EH… DA NAM BI PRGONJIĆ?

Objavljeno: 1 децембра, 2012

U subotu, 01.12.2012. godine tromečevima u Beočinu, Nišu i Beogradu, održano je četvrto kolo Super judo lige Srbije, čime je  završen ligaški deo takmičenja.

Mi smo u Beočinu dočekali „Crvenu Zvezdu“ iz Beograda i komšije, „Slaviju“ iz Novog Sada. Posle prozivke učesnika tromeča i službenih lica, delegat ovog tromeča,  Jočić Miroslav iz Starčeva, je zamolio sve prisutne da minutom ćutanja odaju poštu našem nedavno preminulom dugogodišnjem predsedniku kluba, Radeta Vojku.

Nakon odate počasti čika Voji, šef stručnog štaba „Cementa“, je u ime našeg kluba, predao prigodne poklone, u vidu knjiga, dvojici „delija“, Dmitri Gerasimenku, kao jedinom srpskom olimpijcu i Bunčić Strahinji, kao aktuelnom prvaku Evrope u konkurenciji kadeta do 66 kg. Posle ovog lepog gesta, prisutna publika je obojicu srpskih „orlova“ nagradila gromkim aplauzom i tromeč je mogao otpočeti.

Postignuti su sledeći rezultati:

U Beočinu:

JK „CEMENT“    : JK „C. ZVEZDA“        0:2   /4:6/      (20:30)

JK „C. ZVEZDA“ : JK „SLAVIJA“             0:2  /4:6/      (20:27)

JK „CEMENT“    : JK „SLAVIJA“             2:0  /6:4/      (30:20)

————————————————————————

U  Nišu:

JK „KINEZIS“      : JK „PARTIZAN“         0:2  /5:5/      (14:17)

JK „PARTIZAN“ : JK „REKORD“             0:2  /1:9/      ( 0: 35)

JK „KINEZIS“      : JK „REKORD“             0:2  /2:8/      (10:37)

————————————————————————

U Beogradu:

JK „ŽANDARMERIJA“      : JK „BEZBEDNOST“ 0:2 /4:6/ (17:25)

JK „BEZBEDNOST“           : „OJK- Beograd“      0:2 /0:10/ (0:50)

Jk „ŽANDARMERIJA“      : „OJK- Beograd“       1:1 /5:5/ (20:20)

 

KOMENTAR:

Kao što priliči zadnjem kolu lige, ono je donelo konačni rasplet rasporeda ekipa na tabeli. Ni jedan tromeč nije bio „nebitan“ jer su se u sva tri donosile važne odluke. U Beočinu i Nišu su se rešavali učesnici Play-off-a, a u Beogradu se rešavalo ko ispada iz lige.

U Beočinu je bilo izuzetno zanimljivo jer su se ekipe tukle „u krug“ i svaka osvojila po dva boda. U prvom meču Zvezda je bila bolja od „Cementa“, u drugom je „Slavija“ nadvisila „Zvezdu“ a u trećem je „Cement“ porazio „Slaviju“. No da krenemo redom.

U prvom meču nam je dobro krenulo.  Do 66 kg. Vukolić je opet bio na visini zadatka i nije dozvolio Ivančiku iz Zvezde ni trunku nade. Prvo ga je naterao na dva shido-a, a samo jedan sekund do kraja borbe ga bacio za ipon i doneo nam prednost od 2:0 (10:0). U kategoriji do 73 kg. Mijalković je znalački vodio borbu protiv Mladena Markovića kojeg je „spakovao“ u zahvat tako da se ovaj nije mogao izvaditi ni duže od 25 sekundi, koliko je dovoljno za ipon. Na semaforu 4:0 (20:0) u našu korist. U naredne tri borbe trebala nam je samo jedna nerešena borba za siguran bod protiv renomiranog protivnika. Kasnije se ispostavilo, da bi nas taj bod odveo u završnicu ovogodišnje lige…Do 81 kg kapiten Grujović dobro otvara borbu i ravnopravno se nosi sa neugodnim i snažnim „delijom“, Ostojić Boškom. No polovinom borbe neoprezno ostavlja ruku i Boško mu izvlači polugu čime je rezultat smanjen na 4:2 (20:10). Još ima nade jer smo Cmiljanićem pobegli od Gerasimenka na Đurišića, računajući da može izvući nerešeno. Do 90 kg u ekipu je, umesto Đurđević Bogoljuba-Crnog (koji je posle merenja otišao da kolje svinje…?) uskočio Bojan Raković. U meč je ušao hrabro, i čak u jednom ulasku zapretio i bacanjem, ali kako je borba odmicala videlo se ko je „olimpijac“. Ipon je bio neizbežan i time je rezultat poravnat na 2:2 (20:20). U superteškoj kategoriji nama je odgovarala i „nula“ i Cmiljanić je dobio takve upute od trenera. No za nerešeno protiv prekaljenog, „starog vuka“, Đurišića, treba više od želje.  Pola borbe je proteklo u pozicionoj borbi u kojoj su oba borca kažnjena sa po jednim shido-om. Kada se ušlo u drugi deo borbe Đurišić je iskoristio jednu poziciju kada je Cmiljanić ostao na kolenima i tehnikom „te-guruma“ ga bacio za ipon i svojoj ekipi doneo pobedu. Ovim porazom mi smo izgubili sve šanse za ulazak u Play-off jer je „Partizan“ u Nišu pobedio domaći „Kinezis“ i popeo se, na nama nadostižnih, 8 bodova. Tog momenta nam je palo na pamet šta bi bilo da naš trener nije izostavio sa spiska ekipe za ligu, našeg najboljeg borca Gorana Prgonjića? Podsetićemo da je prošle godine Prgonjić u svih 8 mečeva postigao isto toliko pobeda i bio naša sigurna „ploča“. U Meču sa Zvezdom upravo je on bio na mestu Cmiljanića i radio protiv Đurišića, kojeg je uspeo savladati 5:0. Zamislite ekipu Zvezde bez Gerasimenka, ili „Rekord“ bez Kukolja? Mume baš si …

U drugom meču su se sastali „Zvezda“ i „Slavija“ koja je za ulazak u Play-of imala samo  teoretsku šansu. Zvezda je u meč ušla možda malo opuštenije nego što je bilo potrebno za pobedu nad najstarijim Prvo-Superligašem u našoj ligi. Do 60 kg. Darko Ivančik je lagano savladao mlađanog Kolarov Marka sa 10:0. No Kovačević Ljubiša-Kure je odmah uzvratio udarac i pobedom nad Marković Mladenom poravnao rezultat na 2:2 (10:10). Do 81 kg. radili su Ostojić za Zvezdu i mladi Banjac Drago za Slaviju. Ostojić je bio superioran i „delije“ su povele 4:2 (20:10). I kada se očekivalo da u kategoriji do 90 kg Gerasimenko zapečati sudbinu „Slavije“ dogodilo se prvorazredno iznenađenje. Lucidni Luka Gartner je u borbu ušao na sve ili ništa i dobio sve. Gerasimenko je malo potcenio njegov ulazak ipon-seoi-nage, na levu stranu, pa ga je pokušao kontrirati ali je Gartner nastavio kombinaciju i prešao na levi „kouchi-gari“ kojim je Gerasimenka bacio za ipon (tako to izgleda na prvom snimku). Ustvari glavni sudija Gačić Vladan je dosudio waza-ari, sa čime su se složili i njegovi pomoćnici, Miljković Miroslav iz Niša i Olarić Dobrivoje iz Bora, ali ne i Rakić Slobodan-Cakani, takođe iz Bora. On je iskoristio svoju majoritetnu poziciju, kao kontrolor suđenja, i nakon pregleda spornog momenta uz „care sistem“ naredio, danas dosta dobroj sudijskoj trojci, da waza-ari „preprave“ u ipon, što su oni  morali učiniti. Ovim je Gerasimenko onemogućen da se popravi a Slavija dobila šansu za konačnu pobedu jer je u zadnjoj kategoriji imala Gajića. Da ne bi mi sudili o ispravnosti ove odluke postavićemo video klipove  na ovaj sajt pa neka svako sudi po svome.

Ali i to malo je dovoljno da se promeni sudbina meča. Bilo kako bilo treba čestitati Rakiću na hrabroj odluci pa makar bila i netačna. Ipak je imao trojicu sudija na strunjači, protiv svog mišljenja. Naravno ovakvu šansu „Slavija“, predvođena agilnim trenerom Jovičićem, nije ispustila. Gajić je bio bolji od Božinića za yuko i waza-ari, i sa 7:0 dobio borbu, a time i ceo meč, rezultatom 6:4 (27:20). Slavijaši su poleteli jedan drugom u zagrljaj a „delije“ pokunjene izašle sa tatamija. Ovaj poraz ih može koštati i naciljane titule prvaka lige.

U trećem meču mi smo se sastali sa „Slavijom“ i opet slavili. Kažemo opet, jer smo ih tukli i prošle godine. Do 66 kg, naš najbolji borac, Vukolić Nenad, je znalački „udavio“ mladog Kolarov Marka i dobro „otvorio“ meč. Ovom pobedom on je najverovatnije postao najbolji borac lige jer je pobedio u svih 8 mečeva od kojih samo dva puta 7:0 a ostalo iponima. Ovim podatkom bi se trebao zabaviti i sportski direktor Šujica kojem Vukolić nije ni na „B“ spisku reprezentacije. Ali ostavimo sad to i krenimo dalje kroz meč. Do 73 kg našu prednost je povećao Mijalković Miloš, savladavši iponom Vladimira Jovičića koji je, iako trener, „žrtvovao“ sebe za ekipu kako bi Kovačevićem napao našeg Grujovića, kojem ove godine ne „cvetaju ruže“. Jovičić je dobro „vukao“ borbu do pred kraj kada je morao kapitulirati pred naletima razigranog Mijalkovića. Sevnuo je njegov tai-otoshi i „Jovča“ se našao na plećima. Ipak za svoju žrtvu zaslužuje sve čestitke. Da mu se plan ostvario bio bi heroj i tvorac pobede ali mu to, na našu sreću, nije dozvolio naš kapiten Grujović. Mi smo u kreiranju postave, pre meča, znali da će Slavija podići Kovačevića sa Mijalkovića na Grujovića pa smo bili spremni da ga pojurimo Mijalkovićem. Međutim dilemu je rešio upravo Grujović koji je od trenera tražio da radi sa Kovačevićem, ubeđen da će ga dobiti. Tako je i bilo. Grujović je prvo naterao Kovačevića na tri shido-a i na kraju ga bacio za ipon, tehnikom soto-make-komi. To je bilo 6:0 (30:0) za nas i preostale dve borbe nisu mogle promeniti krajnji ishod meča. Do 90 kg. naš Ninoslav Cmiljanić nije odoleo „heroju dana“ Luki Gartneru i rezultat je smanjen na 6:2 (30:10). Konačan rezultat postavio je Gajić Vladimir pobedivši nespremnog Srđana Domazetovskog 10:0 i to je bilo 6:4 (30:20). Bodove protiv komšija iz Novog Sada uvek volimo ali nam oni nisu bili dovoljni za ulazak u Play-off jer nam je zafalio samo 1 bod. Da li smo ga izgubili danas protiv „Zvezde“ ili u prošlom kolu protiv „Rekorda“ teško je reći a sada je to i svejedno.

Play-off,  četiri beogradska kluba, ćemo mirno gledati sa tribina u beogradskim Šumicama. Valjda je tako bilo suđeno. Možda smo i preambiciozni…? Peto mesto za jedini „provincijski“ klub u Super ligi bi za svakoga bio dobar plasman. No za nas nije… Možda smo baš zato, već 18 godina, u elitnom društvu…

U Nišu je „Rekord“ bio neumoljiv. Od deset borbi protivnicima je prepustio samo jednu i jednu odradio nerešeno. Prošlogodišnje osvajače bronzane medalje, „Kinezis“ je pobedio sa 8:2 (37:10), i sugrađane iz Humske 1, sa 9:1 (35:0). „Partizan“ je i pored ovog velikog poraza opet ušao u Play-off, pošto smo mi tukli samo Slaviju a od „Zvezde“ nismo „iščupali“ preko potrebni bod. Ko bi mogao verovati da će „delije“ pomoći „grobarima“ da se plasiraju u Play-off? No ipak oni ih nisu uzeli sebi već će do finala morati proći kroz „pakao“ zvani „Rekord“, dok će u drugom polufinalu raditi prvoplasirani „OJK“ sa „Partizanom“. Prošle godine su bili bolji, a za ovu… videćemo već 15. decembra u „Šumicama“?

U Beogradu je održan derbi začelja, i to već u prvom meču ovog tromeča . Domaća „Žandarmerija“ nije uspela napraviti iznenađenje, jer su joj, za opstanak u elitnom društvu, trebale obe pobede a najviše nad direktnim konkurentom za ispadanje, novosadskom „Bezbednosti. U tome im nije pomogao ni trener Dano Pantić, koji se, posle dugo godina, skinuo u kimono. Novosađani su u meč ušli rešeni da skupo prodaju kožu, u čemu su i uspeli. Puleni trenera, Svetislava Dragovića-Svete i pored lošeg starta u prve dve borbe, gde su im poraženi Malbaški od Gatarića i Miroslav Begović od Joce Mirkovića, uspeli da preokrenu meč u svoju korist, u zadnje tri kategorije. Prvo je Kovačević Vukašin iponom savladao Vujičića a potom i stariji Begović, Papovića. Meč su rešavali superteškaši. Todić je radio za Bezbednost a trener„plavaca“ Dano Pantić je žrtvovao svoje ime za ekipu. Na žalost nije uspeo parirati skoro duplo  mlađem Todiću, koji ga je savladao sa dva shido-a i tako svojoj ekipi doneo pobedu i opstanak u ligi. Ovim se investicija „Bezbednosti“, odnosno dovođenje ovog borca u svoje redove, višestruko isplatila. Bez njega bi teško izborili opstanak, koji su toliko želeli.

U drugom meču „Bezbednost“ je deklasirana od lidera na tabeli „OJK“-a, maksimalnim rezultatom 10:0 (50:0) ali im se to ne može mnogo zameriti jer su plan opstanka u ovogodišnjoj ligi, ispunili i u meč nisu ušli dovoljno motivisani.

U trećem meču „žandari“ su iznenadili uspavani „OJK“ koji nije izveo najjaču postavu pa im je morao prepustiti jedan bod. To se desilo ovako. Prvo je Marko Vukičević, do 66 kg, pobedio Gatarića 10:0. Potom je Nikolić Nemanja-Kameni odradio nerešeno sa odličnim Jocom Mirkovićem, u kategoriji do 73 kg. U kategoriji do 81 kg, Jočić Marko je iponom savladao indisponiranog Vujičića i to je bilo 5:1 za OJK. Poraz „žandara“ je zaustavio borbeni Vladimir Vučković-Vučko, savladavši Mladena Jovića iz OJK-a, i to iponom. Čedo Kalić je obezbedio bod ekipi, savladavši iponom Nemanju Bogdanovića, u kategoriji preko 90 kg. Ovim miroljubivim ishodom „romantičari“ su sebi obezbedili prvu poziciju u Play-off-u a „Žandare“ poslali u niži rang Srpskog ligaškog takmičenja , Prvu ligu. Ko je to do juče mogao verovati? „Plavci“ su dugo godina bili članovi elitnog društva u kojem su 6 puta bili prvaci lige.

TABELA NAKON ZADNJEG KOLA SUPER JUDO LIGE SRBIJE 2012.

1. OJK- BEOGRAD                                            14 : 2   53 : 27(+26)  175 :   87(+88)

2. JK REKORD                                                   12 : 4   49 : 31(+18)  184 : 110(+74)

3. JK CRVENA ZVEZDA                                  12 : 4   48 : 32(+16)  184 : 102(+82)

4. JK PARTIZAN                                                 8  : 8   39 : 41(-   2)  136 : 137( –   1)

5. JK CEMENT                                                  7  : 9   37 : 41 (-  4)  173 : 180( –   7)

6. JK SLAVIJA                                                     6 : 10  35 : 45 (- 10)  147 : 169( – 22)

7. JK BEZBEDNOST                                         6  : 10  28 : 52 ( -24)    85 : 201(-116)

8. JK KINEZIS                                                   4  : 12  34 : 46 ( -12)  119 : 163( –  44)

9. JK ŽANDARMERIJA                                    3  : 13  34 : 44 (- 10)   149 : 212(-  63)

 

U Beočinu, 01.12.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 

 1,831 total views,  1 views today

One Comment

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *