MARIJA IVKOVIĆ PRVAKINJA BALKANA

Objavljeno: 7 јула, 2013

U subotu, 06.07.2013. godine u gradu Tekirdagu u Turskoj, održan je Balkanski šampionat za starije pionire, na kojem je nastupilo 289 takmičara iz 8 balkanskih zemalja. Na šampionat nije došla samo reprezentacija Albanije. Odlukom Balkanske federacije od ove godine i u muškoj i u ženskoj konkurenciji mogla su nastupati po dva takmičara u jednoj težinskoj kategoriji iz svake države, što je Srbija iskoristila i na ovaj šampionat došla u punom sastavu, odnosno sa 38 „orlića“ (20 u muškoj i 18 u ženskoj konkurenciji). Sa osvojene 4 zlatne, 5 srebrnih i 8 bronzanih medalja Srbija je u ukupnom plasmanu zauzela 1. mesto, ispred domaćina Turske sa 4 zlatne, 4 srebrne i 8 bronzanih, te Rumunije, sa 4 zlatne, 3 srebrne i 11 bronzanih medalja. Grčka je 4. BIH je 5. Makedonija je 6, Crna Gora 7. i Bugarska poslednja. Doduše možda ovaj plasman država nije takav ako se bodovanje nije vršilo prema „olimpijskom“ modelu, gde je odlučujući broj sjajnijih medalja. Pošto smo i mi i Turska i Rumunija osvojili po 4 zlatne, odlučile su srebrne medalje gde smo mi bili najbolji sa osvojenih 5 drugih mesta.

U sastavu reprezentacije Srbije „Cement“ je imao dvoje takmičara i to MARIJU IVKOVIĆ koja je u kategoriji do 40 kg osvojila 1. mesto i zlatnu medalju, i Stefana Aničića, koji je u kategoriji do 60 kg, ostao bez plasmana, izgubivši u prvom kolu od Aydin I. Zeki iz Turske, koji je posle postao prvak u ovoj kategoriji.

MARIJA IVKOVIĆ je u prvom kolu bila slobodna a u drugom se sastala sa Gardašević Tamarom iz C. Gore, koju je posle odlične borbe savladala tako što je bacila za yuko a potom u istoj akciji formirala zahvat držanja „sankaku“ i tu je zadržala do ipona. Ova pobeda joj je donela plasman u polufinale gde se sastala sa Alanko Melike iz Turske, koju je takođe pobedila na yuko i plasirala se u finale. U finalnoj borbi radila je sa drugom Turkinjom, Beder Tugce, koja je u polufinalu bila bolja od druge Srpske reprezentativke, Nadežde Petrović iz novosadske „Slavije“. Finale kao i svako finale nosi pojačanu odgovornost pa su obe takmičarke u borbu ušle rešene da pobede. Turska takmičarka je bila u blagoj prednosti nošena navijanjem domaće publike, ali ni ostali srpski reprezentativci i treneri nisu zaostajali u bodrenju naše „orlice“, Ivkovićke. U toj borbi naša Marija je bila bolja i savladala Turkinju, bacivši je za waza-ari, što joj je donelo titulu prvakinje Balkana za 2013. godinu. Da podsetimo da je Marija i prošle godine na Balkanskom šampionatu u bugarskom gradu Slivenu, takođe osvojila prvo mesto i zlatnu medalju, pa joj je ovo ustvari bila odbrana zlata od prošle godine. Sve čestitke Mariji ali i treneru Morina Šefkiji koji je bio uz nju na trenerskoj stolici uz tatami.

Sem naše Marije u ženskom delu reprezentacije Srbije, samo je još Jovana Obradović iz OJK Beograda osvojila zlatnu medalju, u kategoriji do 63 kg, dok je u muškom timu to pošlo za rukom, Radović Đorđu iz JK „Sveti Đorđe“, u kategoriji do 34 kg, i Jovanović Lazaru iz JK „Bačka“ iz Sombora, u kategoriji do 73 kg.

Srebrne medalje osvojili su: Stojadinov Andrea do 44 kg i Ranđelović Anđela do 63 kg, oboje iz „Dinama“, Grbić Milica +63 kg, iz zemunske „Mladosti“, Đukić Marko do 60 kg iz „Ušća“ i Župarić Stefan iz „Omladinca“-Stepanovićevo.

Bronzane medalje osvojili su: Knežević Nikolina do 32 kg, iz „TSK-Temerin“, Popović Anđela do 36 kg, iz „Rekorda“, Petrović Nadežda, do 40 kg iz „Slavije“, Obradović Anja iz „OJK Beograda“, Otić Aleksa do 34 kg, iz „Slavije“, Rinkovec Filip do 50 kg, iz „Dinama“, Vlaović Lazar do 55 kg, iz „Slavije“, i Savić Đorđe iz „13. Maj“ iz Jagodine.

Reprezentaciju Srbije na ovom šampionatu je vodio nacionalni trener, DAVID RADULOVIĆ iz beogradskog „Rekorda“, sa pomoćnicima, Kolundžić Davorom iz „Crvene Zvezde“ i Jovičić Vladimirom iz „Slavije“, koji takođe zaslužuju čestitke za pripremu i vođenje naše reprezentacije. Uz našeg trenera Morina Šefkiju bilo je još nekoliko klupskih trenera, koji su potegli put u Tursku, ali u sopstvenoj režiji, jer u autobusu reprezentacije za njih nije bilo mesta? U Tursku je putovalo i nekoliko roditelja naših reprezentativaca, među kojima je bio i naš Sreten Aničić, pa i oni zaslužuju čestitke za uloženi napor i trud da budu uz svoju decu.

Za Balkansko smo imali još jednog reprezentativca, Sapundžić Vladimira, u kategoriji do 42 kg, ali se on razboleo pred sam polazak, tako da je umesto njega trener reprezentacije, David Radulović, pozvao Milić Nemanju iz kikindskog „Partizana“.

Mariji i Stefanu, posle povratka iz Turske, sleduje mali odmor, od samo nekoliko dana, nakon čega nastavljaju pripreme u klubu kako bi se spremili za trogodišnji staž u konkurenciji kadeta, u koji ulaze iduće godine. Sem njih tu će biti još Kostić Vladimir, Blagojević Jelena, Ivković Anja i Sapundžić Vladimir i već sada nas „boli glava“ kako pronaći sredstva za finansiranje međunarodnog reprezentativnog programa za ovih šestoro kadeta ali i za dva juniora, Adžić Borislava i Diljaj Eljeza, kao i za tri seniora, Biskupović Draganu, Kajić Jasmina i Prgonjić Gorana. To je ukupno 11 reprezentativaca za iduću godinu! Mašala, i nek nam je Bog u pomoći, kad već nije Sportski Savez, Opština i BFC „Lafarge“? Sem njih prst na čelo bi trebao staviti i Judo Savez Vojvodine i Srbije i razmisliti da li naš klub zaslužuje veću i bolju podršku, obzirom da godinama u Beočinu „proizvodi“ šampione i reprezentativce za Srbiju.

Beočin, 07.07.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 

 1,537 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *