JASMIN KAJIĆ DEVETI, „CIGI“ BRONZA A „JULI“ SREBRO NA EVROPSKOM U SARAJEVU

Objavljeno: 21 септембра, 2013

 

Na Evropskom šampionatu za juniore, koji se održava od 20-22.09.2013. godine u Sarajevu/BIH nastupiće 416 boraca iz 43 evropske Države. U muškoj konkurenciji žrebano je 250 a u ženskoj 166 takmičara.

Prvog takmičarskog dana Srbija je osvojila dve medalje i to, Savić Julijana srebrnu, u kategoriji do 44 kg, a Ciganović Ilija bronzanu, što je odličan rezultat. Ostaje nam žal što „Jula“ nije osvojila zlato jer se fajterski borila sa Bugarkom, Borislavom Damyanovom, koja je bila bolja za yuko. No nije ni važno jer Jula već ima zlato sa Evropskog pre dve godine, pa ovo srebro pokazuje da je u samom vrhu svoje kategorije u Evropi.

Ciga je u kategoriji do 66 kg, u pet borbi, samo jednom kiksnuo i to ga je koštalo finala i možda zlatne medalje. On je u prvom kolu bio bolji od Ghazaryana iz Jermenije a u drugom i od neugodnog i borbenog Jalilova iz Azrbejdžana. U trećem kolu iznenadio ga je Vegvari Martin iz Mađarske, od kojeg je realno bolji borac, tako da je do medalje morao kroz repesaž. Tu je prvo tukao Piras Mattea iz Italije a u borbi za medalju je savladao i borbenog Degen Juniora iz Holandije i konačno se okitio toliko željenom  medaljom na Evropskom šampionatu. Ciga je na postolju sijao od sreće i zaista je svojim marljivim radom i posvećenošću judou ovu medalju više nego zaslužio.

Naš Jasmin Kajić je zastao na 9-om mestu, sa jednom pobedom i jednim porazom. U prvom kolu je bio bolji od Wildner Lorenza iz Austrije, kojeg je bacio za yuko i waza-ri a potom ga naterao ga na tri shido-a. U drugom kolu na putu do boljeg plasmana zaustavio ga je Ferariu Alex iz Rumunije koji je na ovaj šampionat došao kao drugoplasirani na evropskoj rang listi i koji ga je pre dve nedelje pobedio i na Balkanskom šampionatu za seniore u Rumuniji. Jasmin je prvo pao za juko a potom bio neoprezan u parteru gde mu je Rumun plasirao tate-shiko-gatame i zadržao ga u osae-komiju do ipona.

Prvog dana na tatami su izlazili još, Jurakić Denis u kategoriji do 60 kg koji je zabeležio jednu pobedu i jedan poraz, kao i Nikolajević Predrag u kategoriji do 66 kg.

Od devojaka takmičila se i Nikolić Milica koja je poražena u prvom kolu od Pop Aleksandre iz Rumunije.

Drugog takmičarskog dana (subota) naši „orlići“ nisu bili raspoloženi za borbu pa su svi takmičenje završili bez plasmana. Po jednu pobedu imali su: Nikolić Milan do 73 kg i Jandrić Ivana do 70 kg a bez pobede su ostali: Niškanović Jovan do 73 kg, Majdov Stefan do 81 kg, Božić Sara do 57 kg, Šimonković Nataša  i Opačić Marija do 63 kg. Sedam poraza i samo dve pobede malo je za ceo dan ali se nadamo da će zadnjeg takmičarskog dana „pasti“ još jedna medalja koja će sve ovo nadomestiti.

Trećeg dana na tatamiju ćemo gledati, Glušac Mateju do 90 kg, Bodirogić Srđana do 100 kg, Ćulum Žarka preko 100 kg, Tuba Unu do 78, i Žabić Milicu, preko 78 kg. Najveći favorit za medalju je Milica ali i neko drugi može prijatno iznenaditi. Držimo im palčeve kao i trenerima, dr Nurkić Mirsadu (muškarci) i Đukić Nedeljku za devojke. U pomoći su im i Vucelja Goran i Nikolić Nikola, koje smo juče gledali na trenerskim stolicama pored „Jule“ i „Cige“. I njih dvojica svakako zaslužuju čestitke za osvajanje ovih medalja, ali i treneri u njihovim bivšim klubovima u kojima su ponikli.

Beočin, 21.09.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 801 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *