pinupmostbet casino kzhttps://pinup-oyun.com/pinup kzlucky jet

TINTOR TEI IZMAKLA MEDALJA NA SVETKOM U MIAMIU, MAJDOV NEMANJA- SEDMI

Objavljeno: август 11, 2013

Trećeg takmičarskog dana na Svetskom šampionatu u Miamiu/USA, na tatamiju su bila tri srpska „orlića“. TINTOR TEA u kategoriji do 63 kg, MAJDOV NEMANJA u kategoriji do 73 kg i ĐUKANOVIĆ IVO u kategoriji do 81 kg.

Posle letargičnih borbi naših reprezentativaca u prva dva takmičarska dana, konačno smo „pokazali zube“ i najavili bolje rezultate.

Doduše prvo je Đukanović Ivo izgubio meč od „naše gore lista“, Bubanja Marka iz Austrije, koji ga je uhvatio u zahvat i tu održao do yuko-a, što je bilo dovoljno i za konačan ishod meča.  Bubanja je kasnije naređao tri pobede i ušao u polufinale kategorije, a posle osvojio i bronzanu medalju, pa je to mali izgovor za Ivu, ali verovatno slaba uteha. Posle ovog poraza pomislili smo da se nastavlja naša letargija ali su nas demantovali Majdov Nemanja i Tintor tea. Oni su pokazali kako se bori za svoju zemlju i grb države na kimonu.

Majdov je u prvom kolu bio slobodan a u drugom je iponom pobedio Turčina, Abanoz Islama koji  ga je na EYOFU izbacio iz takmičenja već u drugom kolu, a potom i sve ostale protivnike, i bio prvi. U trećem kolu Majdov je poveo sa dva shido-a a potom na sudijska pravila savladao je i neugodnog Ganbold Balsanlkhundeva iz Mongolije, kome lekari nisu mogli zaustaviti krvarenje iz nosa, i plasirao se u četvrtfinale, gde ga je čekao aktuelni prvak Evrope, Godizov Ruslan iz Rusije. U vrlo „tvrdom“ meču Rus je uspeo baciti Majdova za waza-ari a potom održati u zahvatu do ipona, što je značilo da on ide u polufinale a naš Majdov u repesaž. Iako repesaž znači „popravne borbe“ Majdov to nije iskoristio pa je u prvom meču repesaža poražen od Bakker Kevina iz Holandije, iponom sastavljenom od dva waza-arija. Ovo je bila odlična borba oba borca. Prvo su oba kažnjena shido-om da bi posle Bakker postigao waza-ari. Majdov je uspeo stići ovaj waza-ari i meč je bio izjednačen. Na pola minuta do kraja Holanđanin je postigao još jedan waza-ari i plasirao se u borbu za medalju a naš Nemanja se morao zadovoljiti solidnim 7. mestom .

U borbi za medalju Bakker je radio sa Milić Arsom iz Crne gore i izgubio pa se morao zadovoljiti 5-im mestom kao i na Evropskom u Talinu. Milić je ovaj turnir radio tako da smo mislili Da će biti sigurno prvi, No poražen je u polufinalu od Ramazanov Zaura iz Rusije, koji je posle osvojio zlatnu medalju. U tu borbu Milić je ušao presamouvereno što je Rus iskoristio, uhvatio ga „na spavanju“, ušao u klinč, i bacio ga ucki-goshijem za ipon. U borbi za medalju Milić je svom silinom jurnuo na Bakkera i bacio ga na ipon, možda najlepšim bacanjem  (ouchi-garijem) na Svetskom šampionatu, koji će verovatno ući na sportske špice koje najavljuju judo takmičenja. Ovom bronzom Milić je zaokružio vrlo uspešnu sezonu jer je bronzane medalje osvojio i na Evropskom šampionatu u Talinu i na EYOFU u Utrehtu. Rezultati za respekt, nema šta. Samo napred Arso. Imaš sve pozdrave od braće iz Srbije kao i tvoj trener „Daka“.

Tintor Tea je bila naša junakinja dana. U prvom kolu je bila slobodna a u drugom je na kaznu manje savladala Prosdocimo Alesandru iz Italije. Sledeća protivnica joj je bila Kovač Buga iz Hrvatske koja je posle dva shido-a krenula malo neopreznije i napala Teu,  o-soto-garijem koji je Teau uspela vratiti i baciti je za ipon. U četvrtfinalnoj borbi protivnica joj je bila riđokosa ali vrlo borbena Britanka, Piovesana Lubjana. U prvom minutu borbe Tea je bila dominantnija u gardu pa smo mislili da će izboriti plasman u polufinale, ali tako nije mislila Britanka. Napala je svojom specijalkom ko-uchi-gari i Teu bacila za ipon. Naš trener Nedeljko Đukić je tražio da vrednost bacanja spuste na waza-ari ali su kontrolori suđenja ostali pri odluci sudije na tatamiju. Britanka je tako otišla u polufinale gde je izgubila a u repesažu ipak stigla do zaslužene bronze, a naša Tea u repesaž. U prvoj borbi u repesažu protivnica joj je bila Francuska takmičarka, Olarte Marina ali Tea je u meč ušla rešena da pobedi i izbori borbu za medalju. Izuzetnom borbenošću to joj je pošlo za rukom tako da je sa dva waza-arija pobedila i plasirala se u borbu za medalju. U ovoj borbi naspram nje stajala je vicešampionka Evrope i zlatna sa EYOFA, Mulenberg Lisa iz Holandije, koja je iskoristila jedan slab ulazak Tintorke i „uhvatila“ je u izlasku iz tehnike i bacila je harai-goshijem na ipon. Tako je holanđanka posle srebra na evropskom i zlata na Olimpijadi mladih, osvojila bronzanu medalju, a naša junakinja dana se morala zadovoljiti 5-im mestom. Naravno da ona time nije zadovoljna ali da su je pre šampionata pitali da li bi prihvatila 5-to mesto, prihvatila bi oberučke, kao i mi svi. Biti peti na Svetu nije mala stvar a pogotovo ne u borilačkom sportu kakav je judo. Bravo Tea i za rezultat i za borbenost na ovom turniru. Naravno bravo i za trenera Nedeljka Đukića koji je sa Teom i Majdovim „goreo“ na trenerskoj stolici čitavog dana.

Zadnjeg takmičarskog dana na tatami će izaći naši preostali  reprezentativci, teškaši, Tintor Sara do 70 kg i Đinović Filip do 90 kg, i pokušati stići do medalje, koju toliko svi želimo. No i ako ne stignu do nje, ako pokažu borbenost kao Majdov i Tea, nećemo im ništa zameriti. Naprotiv. Držimo im palčeve.

Beočin, 11.08.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 1,310 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *