NAŠI JUNIORI SLABO STARTOVALI NA SVETSKOM PRVENSTVU U LJUBLJANI/SLOVENIJA

Objavljeno: 23 октобра, 2013

Na Svetskom šampionatu za juniore, na kojem učestvuje 610 takmičara iz 75 zemalja, a koje se održava u Ljubljani/Slovenija, od 23-28.10.2013. godine, prvog takmičarskog dana nastupalo je i četvoro srpskih reprezentativaca. Kajić Jasmin i Majkić Momir su nastupali u kategoriji do 55 kg, Jurakić Denis do 60 kg i Savić Julijana do 44 kg. Oni su ostvarili samo dve pobede koje su izvojevali Kajić Jasmin i Jurakić Denis, dok Majkić i Savićka nisu osetili draž pobede.

Kajić Jasmin je u prvom kolu bio bolji za jedan shido od Amerikanca, Menendez Alejandra i tako se plasirao u drugo kolo. Tu ga je čekao  Wildner Lorenz iz Austrije i na našu žalost bio bolji od Kajića. Posle pola minuta borbe Kajić je dobio kaznu shido za izlazak sa borilišta pa je krenuo malo agresivnije, ali i neopreznije, na Wildnera. Austrijanac je to iskoristio i plasirao svoju specijalku ipon-seoi-nage i bacio Jasmina za waza-ari. Do kraja je ostalo još pola meča i Jasmin je „dodao gas“ ali nedovoljno za pobedu. Sudija je dao tri kazne shido Wildneru ali je on tako uspeo sačuvati waza-ari sa kojim je i pobedio i plasirao se u treće kolo gde ga je pobedio Japanac, Nagayama Ryuju, tako da se i on morao preseliti na tribine. Zanimljivo je da su se Wildner i Kajić borili na juniorskom prvenstvu Evrope, koje je održano polovinom septembra u Sarajevu/BIH. U toj borbi naš Kajić je bio bolji pa je možda u Ljubljani i podcenio svog protivnika.

U kategoriji do 55 kg nastupao je i Majkić Momir, koji je u prvom kolu bio slobodan, ali je u drugom poražen na ipon od Khujamov Sobita iz Uzbekistana.

U kategoriji do 60 kg, Jurakić Denis se u prvom kolu sastao sa Dehibi Yasinom iz Francuske i prosto ga deklasirao bacivši ga za yuko, waza-ari i na kraju za ipon. Na žalost on je poražen u drugom kolu od Japanca, Oshima Yume, na waza-ari, čime je i završio takmičenje na ovom šampionatu. Ako je za utehu Oshima je posle Jurakića sebi obezbedio repesž i popodne će se boriti za bronzanu medalju.

Jedna od naših uzdanica na ovom šampionatu, Savić Julijana, nije bila na visini zadatka. Ona je u prvom kolu bila slobodna a u drugom kolu je poražena od Stefanescu Andree iz Rumunije, na kaznu shido. Podsećamo da je Julijana na ovaj šampionat došla kao aktuelna vicešampionka Evrope, i da smo od nje očekivali bolji nastup, iako je Rumunka odlična takmičaraka koju ćemo popodne gledati u borbi za medalju, možda i u finalu.

Sutra(četvrtak), drugog takmičarskog dana, na tatami će izaći još četvoro naših „orlova“ i to: Ciganović Ilija do 66 kg protiv Etienne Brayana iz Mauricijusa, Vukičević Marko u istoj kategoriji protiv Zadro Petra iz BIH, Nikolić Milan u kategoriji do 73 kg protiv Kacimi Imasa iz Alžira i Božić Sara u kategoriji do 57 kg protiv Krasniqi Leutrime sa Kosova. Nadamo se da će treneri Nurkić i Đukić uspeti da „probude“ naše judoke kako bi ostvarili bolje plasmane od ovih današnjih jer smo i na Evropskom šampionatu, gde smo osvojili tri medalje, pokazali da potencijala imamo.

 

Beočin, 23.10.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 729 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *