GONZALES ZAUSTAVIO I KUKOLJA

Objavljeno: 31 августа, 2013

Petog takmičarskog dana na Svetskom šampionatu seniora u Rio De Žaneiru u Brazilu os srpskih boraca na tatamiju je bio Kukolj Aleksandar. On je bio i poslednja nada „orlova“ za popravak slabog utiska iz prethodnih nastupa naših reprezentativaca pa su sve oči bile uprte u njega. U prvom kolu protivnik mu je bio, Manongo Luc Odelin iz Gabona, koji na strunjači nije izdržao ni dva minuta. Aca ga je prvo malo „ispitao“ jer mu je verovatno bio nepoznat borac, a potom ga je koshi-gurumom bacio za yuko. U nastavku te akcije Aca ga je „spakovao“ u zahvat sankaku-jime i tu ga zadržao do ipona. U ovom zahvatu Kukolj je koristio samo noge pa je bilo očigledno da je protivnik niža takmičarska klasa od našeg borca.

U drugom kolu Kukolja je čekao Kubanac,Gonzales Asly, kao što smo i o>čekivali i najavili u jučerašnjem izveštaju. U ovoj borbi Gonzalesu je trebalo samo minut ipo da savlada Kukolja, koji je u meč ušao izgleda nepripremljen, pa je pogrešnim gardom  sa visoko podignutom levom rukom omogućio protivniku prostor da plasira svoju „specijalku“, desni tsuri-komi-goshi, i njome Acu baci za ipon. Da li je Kukolju trener Andrija Đurišić, koji je juče bio uz njega, odradio skauting potencijalnih protivnika, ne znamo, ali znamo da se svojim gardom prosto „namestio“ Gonzalesu za ulazak.

Foto: GONZALEZ MONTERO, Asley (Kuba)

Ovaj Kubanac nam je bio veoma poznat borac jer smo ga gledali na Olimpijskim igrama u Londonu, 2012. godine kada je, takođe u drugom kolu, zaustavio našeg  olimpijca, Dmitrija Gerasimenka. Doduše tada je rezultat bio „samo“ 5:0 i mnogi su Gerasimenka kritikovali da je mogao napraviti i bolji nastup na planetarnoj smotri judista. No Gonzales ga je „izvadio“ jer je tada stigao u finale gde je poražen od, Song Dae Nama, iz Južne Koreje, pa je osvojio „samo“ srebrnu olimpijsku medalju. Juče je stigao i dalje. Posle pobede nad našim Kukoljem potukao je sve ostale protivnike, pa i aktuelnog svetskog prvaka, Iliadis Iliasa iz Grčke, koji meč ćemo dugo pamtiti, i okitio se toliko željenom zlatnom medaljom. U finalnom meču pobedio je Liparetliani Varlama iz Gruzije, koji je dao sve od sebe da meč ne izgubi. No Gonzales ga je naterao na dva shido-a i iskusnim vođenjem borbe, do kraja meča dobio samo jedan shido, i tako zasluženo postao prvak Sveta.

Foto: Pobedničko postolje u kategoriji do 90 kg

Porazom Kukolja završila se naša i poslednja nada da na ovom Svetskom šampionatu možemo stići dalje od drugog kola. Sa samo dve pobede (Kovačević i Kukolj) i sa 4 poraza, nastup naše reprezentacije ne može dobiti prelaznu ocenu. Gde su razlozi, znaćemo posle stručnog izveštaja nacionalnih trenera Mihailovića i Đurišića, koji su bili u Brazilu sa našim judokama, a koji će verovatno razmatrati i oceniti Stručni savet JSS. Ako je ovo što smo u ovih 5 dana videli sve što srpski judo ima, onda smo u velikom problemu. Teško da će dve kadetske medalje sa Evropskog šampionata u Talinu (Bunčić i N. Majdov) biti dovoljno dugo „ćebe“ da nas pokrije do iduće planetarne smotre. Doduše ove godine imamo još dva Evropska (za juniore i za ml. seniore) i jedno Svetsko prvenstvo (za juniore), na kojima se utisak može popraviti, ali će i posle toga ostati žal za seniorskim rezultatom, kojeg već 5-6 godina nema…

U subotu, šestog takmičarskog dana, na tatamiju će biti borci u kategorijama do 100 i preko 100 kg za muškarce i preko 78 kg za žene, ali u ovim kategorijama mi nemamo svojih predstavnika. Finalnim blokom u ovim kategorijama će pojedinačni program biti završen a u nedelju, 01.09.2013. godine, je na programu ekipni šampionat i nesumnjivo da ćemo svi zajedno uživati u borbama judo majstora.

Beočin, 31.08.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 979 total views,  2 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *