I KOVAČEVIĆ ZAVRŠIO NASTUP NA 27. UNIVERZIJADI U KAZANJU-RUSIJA

Objavljeno: 9 јула, 2013

Trećeg takmičarskog dana na 27. letnjoj Univerzijadi, koja se održava  od 06-17.07.2013. godine u Ruskom gradu Kazanju, na tatami je izašao i naš poslednju akademac, Ljubiša Kovačević iz novosadske “Slavije”.

Kovačević je na ovoj svetskoj smotri univerzitetskog sporta, nastupao u kategoriji do 73 kg i ostao bez plasmana. I on je u prvom kolu, kao i ostala naša dva reprezentativca, Ivezić i Kukolj, bio slobodan a u drugom se sastao sa Kanafin Yurkebulanom iz Kazahstana kojeg je savladao na aktivnost, odnosno za dva shidoa više. U trećem kolu protivnik mu je bio Dawson Patrick Jack Rhodes iz Velike Britanije koji je za našeg borca bio nepremostiva prepreka, savladavši Kovačevića na ipon. To je bio i kraj nastupa našeg takmičara obzirom da ga Britanac nije povukao u repesaž pošto je i  sam izgubio borbu za polufinale.

Šta reći posle, slobodno možemo reći, neuspeha judo ekspedicije na ovoj Univerzijadi, jer smo se nadali bar jednoj medalji. Doduše Univerzijada je mega sportski događaj u Svetu za koji se mnogo ranije trebalo pripremiti, selektirati borce i sve ostalo što uz to ide. Kod nas već godinama studentski sport ne zavređuje pažnju JSS jer svake godine u kalendaru takmičenja imamo studentsko prvenstvo Države koje se, takođe uredno, svake godine odlaže, u zadnji čas. Razlozi nisu poznati ali pretpostavljamo da su finansijske prirode, jer  naš Judo Savez nikako da nađe zajednički jezik sa Univerzitetima u Srbiji, koji bi ustvari i trebali biti nosioci ove akcije. Bilo kako bilo, kako smo se spremali, dobro smo i prošli. Zanimljivo je da u srpskom timu nije bila ni jedna studentkinja, kao da devojke i ne studiraju, a u toj konkurenciji je nešto lakše doći do rezultata, nego u muškoj, gde su Azijske zmlje vrlo ambiciozne, a uz domaćina Rusiju, predstavljaju skoro nepremostive prepreke. No ni to nije nemoguće, što godinama pokazuju naše severne komšije, Mađari, koji će i na ovim igrama biti u samom vrhu po broju osvojenih medalja, ali i po ukupnom plasmanu. Osvojili su već tri, a danas je u šansi za medalju i njihov borac  u kategoriji do 73. kg. Ungvari Atila, koji je do ovog časa izborio borbu za medalju i to upravo protiv Nishiyame iz Japana.

No valjda će nam ovaj neuspeh biti podstreh da se ozbiljnije organizujemo i pripremimo za narednu Univerzijadu, koja će se 2017. godine održati u Kineskom Taipehu. Stičemo utisak da je ovo takmičenje za naše najbolje borce, pre svih, Kukolja i Kovačevića, bilo samo dodatni “napor” na putu njihovih priprema za Svetski šampionat, koji se u avgustu održava u Brazilu, i da im se baš i nije uklapao u “tajming” tempiranja forme, obzirom da su pre tri nedelje učestvovali  i na Mediteranskim  grama. Pitanje za selektore i JSS je, i da li su baš oni trebali ići na oba takmičenja, ili je trebalo reprezentativnu “bazu” proširiti za još nekoliko boraca i odavno ih početi pripremati za ovu akciju. Termin i  domaćin igara nam je bio poznat još pre 4 godine? Doduše 4 godine su za naše prilike predug period, jer su naši stručni nacionalni planovi dugi samo po godinu dana, pa čak i manje. Zar je problem već od sutra početi selektiranje i pripremu nove generacije akademaca-brucoša, za igre u Taipehu ili ćemo opet, navrat-nanos, određivati reprezentaciju? Na ovaj način, eksploatacijom dvoje-troje najboljih boraca na svim reprezentativnim akcijama, će samo suziti, ionako usku “bazu” kvalitetnih boraca, umesto da je proširimo na bar 10 pa da iz nje izvučemo evropsku i svetsku medalju, i par olimpijskih normi za Rio 2016. I opet se vraćamo na temu potrebe donošenja STRATEGIJE judo sporta u Srbiji, koja bi svakako, između ostalog, obuhvatila i poslove selektiranja pojedinih reprezentativnih selekcija.

Beočin, 09.07.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


 

Kompletne rezultate možete pogledati klikom ovde.

 965 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *