MILICA ŽABIĆ JUNIORSKA PRVAKINJA EVROPE

Objavljeno: 23 септембра, 2013

Trećeg takmičarskog dana na juniorskom prvenstvu Evrope u Sarajevu naša reprezentativka u kategoriji preko 78 kg, MILICA ŽABIĆ osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju pa se u sportskoj hali „Zetra“ čula i srpska himna „Bože pravde“. Ostalih četvoro „orlova“ nije stiglo do plasmana jer su eliminisani u prvom ili drugom kolu.

Milica je do najsjajnijeg odličja stigla tako što je voljom žreba (zahvaljujući trećoj poziciji na evropskoj rang listi) u prvom kolu bila slobodna. U drugom kolu savladala je iponom domaću takmičarku Arnautović Jelenu i plasirala se u polufinale kategorije. Tu je bila bolja od fransuske takmičarke Le Guilloux Gwendoline koju je savladala takođe sa 10:0. i plasirala se u toliko željeno finale. U finalnoj borbi protivnica joj je bila borbena Kara Kubra iz Turske i taj meč je bio neiizvestan obzirom da su se one i ranije sretale na EJU turnirima pa se dobro i poznaju. Milica je silovito krenula i u prvoj polovini borbe dominirala u gardu tako da je Turkinja dobila dve opomene od sudije. U drugoj polovini meča Turkinja se malo povratila i zapretila Milici koja je uspela parirati svim njenim napadima i mudrim vođenjem borbe, uz pomoć trenera Đukić Nedeljka,  sačuvati prednost od jednog shidoa manje što joj je donelo titulu prvakinje Evrope. Bravo milice ti si naše zlato! Naravno čestitke zaslužuju i njeni klupski treneri u novosadskom „Partizanu“ ali i treneri u judo klubu „LSK“ iz laćarka u kojem je Milica ponikla. Sve čestitke i JSS koji je prepoznao Milicin potencijal i omogućio joj da učešćem na više EJU turnira sakupi dovoljno bodova na EJU rang listi, što joj je omogućilo bolju startnu poziciju u žrebu. Mi smo u nekim ranijim komentarima već „namirisali“ da je Milica zrela za evropsku medalju što je ona sada i potvrdila, i to na najlepši mogući način jer smo zbog nje u „Zetri“ slušali i našu himnu „Bože pravde“.

Ostali naši „orlovi“ koji su nastupali zadnjeg takmičarskog dana nisu zabeležili bolje plasmane, pa je samo Glušac Mateja u kategoriji do 90 kg imao jednu pobedu dok su, Tuba Una, do 78 kg, Bodirogić Srđan, do 100 kg i Ćulum Žarko u kategoriji preko 100 kg, učešće na ovom šampionatu završili bez pobede.

Na kraju ove lepe priče po nas, Srbija je u ukupnom plasmanu zauzela 7. mesto sa osvojene tri medalje, od kojih jednu zlatnu (Žabić Milica), jednu srebrnu (Savić Julijana) i jednu bronzanu (Ciganović Ilija). Prvo mesto pripalo je Rusiji sa tri zlatne i tri srebrne medalje, drugo Gruziji sa dve zlatne, dve srebrne i jednom bronzanom medaljom, a treće Azerbejdžanu sa dve zlatne i tri bronzane medalje. Ispred nas su još Grčka na četvrtom, Francuska na petom i Holandija na šestom mestu.

Naš plasman je za svaki respekt samo treba nastaviti ulaganje u ove mlade judoke da bi kvalitet pokazali i u seniorskoj konkurenciji gde nam baš „ne cvetaju ruže“ i sem Kukolj Aleksandra nemamo borca spremnog da aplicira za neku od evropskih ili svetskih medalja.

 

Beočin, 23.09.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 1,678 total views,  2 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *