika.

Do 81 kg. Vlada Grujović je “prespavao” borbu sa agilnim Vukašinom Kovačevićem, koji ga je iz bezazlene pozicije u parteru, uhvatio u zahvat “kata-gatame” i održao 25 sekundi, do ipona, čime je svojoj ekipi stvorio šansu za preokret. Ovo je iskoristio stariji Begović koji je do 90 kg bio bolji od našeg Ninoslava Cmiljanića, svladavši ga iponom. Meč je rešavan u super teškoj kategoriji u kojoj su se sastali naš Srđan Domazetovski i bivši “naš” Đorđe Todić. Todić je u meč ušao rešen da pobedi, što mu je pošlo za rukom ali je pobedu, potpuno nepotrebno, proslavio vrlo neukusno, jer ima  neki  negativan naboj prema klubu u kojem je proveo 5 godina? No za pobedu zaslužuje sve čestitke jer je njome verovatno spasao svoju ekipu ispadanja iz lige. Doduše to će morati potvrditi u zadnjem kolu, u direktnom meču sa “Žandarmerijom”.  Jedan od ovih “plavaca” će verovatno morati napustiti ligu. Nadamo se da to neće biti naše komšije i sportski prijatelji iz Novog Sada. Žao će nam biti i “Žandara” jer je pisac ovih redova nekada i sam bio “plav” u duši,  a “krv nije voda”.

Šta reći na kraju ovog komentara nego da nas “maler” i dalje tera. No dok nada postoji postojaćemo i mi i u zadnjem kolu dati sve od sebe da ipak izborimo željeni Play-off. Biće vraški teško ali je u judou sve moguće.

Na drugoj strunjači u Šumicama je takođe bilo “vatre”. Posle pobeda nad “Kinezisom” domaći “OJK Beograd” i “C. Zvezda” su ukrstili kimono da u direktnom meču odluče lidera na tabeli. I pored uloženog ogromnog napora meč je ipak završen miroljubivo, i svakoj ekipi je pripao po jedan bod, a odluka o pozicijama u Play-off-u je ostavljena za zadnje kolo. Obe ove ekipe su sigurni učesnici završnice lige jer im ni najveća iznenađenja u zadnjem kolu ne mogu “pomrsiti konce”, i ostaviti ih bez medalja. Samo su Vukičević Marko-Đavo, za “OJK”, protiv Bunčić Strahinje, i naš jedini olimpijac, Dmitrij Gerasimenko za “Zvezdu”, protiv Jović Mladena, osvojili po dva boda, dok su tri borbe završene nerešeno. Nikolić Nemanja-Marković Mladen 1:1, Križan Filip-Došen Bojan 1:1, i Dišović Milan-Božinić Božidar 1:1. Doduše ostalo je sporno da li je kontrolor suđenja Siniša Škrbić ispravno postupio kada je dosuđeni ipon, za “te-gurumu”, mladog “delije”, Bunčića, prekvalifikovao u “waza-ari”. “Đavo” je iskoristio ovaj neočekivani poklon Škrbića i u nastavku  preorkenuo borbu u svoju korist. Posle se ispostavilo da je to odlučilo i rezultat celog meča? U svakom slučaju “Zvezda” ima za čime da žali.

U Novom Sadu je tek bio “rulet”. Tamo su bodovi “bratski” podeljeni i sve tri ekipe su osvojile po dva boda. Prvo je, skoro  otpisana “Žandarmerija”, iznenadila domaću “Slaviju” i uzela joj “skalp” sa 6:4 (30:20). Pošto je radila odmah i drugi meč nisu stigli ni da proslave pobedu nad “Slavijom” jer su ubrzo potom poraženi od “Partizana” sa 6:4 (27:17). Da bi sve bilo zanimljivije “Slavija” se uspela “iščupati” preko “grobara”, doduše tesnim rezultatom 5:5 (20:17), ali se pobedi u “zube ne gleda”. Ovom pobedom naše komšije su pomogle i nama jer je odluka o četvrtom učesniku Play-off-a ostavljena za sami kraj, odnosno za zadnje kolo lige, u kojem smo mi domaćini, kao što rekosmo, “Zvezdi “ i “Slaviji”.

U ostalim tromečima sastaju se: u Nišu, “Kinezis” “Partizan” i “Rekord”, osnosno, “Žandarmerija”, Bezbednost” i “OJK” u Beogradu.

 

Beočin, 24.11.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 1,551 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *