PROTESTNO PISMO JK „CEMENT“-BEOČIN

Objavljeno: 21 априла, 2013

Nakon razmenjenih mejlova sa nacionalnim trenerom za seniore, Đurišić Andrijom, i saznanja da je naš takmičar, PRGONJIĆ GORAN, izostavljen sa spiska reprezentacije Srbije, čime mu je onemogućeno da učestvuje na predstojećem Evropskom šampionatu u Budimpešti, izražavamo oštar protest STRUČNOM  SAVETU JSS i UO JSS, na politici koju vode u vezi sa radom i vođenjem reprezentacije.

Gospodin Đurišić nas je uputio na Stručni Savet JSS u kojem nažalost, zbog katastrofalne transparentnosti rada UO i drugih tela JSS, ne znamo ni ko sedi, jer taj podatak nema na sajtu JSS, a odluke UO odavno nisu dostupne klubovima u nikakvoj formi, pa one ostaju tajna za veliku većinu klubova koji ne participiraju u trenutnim rukovodećim strukturama Saveza.

Od nacionalnog trenera Đurišića smo doznali da je Stručni Savet JSS doneo odluku da na Evropski šampionat može ići samo 4 takmičara o trošku Saveza (u muškoj konkurenciji) i samo još par takmičara o njihovom trošku. Ako naš takmičar Prgonjić, nije mogao ući u prva 4 na spisku nacionalnog trenera, (iskreno verujući da je izbor zaista njegov, i samo njegov), smatramo da je svakako morao ući u kategoriju „par takmičara o svom trošku“, pogotovo što ta dva takmičara, kojima je to pravo omogućeno, nisu ni prvaci Države? No ni to pravo ne sporimo nacionalnom treneru, jer smo uvek podržavali autonomnost trenera za sastav reprezentacije, ali zaista je uvredljivo da Prgonić, koji je ove godine učestvovao na dva EJU KUP-a (Hungarija Kup i Sarajevo Open) i na oba  osvojio 7. mesto. Potom je postao i prvak Države, pobedivši u finalu Jurišić Stefana, iponom.

Podsetićemo da je Prgonjić prošle godine izostavljen sa spiska reprezentacije za učešće na Evropskom šampionatu do 23 godine, upravo uz obrazloženje da nije prvak Države, pošto ga je u finalu pobedio Jurišić, koji je išao na ovaj šampionat. Da nas pogrešno ne shvatite. Mi ne sporimo pravo Jurišića da ide na ovaj šampionat, jer je u poslednje vreme zaista dobro napredovao, nego se ne mirimo sa činjenicom da i Prgonjiću nije omogućeno to pravo, kao aktuelnom prvaku Srbije, pa makar i o našem trošku, kad to već dozvoljava EJU.

Pored sportskog motiva, podsećamo članove UO i Stručnog Saveta, da klubovima iz provincije, mnogo znači i samo učešće naših takmičara u reprezentaciji Srbije, jer nam to u lokalnoj raspodeli finansijskih sredstava donosi i koji dinar, koji potom koristimo za finansiranje reprezentativnog programa naših takmičara i proizvodnju novih reprezentativaca. Možda ova činjenica u Beogradu, i velikim gradovima, ne znači ništa, ali klubovima u provinciji znači i to bi JSS morao imati u vidu. Naravno ne kažemo da na Evropsko treba da idu „svatovi“ ali da se prvaku Države ospori to pravo, zaista je sramota.

Ako Stručni Savet smatra da je Prgonjić „svat“ podsetićemo da smo i sa Mitrom Milinkovićem svojevremeno imali slične probleme. Tadašnji selektor je smatrao da „Cuki“ ne zna judo i da nije za reprezentaciju, pa smo činili ogromne napore da ga demantujemo. Kada mu je ukazana prilika, on ju je iskoristio pa je osvojio dve Evropske medalje za juniore, dva peta mesta za seniore,  sedmo mesto u Svetu, Mediteransku bronzu i Univerzitetsko srebro. Osvajanjem 8 medalja na tadašnjim EJU Kupovima u seniorskoj konkurenciji napravio je dve olimpijske norme i učestvovao na dve Olimpijade.

Prgonjić je član reprezentacije Srbije još od kadetskog uzrasta, od kad je osvojio 9 titula prvaka Države i uvek je bio jedan od boljih na Balkanskim šampionatima, gde od 6 nastupa ima 4 zlatne i dve srebrne medalje, u konkurenciji kadeta, juniora i seniora. Tek je ove godine ušao u pravu seniorsku konkurenciju (rođen je 1990.) i svakako sa 23 godine života zaslužuje bolju pažnju Stručnog Saveta JSS, čiji ni jedan član nije našao za shodno da kontaktira stručni štab našeg kluba u vezi sa njim, i njegovim programom rada i aktivnostima.

Ako ipak smatrate da on spada u kategoriju „svatova“, ne ostaje nam ništa drugo nego da se i dalje borimo da, u otežanim okolnostima, ipak, u narednim godinama, dokažemo  da je vredan pažnje. Naravno verujemo da njegovo klupsko poreklo ni na koji način nije uticalo na odluku Stručnog saveta JSS da ga izopšte sa ovog šampionata. Takođe verujemo da klupska pripadnost nekih izabranih reprezentativaca nije bila opredeljujuća za „mesto pod suncem“.

Kada je reč o UO JSS nismo sigurni da se to ne bi uzelo u obzir zbog komentara našeg trenera na klupskom sajtu, ali naš trener Mumović je odabrao taj vid borbe protiv svih negativnosti u našem judou, koliko god se to aktuelnom rukovodstvu JSS ne dopada. I njegovo izopštavanje iz svih rukovodećih foruma u JSV i JSS neće ga odvratiti od tog vida borbe za prosperitet Srpskog judoa, iako smo svesni da je cena visoka. Iskreno verujemo da niko iz UO JSS nije donosio odluku da na Šampionat Evrope ide samo 4+2 muška takmičara i tako Stručnom savetu i saveznom treneru Đurišiću „vezao ruke“, ali ostavljamo i „rezervu“ zbog činjenice da se (zbog izraženog klubaštva u njemu) taj forum često bavio i pitanjima koja nisu u njegovoj nadležnosti.

I da završimo još jednom kritikom i pitanjem u vezi sa reprezentacijom. Zašto je propuštena dobra prilika da reprezentacija Srbije u Budimpešti nastupi i na ekipnom šampionatu? Taj nastup bi svakako doprineo kultu reprezentacije, za kojim toliko vapimo, i niko nas ne bi „tukao po ušima“ ako se rezultat ne bi napravio, a bilo je jednostavno, jer ćemo u Budimpešti imati svih 5 težinskih kategorija za ekipni nastup, obzirom na izbor reprezentativaca koji putuju u Budimpeštu. Do 66 kg. Ciganović Ilija, do 73 Kovačević Ljubiša, do 81 Nefedov Aleksej i Ivezić Miroljub, do 90 Kukolj Aleksandar i preko 90 kg, Jurišić Stefan. Naravno nije bilo na odmet povesti još par boraca da se pojača ekipa jer jeftiniji šampionat nismo mogli ni zamisliti obzirom da se održava u susednoj Mađarskoj. Naravno propuštena je i prilika da se organizuje autobus za sve trenere i takmičare koji bi išli da gledaju ovaj šampionat i naravno daju podršku našoj reprezentaciji sa tribina.

Beočin, 19.04.2013. godine

Za JK „Cement“-Beočin

Šef stručnog štaba,

Andrija Mumović

 1,232 total views,  2 views today

2 Comments

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *