KAJIĆ JASMINU I JURAKIĆU BRONZA U PAKŠU, CIGANOVIĆ IZGUBIO FINALE A MILICA ZLATNA

Objavljeno: 14 јула, 2013

Drugog takmičarskog dana na Evropskom juniorskom KUP-u u Pakšu u Mađarskoj, Srpski reprezentativci su znatno popravili utisak od prvog dana kada je samo Julijana Savić stigla do bronzane medalje. Naš takmičar Jasmin Kajić je posle 6 borbi u kojima je pet pobedio, stigao do bronzane medalje, kao i Jurakić Denis. Ilija Ciganović je osvojio srebrnu a Milica Žabić zlatnu medalju. Dobro je radio i Marko Vukičević koji je, kao i Jasmin, imao 6 borbi od kojih je dobio četiri i zauzeo solidno 7-mo mesto. Ivana Jandruć je jednu pobedila i jednu izgubila.

Kajić Jasmin je u kategoriji do 55 kg, u prvom kolu iponom pobedio Acs Balazsa iz Mađarske i najavio dobar takmičarski dan. No već u drugom kolu, voljom žreba, namerio se na Barta Akoša iz Mađarske, koji ga je savladao na ipon, ali posle i sve ostale protivnike, pa je osvojio prvo mesto i zlatnu medalju. Pošto je Barta povukao Jasmina u repesaž, on se trgao, i naredne 4 borbe odradio odlično a što je još važnije, pobedio. Prvo je savladao Autengruber Stefana iz Austrije, koji je poveo waza-arijem, ali ga je Jasmin stigao, a potom bacio i za ipon. U drugom meču repesaža savladao je odličnog ukrajinskog borca, Morgoev Beribeka, bacivši ga na prelepi  ura-nage. U trećoj borbi repesaža Jasmin je za yuko bio bolji od snažnog Turčina,  Beyaztoprak Ahmeta, a u borbi za medalju i od Matics Andrasa iz Mađarske. Jasmin je u borbi za medalju, iako mu je bila šesta po redu, baš bio raspoložen za borbu, pa je Mađara naterao na shido, bacio na dva yuko-a, i na kraju bacio za ipon. Sve čestitke Jasminu na osvojenoj bronzanoj medalji koja će mu doneti novih 28 bodova i napredovanje na evropskoj rang listi za 20-tak mesta. Da podsetimo da je ovo tek drugo učešće Jasmina na EJU kupovima ove godine i da je na prošlom, u italijanskom Linjanu bio 5-ti izgubivši borbu za medalju od Brazilca. Da nije povredio ruku na Balkanskom šampionatu u Ohridu, verovatno bi bio još i bolji na evropskoj lestvici.

Ciganović Ilija je nastupao u kategoriji do 66 kg, gde je bilo prijavljeno 50 boraca, i osvojio drugo mesto i srebrnu medalju. U prvom kolu je bio slobodan a potom je savladao naredna 4 protivnika. U finalnoj borbi se sastao sa Piras Matteom iz Italije i izgubio na ipon, tehnikom koshi-guruma. Stičemo utisak da je „Ciga“ malo podcenio protivnika i kako se bližio kraj borbe pokazivao je malu nervozu. Minut do kraja, krenuo je u klinč,ali i zaronio glavom što je Italijan iskoristio i plasirao koshi-gurumu, za ipon. No i pored ovog poraza sa dodatnih 50 bodova Ilija će učvrstiti prvu poziciju na evropskoj rang listi.

Vukičević Marko se takođe dobro borio i zabeležio 4 pobede i dva poraza što mu je bilo dovoljno samo za 7-mo mesto. Markova „vožnja“ je izgledala ovako. Pobedio je Moldavca Bunescua i Poljaka Bartusika, izgubio od Ukrajinca Raskina, pobedio drugog Ukrajinca Chugurka i izgubio od još jednog Ukrajinca, Didenka.

U kategoriji do 66 kg nastupao je i Nikolajević Predrag iz pančevačkog „Dinama“ ali je na žalost ispao u prvom kolu od Degen Juniora iz Holandije, koji je potom poražen pa nije obezbedio Peđi popravne borbe. Isto je prošao i Majkić Momir iz vrbaškog „Torija“ koji je izgubio u prvom kolu od Danca, Christensena.

Poslednji naš junior koji je danas nastupao je Jurakić Denis iz kikindskog „Partizana“. On je odlično počeo turnir i u prvom kolu savladao Morapitye Sumila iz Mađarske na waza-ari. U drugom kolu je bio bolji od Italijana za jedan shido a u trećem kolu i od Ukrajinca, takođe za jedan shido, što mu je donelo i plasman u polufinale. U polufinalnoj borbi Denis se sastao sa raspoloženim Di Loretom iz Italije koji je pobedio i njega i Holanđanina u finalu. Denis je morao u repesažu braniti bronzanu medalju u čemu je na sreću uspeo što će mu doneti 28 bodova na evropskoj rang listi.

Danas su nastupale i tri juniorke i to Šimonković Nataša do 63 kg, Jandrić Ivana do 70 kg i Žabić Milica preko 78 kg. Nataša je izgubila u prvom kolu, Jandrićka u drugom a Milica je osvojila prvo mesto i zlatnu medalju.

Žabić Milica je u prvom kolu pobedila na dva waza-arija Kosheleva Ekatarinu iz Rusije. U drugom kolu je na ipone pobedila, Bayram Kubre iz Turske a u polufinalu i  Myers Jodiu iz Velike Britanije. U finalu je već iz prvog ulaska bacila za yuko, a potom uhvatila u zahvat kesa-gatame, Gasparyan Anzhelu iz Rusije i tu je zadržala do ipona, koji joj je doneo prvo mesto i zlatnu medalju. Konačno se čula i naša himna „Bože pravde“.

Sve čestitke zlatnoj Milici, ali i ostalim našim „orlovima“, posebno osvajačima medalja, jer sa 5 medalja, od kojih je jedna zlatna, jedna srebrna i tri bronzane, Srbija se pozicionirala na 5-to mesto u ukupnom plasmanu. Prva je Holandija sa 5 zlatnih, dve srebrne i tri bronzane medalje, druga je Ukraina, treća Italija a četvrta Rusija. Mi smo peti a iza nas je domaćin Mađarska koja je osvojila jednu zlatnu i tri bronzane medalje. Respekt, nema šta.

Naravno čestitke zaslužuje i trener reprezentacije Đukić Nedeljko ali i pomoćnik, Vucelja Goran iz beogradskog „Čukaričkog“, koji je putovao sa reprezentacijom u Pakš.

Na licu mesta je bio i Ivan Todorov, predsednik JSS, koji se i lično uverio u kvalitet naših juniora, pa će imati „slatke“ muke da nađe pare za sledeće akcije i Evropski šampionat koji će se održati polovinom septembra u Sarajevu.

Zanimljivo je da na ovom turniru nismo imali predstavnika među sudijama jer je naš jedini internacionalac, Škrbić Siniša, otputovao na EYOF u Utreht u Holandiju gde sutra počinje i judo program. Treneri reprezentacije na Olimpijadi mladih su Šabotić Munir i Spasić Dragan a ko je otputovao od takmičara saznaćemo preko njihovih facebook profila pošto JSS opet nije najavio ovu važnu akciju?

Beočin, 14.07.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

Kompletni rezultati:

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)


Galerija fotografija:

 

 1,566 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *