„MRVA“ NIJE USPEO U MAJAMIJU

Objavljeno: 9 августа, 2013

Prvog takmičarskog dana na Svetskom šampionatu za kadete, koji se održava u Majamiju/SAD od 08-11.08.2013. godine, na tatami je od srpskih reprezentativaca izlazio samo JOVANOVIĆ FILIP u kategoriji do 55 kg. On je u prvom kolu bio slobodan a u drugom se sastao sa Torres Marimon Yandrijem sa Kube. „Mrva“ nije dobro otvorio meč i Kubanac ga je naterao čak na tri shido-a pa je sve mirisalo na poraz. Međutim, Filip je pred sam kraj meča iskoristio jednu neopreznost Kubanca i bacio ga na obe plećke, što je sudija verifikovao iponom. Trener reprezentacije, Munir Šabotić je poskočio sa stolice zadovoljan ovim preokretom u meču i mislili smo da „Mrva“ može i dalje. Međutim nije bilo tako. U trećem kolu protivnik mu je bio Nurillajev Kemran iz Uzbekistana, koji je pre toga sa dva waza-arija savladao favorizovanog Babazada Ilkina iz Azerbejdžana, koji je na ovaj šampionat došao kao prvoplasirani na evropskoj rang listi kadeta. Naš borac je za Nurillajeva bio lakši zalogaj pa je već u drugom minutu morao „kapitulirati“ pred naletima Azera. Ovim porazom Filip je izgubio pravo na repesaž a Nurillajev je otišao u četvrt finale da se bori sa Arkhozashvili Erekleom iz Gruzije, za polufinale, koje je izgubio, rekli bi nepravedno. U toj veoma zanimljivoj borbi sudija nije bio na nivou Svetskog prvenstva pa je čudnim odlukama zbunio čak i sudijske kontrolore za žirijskim stolom. Uzbekistanac je imao inicijativu i vodio yuko-om a potom izvanrednim ulaskom yoko-gurume bacio Gruzijca, što je sudija vrednovao iponom. Dok je Nurillajev slavio pobedu i ulazak u polufinale, kontrolori suđenja su pregledali snimak i poništili dosuđeni ipon. Sudija je vrednost bacanja „spustio“ na waza-ari, što je bilo realno, ali su kontrolori i to poništili,  tako da se borba nastavila, kao da ništa nije ni bilo? Gruzijac je potom pojačao napade a Nurillajev je opstrukcijom borbe pokušao da sačuva prednost od 5:0. Na samom kraju borbe opet je sudija video što niko nije i jednu veoma „sumnjivu“ situaciju okarakterisao kao ipon za Gruzijca. Za divno čudo kontrolori, koji su valjda već bili umorni od nesigurnosti ovog sudije, nisu intervenisali i saglasili su se sa ovim ishodom, za koji bi mi rekli da nije pravedan. Ako su poništili bacanje Nurillajeva za ipon, sudije nisu trebale ovo bacanje Gruzijca toliko preceniti. No bilo kako bilo Nurillajev je otpao i otišao u repesaž gde je odradio potpuno nemotivisano i izgubio, kao i Gruzijac svoje borbe za finale i posle za medalju. Ovu borbu smo malo detaljnije elaborirali da čitaoci vide da se nepravde ne dešavaju samo nama, nego i drugima, pogotovo kad se na tatamiju nađe sudija „nedorastao“ za ovakav sportski događaj.

Inače u ovoj kategoriji očekivali smo da Manzi Elios iz Italije, overi Evropsku titulu i Svetskom, ali je na žalost poklekao u finalu, u borbi sa Zhauyntayev Bauyrkhanom iz Kazahstana. I ovo je bila zanimljiva borba jer je Italijan u meč ušao vrlo samouvereno, kakav je on inače. No kako je borba odmicala on nije uspevao da baci Kazahstanca, koji je preuzimao inicijativu i u produžecima, sa par vezanih ulazaka naterao sudiju da Manziju da drugi shido, što je značilo da je izgubio titulu. Zanimljivo je da je Manzi vodio na shido,  9 sekundi do kraja borbe, kada je i on dobio shido čime je rezultat izjednačen, pa se otišlo u produžetke. Kao zaključak rekli bi da je vrlo „jeftino“ prodao titulu prvaka Sveta, koju je po kvalitetu mogao uzeti.

Danas u 16 h na tatami izlaze dvoje naših „orlića“,  Mitrašinović Nikolina do 48 kg i Bunčić Strahinja u kategoriji do 66 kg, pa se nadamo boljim vestima iz daleke Amerike. Nikolina nije imala sreće u žrebu pa će se već u prvom kolu sastati sa jednom od favorita, Pupp Rekom iz Mađarske, koja je druga na evropskoj rang listi,  /nedavno  je na EYOFU u Utrehtu osvojila zlatnu medalju/, a Bunčić čeka pobednika iz meča Angeles Sotelo Luis iz Perua i Tursunov Sukhreba iz Uzbekistana.

Beočin, 09.08.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 905 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *