GORAN PRGONJIĆ PRVAK DRŽAVE A KAJIĆ JASMINU BRONZA

Objavljeno: 17 марта, 2013

U subotu, 16.03.2013. godine u hali „Jezero“ u Kikindi, u tehničkoj organizaciji JK „Partizan“-Kikinda, održano je seniorsko prvenstvo Srbije na kojem su nastupili svi najbolji seniori koje Srbija trenutno ima. Izuzetak je naš jedini olimpijac, Dmitrij Gerasimenko, iz „Crvene Zvezde“, koji je zbog operacije ramena propustio ovo prvenstvo. „Cement“ su predstavljali Jasmin Kajić, Dušan Popeskov, Srđan Domazetovski i Goran Prgonjić, a osvojena je jedna zlatna i jedna bronzana medalja.

-60 kg. JASMIN KAJIĆ 3. mesto

-73 kg. Dušan Popeskov-bez plasmana

-100 kg. Srđan Domazetovski-bez plasmana

100 kg. GORAN PRGONJIĆ 1. mesto

 

KOMENTAR:

U kategoriji do 60 kg. naš perspektivni junior, JASMIN KAJIĆ, je na ovom prvenstvu bio na visini zadatka i sa tri pobede  stigao do trećeg mesta i bronzane medalje. U prvom kolu je savladao borca iz „Kinezisa“ a u drugom Mijatović Davida iz beogradskog „Partizana“, kojeg je bacio na dva waza-arija. Ovo je bio i  plasman  u polufinale gde ga je čekao Denis Jurakić iz „Partizana“, ali ovog puta Kikindskog. I pored dobrog početka i nekoliko dobrih akcija našeg borca, Jurakić je pokazao da je trenutno najbolji super lakaš u državi i Kajića savladao efektnim iponom, čime se plasirao  u finale, gde je bio bolji od Milana Bunčića iz „C. Zvezde“. U repesažnoj borbi za medalju, Jasmin je nadvisio Milenković Andriju iz „Kinezisa“, bacivši ga za ipon. Ovo je bila i mala osveta za prošlogodišnji poraz na juniorskom prvenstvu Srbije u Nišu, gde ga je Andrija neprijatno iznenadio. Ovom bronzanom medaljom Jasmin je najavio dobru sezonu, jer ga za mesec dana čeka prvenstvo Države za juniore, koje mu je ipak važnije, pošto ima ambiciju da juriša na prvo mesto i zlatnu medalju. Sudeći po jučerašnjem izdanju u Kikindi to nije nedostižno za Kajića, kojem je ovo izlazna juniorska godina.

U kategoriji do 73 kg, Dušan Popeskov, koji je kod nas došao prošlog leta, upravo iz Kikinde, nije ostvario željeni rezultat, ali moramo reći ni da mu žreb nije bio naklonjen. Već u prvom kolu namerio se na najboljeg, Ljubišu Kovačevića iz „Slavije“, koji ga je savladao iponom, a potom i sve ostale borce u ovoj kategoriji, čime je postao prvak Države. Pošto se radilo po dvostrukom KO sistemu, Kovačević je povukao našeg Popeskova u repasaž gde ga je čekao Stojanović Stevan iz beogradskog „Partizana“, koji ga je savladao, ali i sve ostale borce u repesažu tako da se i on domogao medalje, samo bronzane. Moramo reći da je Popeskovu ovo bilo prvo Državno prvenstvo posle trogodišnje pauze, zbog povrede ruke, i da će on tek u narednom periodu pokazati koliko stvarno vredi.

U kategoriji do 100 kg imali smo dva predstavnika koji su se na ovaj šampionat Države plasirali kao finalisti Vojvođanskog prvenstva, Srđan Domazetovski i Goran Prgonjić. Srđan je juče delovao uspavano i nije pokazao koliko može pa je poražen od Aladića iz Sombora i od Boška Božinića iz „C. Zvezde“ čime je i završio nastup na ovom takmičenju.

GORAN PRGONJIĆ je juče došao u Kikindu rešen da osvoji titulu prvaka Države, u čemu je i uspeo, i tako za 35. rođendan svom klubu darovao najlepši poklon. Ovo je 15-ta seniorska titula koja je stigla u naš klub, čime smo pokazali da smo zadržali kontinuitet osvajanja titula u ovoj konkurenciji. U prvom kolu Goran se sastao sa Milošem Vukičevićem-Mikelijem, iz „OJK Beograda“, koji je ove godine prešao iz kategorije do 90 kg u stotku. Prgonjić je dobro počeo meč i lepim čišćenjem „deashi-barai“, doveo Vukičevića na obe plećke. Sudija na strunjači je odsudio „waza-ari“ ali je sudijska komisija za „Care sistemom“ ipak vratila snimak da proveri da nije reč o iponu. Nakon pregledavanja snimka sudije su se usaglasile da ipak ostane „waza-ari“ i borba je nastavljena. Tu priliku Vukičević je iskoristio i žestoko napao Prgonjića. Uspeo ga je baciti za yuko i uhvatiti u zahvat gde ga je zadržao do waza-arija. Potom je zaradio još jedan yuko i sve je mirisalo na pobedu Vukičevića. U zadnjem minutu, ove interesantne i vrlo uzbudljive borbe, Prgonjić se prenuo i pojurio Vukičevića po strunjači. Na semaforu je bilo 7 sekundi do kraja kada je sudija, posle matea, nastavio borbu. Prgonjić je krenuo na sve ili ništa, nabacio svoj gard i sekund pre kraja meča, uspeo baciti Vukičevića za ipon, svojom specijalkom, „harai-goshi“. Vukičević je ostao na strunjači u neverici šta mu se desilo a Prgonjić se prekrstio i samo izgovorio „uf“. Trener Trajanovski, koji je vodio  naše borce na ovom prvenstvu, je obrisao znoj sa čela i takođe rekao „uf“.

„Uf“ je rekao i trener Mumović koji zbog bolesti nije mogao biti sa svojim pulenima u Kikindi i mečeve je pratio posredstvom SMS poruka, „porukajući“ se sa sekretarom kluba, Janković Miroslavom i trenerom Trajanovskim. Kada su mu javili kako je tekao, i kako se završio ovaj meč, Mumović je u sebi pomislio „to je to“. Ako ga je Bog pogledao sada, titula je njegova. Tako je i bilo. U drugom kolu Prga se sastao sa borbenim i uvek neugodnim protivnikom, Predragom Budićem iz „Žandarmerije“, kojeg je bacio na wazari i do kraja meča uspeo sačuvati stečenu prednost, što mu je donelo i plasman u finale. U finalnoj borbi protivnik je bio Stefan Jurišić iz „Rekorda“, što se i očekivalo, obzirom da je njegova grupa bila znatno slabija od Prgonjićeve. Da je to tačno govori i podatak da su iz Prgonjićeve grupe čak tri borca uzeli medalje a iz suprotne samo finalista, Jurišić. Posle prošlogodišnjeg nesretnog poraza u uzrastu mlađih seniora U-23, Prgonjić je ovaj put mnogo spremnije ušao u ovaj duel i već nakon prvog minuta borbe videlo se da priliku neće propustiti. Više od tri minuta je bio dominantniji namećući svoj gard i nameštajući poziciju za svoju specijalku. Minut ipo do kraja Jurišić je napao „kosoto-gake-om“, što je Prga pročitao pa ga je „presekao“ svojim „harai-goshijem“ i Jurišić se našao na plećima.

Sudija je visoko podigao ruku za ipon a Prgonjić je kleknuo na tatami i puštajući „kjai“ iz grudi prekrstio se, u znak zahvalnosti Bogu, što mu je danas bio naklonjen.

Ovo je deveta šampionska titula Prgonjića u dosadašnjoj karijeri, ali prva u seniorskoj konkurenciji, što joj daje i na važnosti i na sjaju. Prvu titulu prvaka Države osvojio je kao stariji pionir 2005. godine. Potom je dva puta bio prvak Države za kadete, tri puta za juniore i dva puta za mlađe seniore. Tek što je ušao u pravi seniorski uzrast uzeo je i titulu. Teško će mu je biti oduzeti u narednoj deceniji jer se opredelio i posvetio judou, rešen da rezultat napravi i na Evropskoj sceni.

I pored ovakve sjajne sportske karijere, u kontinuitetu od 8 godina, zbog samo jednog poraza od Stefana Jurišića u finalu njihove kategorije do 100 kg, za uzrast U-23, sportski direktor JSS, Bogdan Šujica, nije mu dozvolio nastup na Evropskom šampionatu U-23 prošle godine, koji je održan od 16-18. novembra u Pragu u Češkoj? Razlozi su samo njemu poznati ali opaska, da neće da vodi „svatove“ na prvenstvo Evrope, nas je baš zabolela. Beočinci nikada nisu bili „svatovi“ u reprezentaciji, kojoj su do sada dali i više nego što bi se i očekivalo od jednog provincijskog kluba i grada sa 17.000 stanovnika? Nadamo se da će mu ove godine ipak dozvoliti da nastupi na seniorskom šampionatu Evrope u Budimpešti, koji je na programu od 25-27. aprila, pa možda i Svetskom šampionatu u Brazilu, krajem avgusta, ali ko zna… Moć je čudo, pa se ljudi zanesu…

Osvajači medalja po kategorijama:

-60 kg.   1. Jurakić Denis „Partizan“-Kikinda

2. Bunčić Milan „C. Zvezda“-Beograd

3. Kajić Jasmin „Cement“-Beočin

3. Ilić Miloš „Partizan“-Beograd

-66. kg. 1. Ciganović Ilija „Rekord“-Beograd

2. Nikolajević Predrag „Dinamo“-Pančevo

3. Mirković Stefan „Carina“-Smederevo

3. Vukičević Miloš „OJK“-Beograd

-73. kg. 1. Kovačević Ljubiša „Slavija“-Novi Sad

2.Mirković Jovan „Žandarmerija“-Beograd

3.Begović Miroslav „Bezbednost“-N.Sad

3. Stojanović Stevan „Partizan“-Beograd

-81 kg.   1. Ostojić Boško „C. Zvezda“-Beograd

2. Ivezić Miroljub „Kinezis“-Niš

3. Nefedov Aleksej „Slavija“-N. Sad

3. Vujašković Miloš „Ruma“-Ruma

-90. Kg. 1. Kukolj Aleksandar „Rekord“-Beograd

2. Nenković Uroš „Partizan“-Beograd

3. Milošević Nikola „Kinezis“-Niš

3. Nikolić Nemanja „Kanjiža“-Kanjiža

-100 kg. 1. Prgonjić Goran „Cement“-Beočin

2. Jurišić Stefan „Rekord“-Beograd

3. Budić Predrag „Žandarmerija“-Beograd

3. Vukičević Stefan „OJK“-Beograd

+100 kg. 1. Gajić Vladimir „Slavija“-N. Sad

2. Todić Đorđe „Kinezis“-Niš

3. Predrag Nikolić „Brus-Panikop“-Brus

3. Božinić Božidar „C. Zvezda“-Beograd

 

Za najboljeg takmičara proglašen je Kukolj Aleksandar iz „Rekorda“, ali se stiče utisak da organizator ne bi pogrešio ni da je za najboljeg proglasio Boška Ostojića iz „Zvezde“, ili Ljubišu Kovačevića iz „Slavije“, jer su imali jaču konkurenciju u svojim kategorijama. Komisija za izbor najboljeg takmičara se verovatno povela time što je Kukolj trenutno naš najbolji borac na međunarodnoj sceni, pa im ne možemo mnogo ni zameriti.

Ako nakratko pogledamo statistiku uočavamo da je najbolji klub „Rekord“ iz Beograda, koji je osvojio dve zlatne i jednu srebrnu medalju. Iza njih je novosadska „Slavija“, sa dva zlata i jednom bronzom. Na trećem mestu je  „Crvena Zvezda“, sa po jednom zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom. Četvrti je „Cement“ sa jednom zlatnom i jednom bronzanom, a peti „Partizan“ iz Kikinde, sa jednom zlatnom medaljom. Ovde se i završava spisak klubova čiji su takmičari osvojili zlatne medalje i šampioske titule. Posle ovih „top 5“, slede klubovi čiji su takmičari osvojili srebrne i bronzane medalje, ali ni taj spisak nije dugačak i završava se brojem 15. Dakle sve muške seniorske medalje su otišle u samo 15 klubova, što je oko 10 % od ukupnog broja judo klubova u Srbiji. Puno ili malo prosudite sami…

Izvinjavamo se svim takmičarkama i njihovim klubovima što nismo pratili žensku konkurenciju pa ćemo izveštaj za tu kategoriju sačekati iz kancelarije JSS, do tada možete pogledati u galeriji fotografije postolja osvajačica medalja.

O kvalitetu tehničke organizacije  šampionata nemožemo govoriti jer autor ovog teksta nije bio na licu mesta, ali sudeći po kvalitetu medalja i komentarima takmičara i nekih trenera, mogao je biti i bolji, pogotovo što organizator ove godine slavi lep jubilej „45 godina kluba“, koji im ovom prilikom i čestitamo.

Beočin, 17.03.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 1,562 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *