SLAB START „ORLOVA“ NA SVETSKOM SENIORSKOM PRVENSTVU U BRAZILU

Objavljeno: 29 августа, 2013

Svetski šampionat za seniore, koji se održava u Rio De Žaneiru/Brazil, od 26.08 do 01.09.2013. godine, okupio je sav krem svetskog judoa. Na šampionatu nastupa 679 takmičara iz 123 zemlje Sveta, od kojih 419 u muškoj i 260 u ženskoj konkurenciji.

Srbiju predstavljaju 4 takmičara i dva trenera i to: Rogić Jovana do 57 kg, Kovačević Ljubiša do 73, Nefedov Aleksej do 81 kg (svi iz novosadske „Slavije“) i Kukolj Aleksandar do 90 kg („Rekord“-Beograd). Sa našim „orlovima“ su i nacionalni treneri Mihailović Nenad (žene) i Đurišić Andrija (muškarci).

Prva dva takmičarska dana nismo imali predstavnike na tatamiju a trećeg takmičarskog dana (sreda) na borilišta su izašli Rogić Jovana i Kovačević Ljubiša.

Rogić Jovana je bila slobodna u prvom kolu a u drugom se sastala sa Amerikankom, Malloy Marti, koja je na šampionat došla kao bronzana sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. I pored prikazane dobre borbenosti Rogićka je poražena sa 5:0.  Marta je bacila za yuko koji Jovana nije mogla stići.

Obzirom da u repesaž ulazi samo prvih 8 na žrebnoj listi, Rogićka se morala preseliti na tribine, a Malloyeva je nastavila do finala. U finalu je poražena od domaće takmičarke, Silva Rafaele, koja je tako pozlatila svoju srebrnu medalju sa Svetskog šampionata 2011. godine u Parizu.

Kovačević Ljubiša je u prvom kolu bio znatno bolji od Thompson Caoimhina iz Irske. Prvo ga je na morote-gari bacio za waza-ari a potom ga uhvatio u zahvat „kesa-gatame“ i zadržao do ipona.

U drugom kolu Ljubiša se sastao sa Ibanez Fernandom iz Ekvadora i na naše iznenađenje izgubio. Očekivali smo da će proći i ovo kolo i stići makar do Van Tichelt Dirka iz Belgije, koji je takođe bio u njihovoj grupi. Kovačević je u meč ušao nekako mlako, bez ideje, što je Ibanez iskoristio i oštro napao. U jednom momentu Kovačević je ostao na strunjači držeći se za desno koleno pa smo pomislili da neće moći nastaviti meč. No on je ipak nastavio ali ne za dugo pošto ga je Ibanez bacio za ipon, čime je za Ljubišu šampionat bio završen.

Ni Ibanez nije stigo dalje od trećeg kola jer je poražen od već pomenutog Belgijanca, koji je stigao do bronzane medalje. On je na Evropskom u Budimpešti ove godine bio 5-ti a na Svetskom 2011. U Parizu 7. tako da se ovom bronzom uvrstio u sam vrh ove kategorije u Svetu, gde i pripada.

Foto: Ono Shonei

U ovoj kategoriji do 73 kg, ponovo su trijumfovali Japanci, odnosno njihov borac, Ono Shohei, koji je u finalu savladao Uga Legranda iz Francuske. Ugo je na prošlom Svetskom u Parizu bio 3. kao i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. pa je ovim srebrom ipak popravio svoj rejting u Svetu.

Zanimljivo je da su u sve tri prve kategorije (do 60, do 66 i do 73 kg) zlatne medalje osvojili Japanci, koji vode na listi ukupnog plasmana sa osvojenih 6 medalja, od kojih su 3 zlatne, jedna srebrna i dve bronzane. Na drugom mestu je domaćin šampionata, Brazil, sa tri medalje, u svim bojama, a treća je Mongolija sa jednim zlatom i jednim srebrom. Čudno je da u vrhu nema Južne Koreje, koja je do sada uzela samo jednu bronzu do 60 kg. ali ni Gruzije i Rusije, čiji se borci izgleda još nisu probudili.

Visoko 4-to mesto za sada zauzima Kosovo zahvaljujući zlatnoj medalji Keljmendi Majlinde u kategoriji do 52 kg. I pored protesta naše federacije, Kosovo je dobilo pravo da njihovi takmičari na Svetskom šampionatu nastupaju pod imenom „Kosovo“ dok na Evropskom nastupaju pod zastavom IJF-a.

Foto: Keljmendi Majlinda

Bez obzira na sve, Keljmendi Majlinda i njen trener Driton Kuka, zaslužuju sve čestitke na ovoj zlatnoj medalji, koju su bolji poznavaoci judo prilika u Svetu, i očekivali. Ona je u aprilu, na Evropskom šampionatu u Budimpešti osvojila bronzanu medalju i najavila da izrasta u vanserijskog borca, što je ovim zlatom i potvrdila. Bravo Majlinda, bravo Dritone.

Posle zlatne medalje Nikšićanina, Dragomira Bečanovića, na Svetskom šampionatu 1989. godine u Beogradu, ovo je druga zlatna medalja takmičara sa prostora bivše Jugoslavije, a nadamo se da će ih biti još. To je dokaz da se i male zemlje mogu umešati u borbe za velike medalje, ali iza toga mora stajati veliki rad i napor, ne samo takmičara i trenera, već i cele judo organizacije.

Četvrtog takmičarskog dana (četvrtak) na tatami izlazi naš reprezentativac u kategoriji do 81 kg, Nefedov Aleksej, koji je u prvom kolu slobodan a u drugom se sastaje sa Toma Sergiu, koji je iz Moldavije prešao u Ujedinjene Arapske Emirate i sa sobom poneo bronzu sa Svetskog šampionata 2011. godine u Parizu. Nefedovu neće biti lako da prebrodi ovu prepreku ali se ništa ne zna dok se meč ne završi, jer su ovde padali i bolji borci od Tome.

Kukolj Aleksandar je takođe dobio težak žreb a njega ćemo gledati na tatamiju u petak, 30. avgusta. U prvom kolu rival će mu biti Manongho Luc Odelin iz Gabona, a ako prođe, u drugom kolu ga čeka Gonzales Asley sa Kube, koji ima bronzu sa prošlog svetskog šampionata u Parizu i srebro sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. Kukolj će morati dobro da zapne kako bi prošao ovu tešku prepreku, što nije nemoguće na ovom šampionatu.

Beočin, 29.08.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 11,699 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *