OSVRT NA PRVENSTVO VOJVODINE ZA POLETARCE 2012

Objavljeno: 11 децембра, 2012

U subotu, 08.12.2012. godine u Zrenjaninu je održano prvenstvo Vojvodine za poletarce na kojem je nastupilo 178 takmičara iz 24 vojvođanska kluba. U konkurenciji devojčica nastupilo je 41 a u konkurenciji dečaka 137 takmičara.

Ako izbodujemo osvojene medalje, tako da zlatna nosi 7, srebrna 5 i bronzana 3 boda onda je ukupan ekipni plasman klubova sledeći:

KOMENTAR:

Sa osvojenih 12  medalja, od kojih 7 zlatnih, 3 srebrne i 2 bronzane, novosadska “SLAVIJA“ je ubedljivo zauzela prvo mesto sa 83 boda i tako na najbolji način pokazala da se, u tom klubu, sa mlađim uzrasnim kategorijama, radi odlično. Sve čestitke „Slaviji“ ali prvenstveno trenerima koji rade sa ovom decom. Ovim rezultatom su dali „domaći zadatak“ svim pratiocima na tabeli.

Drugo mesto pripalo je „CEMENTU“ iz Beočina koji je osvojio 10 medalja, i  to  2 zlatne, 4 srebrne i 4 bronzane. Najveći broj bodova Cement je osvojio u muškoj konkurenciji (34) koja je bila 4 puta brojnija, pa samim tim i teža, za osvajanje medalja, nego u ženskoj konkurenciji.

Treće mesto osvojio je „TSK“ iz Temerina koji je sve medalje (8) osvojio u ženskoj konkurenciji i tako sabrao 43 boda što mu je bilo dovoljno da za jedan bod na tabeli pretekne „DINAMO“ iz Pančeva koji je tako stao na poziciju broj 4. No Pančevci su u ženskoj konkurenciji svojili samo jednu bronzu dok su sve ostale medalje (8) osvojili u muškoj konkurenciji, za koju rekosmo da je bila teža.

„SPARTAK“ iz Subotice je sa osvojenih 6 medalja, i to sve u muškoj konkurenciji, prijatno iznenadio, iosvojivši odlično peto mesto, i tako pretekao mnoge, uslovno rečeno „veće“ klubove, koji se čak takmiče i u Prvoj judo ligi Srbije. Sve čestitke Subotičanima i njihovim trenerima za ovaj plasman u „TOP 5“ kada je u pitanju konkurencija poletaraca. Ako je po narodnoj „kako poseješ tako ćeš i žnjeti“ onda možemo očekivati da se „Spartak“ uskoro vrati na put stare slave.

Plasmani svih ostalih klubova, navedenih u tabeli,  ne zavređuju posebnu hvalu i komentarisanje, već naprotiv kritiku što na ovo prvenstvo nisu izašli u brojnijem sastavu i postigli bolje rezultate. Oni koji uopšte nisu došli na ovo prvenstvo, zaslužuju najveću kritiku, bez obzira što su vremenski uslovi bili loši. Ako ih nema u konkurenciji poletaraca čemu će se nadati u starijim uzrasnim kategorijama u kojima ima i manje takmičara po klubovima. Svi oni, kao i klubovi koji su na ovom prvenstvu osvojili samo po jednu-dve medalje, moraju staviti prst na čelo i dobro se zamisliti šta i kako rade. Ako ih jedan sneg spreči da dođu na neko takmičenje to znači da im organizacioni kapacitet kluba nije dobar i da hitno moraju preduzeti neke mere da se to popravi. U protivnom spašće na „tašna-mašna“ klubove koji imaju samo pečat i nemerljivo veliku volju za glasanjem na Skupštinama Saveza Vojvodine. Ako uporedimo rad i rezultate, neki klubovi zaista previše patricipiraju u vlasti JSV, na uštrb nekih koji dobro rade, i postižu dobre rezultate, ali ih, za čudo, u „vlasti“ uopšte nema? No ovo je već politika a mi se bavimo stručnom analizom pa ćemo tako i nastaviti.

Zanimljivo je da je 40 medalja u muškoj konkurenciji podeljeno samo između 11 klubova od kojih je samo 6 stvorilo i prvake Vojvodine? Ovo govori da se „kvalitet“ koncentrisao u zaista malom broju klubova i da čelnici JSV moraju hitno preduzeti mere da se ova „baza“ znatno proširi kako bi se održao korak sa decom iz ostala dva regiona (Beograd i Centralna Srbija) iako merenja snage klubova u ovom uzrastu dece, više nema na nivou Države.

U ženskoj konkurenciji 29 medalja je podeljeno između 15 klubova a skoro četvrtina je otišla u samo jedan klub, t.j. „TSK“-Temerin. Broj od samo 41 učesnice je zaista zabrinjavajući kada je reč o najmlađoj judo populaciji i opet pitanje, čemu da se nadamo kada ova generacija stigne u uzrast seniorki. Prvo je pitanje koliko će ih od ovih 41 dotle uopšte stići a drugo pitanje, kakav će kvalitet tu doneti sa sobom? Rekli bi da nam ne cvetaju ruže a koliko nam je poznato situacija nije bolja ni u regionu Beograda i Centralne Srbije.

Da li je ovo maksimalan trenerski i organizacioni kapacitet klubova ostavićemo za stručnu analizu Sportskom direktoru JSS i čelnicima koji vode ove regionalne saveze i naravno Savez Srbije.

 

Beočin, 11.12.2012. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Kompletni rezultati:

 705 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *