CIGANOVIĆU IZMAKLA BRONZA A VUKIĆEVIĆ SEDMI NA SVETSKOM U LJUBLJANI

Objavljeno: 25 октобра, 2013

Drugog takmičarskog dana na Svetskom juniorskom šampionatu u Ljubljani, naši reprezentativci su bili mnogo bolji nego prvog dana, kada smo zabeležili samo dve pobede (Kajić i Jurakić). Danas su za borbe bili raspoloženi naši reprezentativci u kategoriji do 66 kg, Ciganović Ilija i Vukićević Marko, koji su zajedno zabeležili odličnih 7 pobeda. Još jednu pobedu izvojevao je Nikolić Milan do 73 kg, dok je Božić Sara poražena u prvom kolu.

Ciganović Ilija  je u prvom kolu na waza-ari savladao Etienne Bryana iz Mauricijusa a u drugom kolu i Moharami Behzada iz Irana, od kojeg je bio bolji za yuko, uz tri shidoa za Iranca i jedan shido za Cigu. U trećem kolu Ciga se sastao sa Piras Mateom iz Italije i trebalo mu je samo dva minuta da borbu završi iponom. U četvrtom kolu protivnik mu je bio Moreira Jeremy iz Francuske i već u prvih minut ipo Ciga je dobio dve kazne pa situacija na tatamiju nije obećavala. No on je mudro nastavio borbu i minut ipo do kraja, iskoristio slab ulazak Francuza, kojeg je kontrirao za waza-ari a potom formirao zahvat „tate-shiho-gatame“ u kojem ga je zadržao do ipona. Ovom pobedom Ciga je izborio ulazak u polufinale gde ga je čekao Tateyama Sho iz Japana. U ovaj meč Ciga je ušao sa puno respekta protivnika što je Japanac iskoristio i nakon minut ipo borbe ga bacio za ipon. Sudija na strunjači je ovo bacanje vrednovao waza-arijem ali su mu kontrolori suđenja sugerisali da ruku podigne za ipon. Ovom pobedom Jpanc je otišao u finale a naš Ciga u repesaž da brani bronzu. U toj borbi protivnik mu je bio domaći takmičar Gomboc Adrijan, koji je na našu žalost slavio. Nošen navijanjem domaće publike u dvorani Gomboc je pametno odradio borbu i pobedio za jedan shido manje. Ciga je prvi shido zaradio izlaskom sa borilišta, već krajem prvog minuta borbe pa je potom krenuo da nadoknadi prednost Slovenca. Taman kada smo mislili da će u tome uspeti Slovenac je Cigu „presekao“ par puta polunapadima i spasao se shidoa koji je sudija, dvadeset sekundi pre kraja dao našem takmičaru. Do kraja Gomboc je dobio samo jedan shido što mu je bilo dovoljno za slavlje i bronzanu medalju. Sve čestitke Slovencu koji je na kraju borbe podigao ruku Ciganovića, u znak poštovanja. Kada sve pogledamo hladne glave stičemo utisak da je Ciga u ovu borbu morao ući odlučnije i agresivnije jer je znao da će u egal meču prednost imati domaći borac. Šteta za Cigu jer bi mu lepo stajala bronzana medalja i sa Svetskog šampionata, posle bronze na Evropskom u Sarajevu. Peto mesto jeste lep rezultat ali možemo reći da mu je bronza izmakla iz ruku.

Vukičević Marko je opravdao poverenje selektora Nurkića koji ga je poveo na ovaj šampionat.  Odužio mu se na lep način ostavljajući srce na strunjači u svakoj borbi. On je u prvom kolu savladao Zadro Petra iz BIH, na yuko, i najavio da može daleko stići. U drugom kolu je pobedio Izraelca, Raskopine Alexandera, kojeg je naterao na tri kazne shido, dok je on dobio samo jednu kaznu. U trećem kolu Vukićević je imao svojevrsni test kvaliteta jer mu je protivnik bio, jedan od boljih boraca u ovoj kategoriji, Degen Junior iz Holandije. Posle iscrpljujuće borbe sa obe strane,  za shido manje, bolji je bio naš Vukičević i plasirao se u četvrt finale gde ga je čekao Zourdani Houd iz Alžira. U ovoj borbi Vukićević je na polovini borbe malo „zaspao“ pa mu je Alžirac plasirao koshi-gurumu kombinovanu sa uchi-matom i bacio ga za ipon. Alžirac se tako plasirao u polufinale gde je radio sa Hashiguchi Yuukijem iz Japana.  Naš Vukičević je otišao u repesaž gde ga je čekao Gomboc Adrian iz Slovenije sa kojim se nedavno sastao na „Serbia openu“ i izgubio. Tako je bilo i ovde. Vukičević je ovde prikazao zaista zavidnu borbenost ali mu je pred kraj ove borbe ponestalo ideje i koncentracije pa ga je Gomboc, sedam sekundi pre kraja borbe, bacio za ipon. Ovim porazom Vukičević je ostao na 7-om mestu a Gomboc je posle pobedio i našeg Ciganovića i domogao se bronzane medalje, za sada jedine za domaćina ovog šampionata. Tu medalju publika je gromoglasno pozdravila.

Nikolić Milan je nastupao u kategoriji do 73 kg i u prvom kolu bio bolji za yuko od Kacini Imada iz Alžira. U drugom kolu je izgubio od Boboyev Giyosjona iz Uzbekistana, takođe na yuko, i time završio nastup na ovom šampionatu.

Božić Sara je nastupala u kategoriji do 57 kg i poražena u prvom kolu od Krasniqi Leutrime sa Kosova. Sara je u ovoj borbi kažnjena tri puta dok je Leutrima dobila samo jedan shido.

Borbenost naših judoka, drugog takmičarskog dana, je za svaku pohvalu i očito da su treneri reprezentacije uspeli „probuditi“ naše „orlove“, koji su prvog dana malo dremali. Uz Ciganovića je bio i njegov klupski trener Nikolić Nikola, koji mu je sigurno mnogo pomogao na putu do ovog rezultata.

Na ovom šampionatu gledamo još jednog Srbina, a to je naš jedini internacionalni sudija, Škrbić Siniša, koji dobro sudi, pa nas i on predstavlja na lep način. Danas je zatvorio finalni blok sudeći finalnu borbu u kategoriji do 73 kg, u kojoj je italijanski reprezentativac, Esposito Antonio, iponom pobedio Shomurodov Sarvara iz Uzbekistana. Kada ga spomenusmo vredno pažnje je njegovo ponašanje na pobedničkom postolju. Dok je svirala Italijanska himna on je sve vreme glasno pevao i tako za sobom povukao kolege iz reprezentacije i navijače sa tribine, koji su tako pokazali kako se poštuje nacionalna svečana pesma. Sada je lakše razumeti našeg fudbalskog selektora Mihajlovića koji insistira da svi igrači pevaju himnu, jer dosta vremena proveo igrajući u italijanskim klubovima. Nesporno je da se na taj način najlepše iskazuje i poštovanje prema svojoj Državi.

U petak ćemo na tatamiju gledati  samo dvoje, od troje preostalih, naših reprezentativaca. U kategoriji do 81 kg nasupaće Majdov Stefan, a u kategoriji do 70 kg, Jandrić Ivana. U subotu će nastupati i naša poslednja učesnica ovog šampionata, aktuelna evropska šampionka u kategoriji preko 78 kg, i naša najveća uzdanica,  Žabić Milica. Svima im držimo palčeve i želimo da poprave do sada izgubljeno i ostvare svoje i naše snove.

U nedelju se završava šampionat a na programu je juniorski ekipni šampionat Sveta na kojem će se boriti reprezentacije koje su ovde dovele dovoljan broj boraca. Nadamo se da ćemo gledati i našu reprezentaciju.

Beočin, 24.10.2013. godine,

Pripremio: Andrija Mumović

 1,157 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *