SRBIJA OSTALA NA DVE MEDALJE

Objavljeno: 24 јуна, 2013

Poslednjeg dana kadetskog šampionata Evrope u Talinu/Estonija, na tatami su izašla i preostala tri reprezentativca Srbije. Tintor Sara je nastupala u kategoriji do 70 kg i sa dve pobede i dva poraza osvojila solidno 5. mesto. Đinović Filip u kategoriji do 90 kg je stigao do 7. mesta a Đukanović Ivan, do 81 kg je ispao u prvom kolu.

Tintor Sara je na ovaj šampionat došla po medalju obzirom da je prošle godine u Baru bila treća. Pošto je na ranking listi bila na odličnoj petoj poziciji to joj je omogućilo da u prvom kolu bude slobodna tako da je startovala iz drugog kola. Prvo se sastala sa Rabai Boglarkom iz Mađarske i savladala je sa 10:0. U trećem kolu se sastala sa Samardžić Aleksandrom iz BIH  i izgubila sa 10:0. Samardžićka je ovom pobedom izborila polufinale, a kasnije i finale gde će izgubiti od Francuskinje, Gahie Marie-Eve i osvojiti srebrnu medalju. Naša Sara je otišla u repesaž gde se sastala sa Walhout Chantal iz Holandije od koje je bila bolja za jedan shido. Ovo je bila veoma teška borba za Saru jer je do pred kraj meča gubila na waza-ari, ali je uz pomoć svog trenera Nedeljka Đukića, smogla snage da Holanđanku baci za waza-ari i pređe u vođstvo jer je Holanđanka imala dva shidoa. Do kraja borbe Sara je dobila jedan shido i na kraju slavila. U borbi za medalju sastala se sa Ruskinjom, Ekatarinom Tokarevom koja joj je izvukla polugu i primorala na predaju borbe. Ovim porazom Sara je osvojila solidno 5. Mesto ali imamo utisak da je mogla i više.

U muškoj konkurenciji do 81 kg. nastupio je Đukanović Ivan ali je poražen već na startu od Knolik Ruslana iz Belorusije koji je poražen već u sledećoj borbi od Marka Bubanje iz Austrije.

Za razliku od Đukanovića, Đinović Filip, koji je na šampionat došao bez ijednog boda na ranking listi, dobro je startovao i zabeležio dve pobede. U prvom kolu je sa 10:0 savlada Kuznetsov Jevgenia iz Estonije a potom i Logvinenko Oleksandra iz Ukrajine, od koga je bio bolji za shido. U trećem kolu je poražen iponom od Nenartavichius Rokasa iz  Litvanije ali je imao repesaž. U prvoj borbi repesaža poražen je  od Ramazashvili Davitia iz Gruzije. U ovoj borbi Filip je prvo bacio za yuko a potom zadržao u zahvatu Gruzijca za još jedan yuko. U nastavku borbe, oba borca su tražila poziciju za bacanje iz „klinča“ u čemu je Gruzin bio uspešniji i bacio Filipa za ipon.  Kasnije je Gruzijac osvojio bronzanu medalju a Filip se morao zadovoljiti 7-im mestom. Za prvi nastup na Evropskom šampionatu i nije loše jer ovaj dečko obećava i dokazuje da pozicija na ranking listi ne mora biti opredeljujuća za dobar plasman.

Posle spuštanja zavese na ovom šampionatu mi ne možemo biti nezadovoljni jer su juče Majdov Nemanja i Bunčić Strahinja doneli Srbiji srebro i bronzu a danas Sara osvojila 5. mesto i Filip 7.

Najbolja reprezentacija na šampionatu je Rusija sa 5 zlatnih medalja, dok je Srbija zauzela solidno 12. mesto u ukupnom plasmanu od 40 reprezentacija. Nacionalni  treneri, Munir Šabotić i Nedeljko Đukić su se sigurno nadali i boljem učinku naših judoka ali ni ovo nije loše.

Beočin, 23.06.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 812 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *