KUKOLJU SREBRO, PRGONJIĆ SEDMI (VIDEO)

Objavljeno: 17 фебруара, 2013

Na upravo završenom, jubilarnom 50-om, Evropa Open Kupu u Budimpešti, naši reprezentativci se nisu obrukali.

Naprotiv. Aleksandar Kukolj je, u kategoriji do 90 kg, uz četiri sjajne pobede, osvojio drugo mesto i srebrnu medalju a naš takmičar Goran Prgonjić, stigao do vrlo dobrog, sedmog mesta.

Aleksandar Kukolj

Kukolj je do srebra stigao tako što je u prvom kolu ekspresnim iponom  bio bolji od Lojkasek Mareka iz Češke, a u drugom i od Toth Kriztiana iz Mađarske. U trećem je pobedio  Sasson Alona iz Izraela što mu je donelo ulazak u polufinale. U polufinalu je bio bolji od Elias Nacifa iz Brazila, kojeg je bacio na sjajan ipon, tehnikom tani-otoshi, i tako ušao u finale. Za trenutak smo se uplašili da ne bude kažnjen diskvalifikacijom zbog hvata protivnika oko struka, što je po novim pravilima zabranjeno, ali ga je izvadila noga za tani-otoshi pa je sudijska komisija potvrdila odluku sudije na tatamiju. U finalu je poražen od Shimowada Shoheia iz Japana, što nije sramota, pogotovo danas u Budimpešti,  gde su Japanci osvojili čak pet zlatnih medalja!? Samo dve su prepustili Koreji a od Evropljana u finalu je bio samo naš Kukolj. Svaka čast Aco, nisi obradovao samo nas već si spasao čast Evrope. Sa ovih 30 bodova Aca će sa ukupno sakupljenih 114 bodova, izbiti na drugu poziciju Evropske rang liste, odmah iza Facente Waltera iz Italije koji ima 120 bodova.

Finale u kategoriji do 90 kg: Shohei SHIMOWADA (JPN) – Aleksandar KUKOLJ (SRB)

Goran Prgonjić

Naš Beočinac, Goran Prgonjić, je nastupao u kategoriji do 100 kg. i stigao do vrlo dobre, 7-me pozicije. On je u prvom kolu bio bolji od Reichstein Juliana iz Austrije, a u drugom i od Domanski Tomasza iz  Poljske, što mu je donelo plasman u prvih 8, koji je obezbeđivao borbe za polufinale, odnosno za repesaž. U trećem kolu sastao se sa Nunesom iz Brazila ali ga nije uspeo savladati pa je u polufinale otišao Brazilac. Ostalo je da se popravi u repesažu sa Bauza Karolisom iz Litvanije, i pokuša napasti medalju. Na žalost u ovu borbu je ušao preoprezno i nije bio dovoljno koncentrisan pa je posle vođstva sa dva shidoa, dobio tri shidoa, za izlaske iz borilačkog prostora. Kada je dobio treći shido krenuo je na sve ili ništa, što je lukavi Litvanac iskoristio i bacio ga za yuko, nakon čega je Prga ostao u zahvatu do ipona. Šteta jer se stiče utisak da mu ovo nije maksimum i da će iz turnira na turnir biti sve bolji i bolji. Ako je za utehu, oba ova borca koja su ga pobedila, u repesažu su uzela bronzane medalje, i potvrdili da su vrlo kvalitetni borci. U finalu ove kategorije sastala su se dva Japanca a bolji je bio Kumashiro Yusuke. Ovim plasmanom Prgonjić je uknjižio i prve bodove na Evropskoj rang listi, u ovoj sezoni.

Renan NUNES (BRA) – Goran PRGONJIC (SRB) Četvrtfinale [-100kg]

Goran PRGONJIC (SRB) – Karolis Bauza (LTU) Repesaž [-100kg]

Vredni pohvale su i Miroljub Ivezić iz „Kinezisa“, i Nemanja Petrović iz „Rekorda“. koji su se odlično borili,  i zabeležili po dve lepe pobede. Ivezić je u kategoriji do 81 kg, prvo  savladao, Pyrog Yuria iz Ukrajine, a potom i Mehdiyev Mammadalija iz Azerbejdžana. Na putu za ulazak u prvih 8 zaustavio ga je Japanac, koji je posle osvojio zlatnu medalju. Petrović je u kategoriji do 73 kg, prvo savladao Rahimli Huseyna iz Azerbejdžana a potom i od Brysz Jaceka iz Poljske. Njega je zaustavio Mendonca Bruno iz Brazila, koji je posle, u repesažu, osvojio bronzanu medalju.

Po jednu pobedu zabeležili su, Ljubiša Kovačević iz „Slavije“, koji je bio bolji od Papp Roberta iz Rumunije, a potom poražen od Stadler Adama iz Mađarske, i Dragan Mitrović, iz beogradskog „Partizana“, koji je savladao, Tolkach Sebastiana iz Ukraine, a izgubio od Van T Vestende Sama, iz Holandije.

Svi ostali „orlovi“ ostali bez pobede. Ilija Ciganović, iz „Rekorda“, je poražen od Seidl Sebastijana iz Nemačke, Nenad Vukolić iz „Sirmiuma“, od Chibana Charlsa iz Brazila, Miroslav Begović iz novosadske „Bezbednosti“, od Saraiva Nuna iz Portugala, Robert Biro iz kikindskog „Partizana“, od Joubert Quentina iz Francuske. Stefan Jurišić iz „Rekorda“ je poražen od Farkaš Balinta iz Mađarske i Vladimir Gajić, iz „Slavije“, od Bataille Matthieua iz Francuske.

Tabela medalja:

Trener, Andrija Đurišić, ne može biti nezadovoljan nastupom svojih pulena, jer su zabeležili ukupno 12 pobeda, taman koliko ih je i putovalo u Budimpeštu. Ima tu lepog materijala za rad samo bi Judo Savez Srbije morao obezbediti sredstva, bar za 5-6 boraca, jer su ovaj put svi išli o trošku svojih klubova, sem verovatno Kukolja.

 Csoknyai Laszlo

Zanimljivo je da je čast domaćinu spasao samo njihov olimpijac, Csoknyai Laszlo, koji je uspeo stići do bronzane medalje, u kategoriji do 81 kg. Ni olimpijska medalja Ungvari Mikloš nije stigao dalje od drugog kola pošto je poražen od Bang Gui-Mana iz Koreje. Doduše nastupao je u kategoriji više, odnosno do 73 kg, a Korejanac je posle bio drugi.  Ovo navodimo da bi čitaoci shvatili kakva je konkurencija bila  na ovom Evropskom KUP-u u Budimpešti i da domaći teren nije velika prednost kao u drugim loptaškim sportovima. U judou ko je bolji, taj je bolji, ma gde se meč radio.

Jovana Rogić (treća sa leve strane)

Pomenimo i jedinu heroinu, Jovanu Rogić iz „Slavije“, koja je nastupala ovog vikenda u Austrijskom Oberwartu, i u kategoriji do 57 kg. osvojila bronzanu medalju. Ona je u prvom kolu bila bolja od, Huseynov Shanan iz Azerbejdžana, a potom i od Davis Nekode iz Velike Britanije, čime je ušla u polufinale. Tu je poražena od Filmoser Sabrine iz Austrije, ali je u repesažu, u zlatnom bodu, za yuko bila bolja od Szabo Katinke iz Mađarske i okitila se bronzom. Joco sve čestitke za dobar nastup i samo nastavi tako. Naravno čestitke zaslužuje i njen trener Nenad Mihailović, koji je i ovaj put bio uz nju na ovom Evropskom Kupu, u Austriji.

Beočin, 17.02.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Kompletne žrebne liste u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.

Tabelu medalja u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.


Galerija fotografija:

 1,424 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *