PRGONJIĆU SAMO SREBRO NA KUPU VOJVODINE U KANJIŽI

Objavljeno: 26 августа, 2013

Dana, 25.08.2013. godine na  KUP -u VOJVODINE,  koji je po sedmi put održan u Banji Kanjiža, u tehničkoj organizaciji  JK. „Kanjiža“, nastupilo je 40 takmičara u muškoj i 8 u ženskoj konkurenciji. Takmičenje je održano kao uvertira tradicionalnom 8. „Kampu Kanjiža“, koji će se održati od 26-29.08.2013. godine. Turnir je otvorio direktor kampa, MUNIR ŠABOTIĆ, i u toku svog govora posebno pozdravio HARUNA SADIKOVIĆA iz reprezentacije BIH, koji je na nedavno završenom prvenstvu Sveta za kadete u Americi, osvojio srebrnu medalju, u kategoriji preko 100 kg. Malobrojna publika i takmičari su aplauzom pozdravili mladog asa iz Bihaća koji nastupa za judo klub „Ipon“ iz Sarajeva.

Za najboljeg takmičara turnira proglašen je Niškanović Jovan iz zrenjaninskog Proletera koji je sva svoja 4 rivala savladao iponom i u kategoriji do 73 kg osvojio prvo mesto.

Naš klub, „Cement“, su predstavljala 3 takmičara, koji su osvojili jednu srebrnu medalju i dva 5-ta mesta.

-73 kg-POPESKOV DUŠAN – V mesto

-81 kg- ADŽIĆ BORISLAV – V mesto

-100kg-PRGONJIĆ GORAN –II mesto

 

KOMENTAR:

Pre nego što posetioce našeg sajta obavestimo o detaljima nastupa naših takmičara moramo reći nešto o samom turniru.

Možda je najtačniji opis rečenica „Kanjiža više nije što je nekad bila“!? Kada su, ovaj turnir i trening Kamp, projektovani od strane Munira Šabotića, i pisca ovih redova, dogovoreno je da turnir treba da bude mesto za okupljanje reprezentativaca iz ove regije (Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bugarske i BIH) a trening Kamp da bude u funkciji završnih priprema za prvenstvo Sveta za seniore i Evropskog šampionata za juniore, koji se održavaju neposredno posle ovog Kampa. Tako je bilo prve 3-4 godine kada je na takmičenju učestvovalo i po 100 takmičara, a na Kampu i po 130 boraca iz svih navedenih država. Sa setom se sećamo da smo na KUP-u Vojvodine i trening Kampu u Kanjiži 2005. i 2006. godine imali čak 16 evropskih, svestkih i Olimpijskih medalja, u konkurenciji seniora i juniora, što je ovim akcijama davalo veliki tehnički kvalitet, možda i najveći u regiji. Danas smo dočekali da na turniru učestvuje samo 40 takmičara i 8 takmičarki, i da jedina svetska medalja bude srebro u konkurenciji kadeta…

Čast internacionalnog razreda ovog turnira spaslo je nekoliko takmičara iz BIH, na čelu sa predsednikom Saveza, Mrdić Miodragom, (koji je učestvovao na svim prethodnim turnirima i Kampovima u Kanjiži),  jer više nema reprezentativaca iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske… Da Ljubo Stanišić nije doveo svojih 10 boraca iz Pančeva, na turniru bi bilo samo 30 domaćih takmičara?

Zanimljivo je da u svojim prvim godinama postojanja KUP Vojvodine i Kamp u Kanjiži nisu imali podršku Saveza Vojvodine i Srbije pa su ipak uspevali da okupe judo krem iz ove regije, a sada tu podršku imaju ali nemaju nešto drugo… Isključenjem pisca ovih redova iz organizacije turnira i Kampa, ostao je samo Munir Šabotić, koji očito nema snage da se sam izbori sa svim problemima koje nosi kvalitetna organizacija ovakvih akcija. Termin Kampa je trebao biti pažljivije odabran, odnosno pratiti završne pripreme seniora za prvenstvo Sveta, (koje počinje u ponedeljak) jer to ništa ne bi smetalo pripremama juniora za njihov evropski šampionat, koji je na programu za mesec dana. Činjenica da je Šabotić sada i nacionalni trener za juniore je verovatno prevagnula u pogrešnom odabiru termina pa su izostali seniori koji idu na Svetsko prvenstvo u Brazil, a sa njima i tehnički kvalitet turnira i Kampa. Šteta, jer Banja Kanjiža zaista ima sve uslove za organizaciju ovih akcija. No one se ne mogu svaliti na leđa samo jednog čoveka, koji treba da komunicira i animira okolne judo Federacije i njihove selektore, da propagira akciju u gradu Kanjiži i APV, da brine o prevozu strunjača, o smeštaju i ishrani svih gostiju, o planiranju treninga i slobodnog vremena sportista i još mnogo toga što turnir i Kamp nose sa sobom… Džaba je explicitna podrška turniru i Kampu, od strane JSV i JSS kad je Šabotić ostavljen sam…Da ima 100 ruku on ne bi mogao obaviti toliki posao oko ovih akcija a koliko posla ima, svedok vam je pisac ovih redova.

Šteta…šteta, jer jednom izgubljeno poverenje teško se vraća i KUP Vojvodine će izgubiti svoj smisao, i vremenom se ugasiti, jer nema rezona držati takmičenje za 48 takmičara kada se deli 56 medalja… U nekim kategorijama je bilo samo po 2 takmičara a u nekim (uglavnom ženskim) nije bilo ni jedne jedine takmičarke…?

Izvinite što smo odužili sa ovim komentarom ali je pisac ovih redova emotivno vezan za ovaj turnir, kome je i ime dao, pa mu je teško gledati kako posrće i tone… Nekada je ovaj turnir otvarao predsednik Opštine Kanjiža,  u prisustvu mnogih VIP gostiju i nacionalnih selektora, a danas na turnir nije došao ni predsednik judo Saveza Vojvodine, čije je to najvažnije takmičenje i trebao bi biti stvar prestiža… U Sali smo zapazili naše judo legende, Slavka Obadova i Pavla Bajčetića, ali su oni bili samo na tribinama…

Vratimo se našim takmičarima.

Goran Prgonjić, u kategoriji do 100 kg, osvojio je srebrnu medalju sa jednom pobedom, nad Ruso Nemanjom iz Dinama, i porazom od Budić Predraga iz Žandarmerije. U kategoriji ih je bilo samo trojica pa su radili svako sa svakim. Pošto su obojica pobedili Nemanju Rusoa, o zlatnoj medalji je odlučivao njihov direktni susret. Budić je bio spremniji i bacio je Prgonjića za ipon, što mu je donelo malu satisfakciju za poraz na državnom prvenstvu, koje je ove godine osvojio Prgonjić. Ako je za utehu i malo opravdanje pomenimo da je Prgonjiću ovo prvi izlazak na tatami posle nedavne operacije meniskusa.

Naš bivši kadetski reprezentativac, Borislav Adžić je nastupao u kategoriji do 81 kg i zauzeo 5-to mesto, posle jedne pobede i dva poraza. U prvom kolu on je poražen od Petrović Nemanje iz Rekorda, koji ga je povukao u repesaž. U prvoj repesažnoj borbi Bora je bio bolji od Detari Stefana iz kikindskog Partizana, ali je za medalju izgubio od našeg bivšeg takmičara, Vuković Damajana, koji je pre dve godine prešao u novosadsku Bezbednost. Obzirom da je Adžić još kadet i da je iz kategorije do 73, prešao u kategoriju do 81 kg, rezultat na ovom takmičenju mu nije bio prioritet i možemo reći da se solidno borio, u okviru svojih trenutnih mogućnosti.

Popeskov Dušan, koji je kod nas došao iz Kikinde, nastupao je u kategoriji do 73 kg i osvojio 5-to mesto, kao i Adžić. On je u prvom kolu bio bolji od bivšeg klupskog druga, Sivčev Ljubiše, iz Kikinde, a u drugom i od Krunić Strahinje iz Rekorda, bacivši ga na lep ipon. U polufinalnoj borbi Dušan je izgubio od danas vrlo raspoloženog Niškanović Jovana iz zrenjaninskog Proletera. Niškanović je tako ušao u finale gde je posle pobedio i  Mitrović Dragana iz beogradskog Partizana. Pošto je sve svoje rivale pobedio iponima sasvim zasluženo je proglašen i za najboljeg takmičara turnira. Popeskov posle nije uspeo odbraniti medalju jer je izgubio tu borbu od Mirković Jovice iz Žandarmerije i morao se zadovoljiti skromnim 5-im mestom.

Naš juniorski reprezentativac, Jasmin kajić, koji se sprema za evropski šampionat juniora, koji će se održati  20-22. septembra u Sarajevu, nije nastupao na današnjem takmičenju i učestvovaće samo na trening Kampu. Njega pre evropskog Šampionata očekuje i Balkanski šampionat za seniore, koji će se održati u Rumuniji, 07.09.2013. godine na kojem će učestvovati i naš seniorski reprezentativac Prgonjić.

Kada smo već posebno apostrofirali kadetskog vicešampiona Sveta, Haruna Sadikovića, zanimljivo je reći da se danas nije proslavio. Od tri borbe on je izgubio dve, (od Balaban Davida i Ćulum Žarka) što je za sve u Sali bilo iznenađenje obzirom na njegovu reputaciju. Ali ga moramo malo i opravdati jer je posle povratka iz daleke Amerike, proslavio veliki rezultat sa svojim Bihaćanima a potom dao sebi dve nedelje odmora, za koje vreme mu je sva kondicija i sprema otišla u nepovrat. Ni on sam nije mogao verovati kako je forma tako pala za samo dve nedelje, jer je još mlad i ne poznaje dobro fiziološke procese u organizmu.

PLASMAN PO KATEGORIJAMA:

-60 kg:   1. Sarić Marko -„Dinamo“-Pančevo

2. Todorović Duško- „Zmaj“-Srpski Krstur

-66 kg:   1. Nikolajević Predrag-„Dinamo“-Pančevo

2. Lazić Nenad- „Ruma“-Ruma

3. Zurovac Abdrej- „Slavija“-Istočno Sarajevo

3. Jurakić Denis- „Partizan“-Kikinda

-73 kg:   1. Niškanović Jovan- „Proleter“-Zrenjanin

2. Mitrović Dragan- „Partizan“-Beograd

3. Mirković Jovan-„Žandarmerija“-Beograd

3. Leđanac Ognjen- DŽUNS“-Novi Sad

-81 kg:   1. Kovačević Vukašin-„Bezbednost“-Novi sad

2. Kurtović Seadet-„Una“-BIH

3. Petrović Nemanja- „Rekord“-Beograd

3. Vuković Damjan-„Bezbednost“-Novi Sad

-90 kg:   1. Borenović Boško-„Dinamo“-Pančevo

2. Elezović Božo-„Partizan“-Kikinda

3. Vučković Vladimir-„Žandarmerija“-Beograd

3. Nikolić Nemanja- „Kanjiža“-Kanjiža

-100 kg: 1. Budić Predrag- „Žandarmerija“-Beograd

2. Prgonjić Goran- „Cement“-Beočin

3. Ruso Nemanja- „Dinamo“-Pančevo

+100 kg: 1. Ćulum Žarko-„Rekord“-Beograd

2. Balaban David- „Rekord“-Beograd

3. Sadiković Harun- „Ipon“-Sarajevo

3. Bulja Mladen- „Dinamo“-Pančevo

 

Neka nam dame oproste ali njihove plasmane nismo stigli zabeležiti, jer su se na tatamiju zadržale vrlo kratko, obzirom da ih je bilo samo 8.

 

Beočin, 25.08.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 

 1,221 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *