pinupmostbet casino kzhttps://pinup-oyun.com/pinup kzlucky jet

I nauka u službi suđenja

Objavljeno: децембар 9, 2012
Obzirom da se pri komentarisanju snimka borbe iz 4. kola Super judo lige Srbije Gartner (JK Slavija Novi Sad) – Gerasimenko (JK Crvena zvezda Beograd) na društvenim mrežama  razvila prava diskusija s nizom različitih (suprostavljenih) mišljenja prilažemo i naučnu (biomehaničku)  analizu dvojice profesora sa Fakulteta spota i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Vrlo interesantno!

Biomehanička analiza:  Površina oslonca belog takmičara u prednosti nad  plavim takmičarem, kao i u uglu nagiba tela tj., pretklonu trupa belog takmičara (od oko 90 deg) koji napada i povlači plavog takmičara (koji je pak, sa druge strane, sa gotovo uspravnim položajem tela, iz kojeg nije u mogućnosti da sprovede napad) čemu ide u prilog  aktuelni frejm u šestoj sekundi (od ukupno 20s):

Bliže objašnjenje u odnosu na površinu oslonca glasi: beli takmičar je postavio svoj oslonac tj., levu i desnu  nogu jednu ispred druge i posmatrano u sagitalnoj ravni, sproveo napad (u smeru prema napred) tj., sa spuštenim težištem tela ispod protivnika. Za razliku od belog takmičara, plavi takmičar je stopala postavio paralelno, čime je postao potpuno nestabilan u odnosu na dejstvo sile vuče posmatrano u frontalnoj ravni. Na strani belog takmičara je inicijativa, stabilnost ravnotežnog položaja tela u sagitalnoj ravni u kojoj i sprovodi napad (za razliku od nestabilnog ravnotežnog položaja belog takmičara u frontalnoj ravni), što za rezultat ima gubitak ravnoteže plavog takmičara i nemogućnost da se odbrani.

Uzimajući u obzir i kombinaciju tehnike koja je u duhu džudoa da iz tehnike koja se baca prema napred beli takmičar produžava  tehniku bacanja unazad protivnika a da je u isto vreme reakcija plavog takmičara iz neravnotežnog položaja, kojii prvi ima kontakt sa tatamijem i nije u mogućnosti da izvede požrtvovanu tehniku (žrtvuje svoje težište tela da bi izveo bacanje) već imitacijom kontra tehnike samo prati putanju kretanja belog koji izvodi kombinaciju bacanja.

Biomehaničkom analizom snimka može se zaključiti da je u potpunosti ispravna odluka sudija – bacanje je za belog takmičara.

Dr Mirsad Nurkić, predmet borenja

Dr Saša Bubanj, predmet biomehanika

Sporni detalj:

Usporeni snimak:


Analizu u PDF fromatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde

 1,482 total views,  1 views today

2 Comments

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *