pinupmostbet casino kzhttps://pinup-oyun.com/pinup kzlucky jet

SRBIJA IPAK OSTALA BEZ MEDALJE NA SVETSKOM ŠAMPIONATU JUNIORA U LJUBLJANI

Objavljeno: октобар 28, 2013

Na upravo završenom juniorskom šampionatu Sveta, koji se od 23-27.10.2013. godine održavao u Ljubljani/Slovenija, i na kojem je nastupilo 606 takmičara iz 74 zemlje, Srbija je ostala bez planirane medalje.

Naravno u sportu je teško „planirati“ medalju ali obzirom da smo u timu imali tri evropske medalje nadali smo se da će bar neko stići do odličja. Najbliži je bio Ciganović Ilija koji je u kategoriji do 66 kg izgubio borbu za medalju i tako osvojio 5-to mesto. Rezultat za čestitanje i svaki respekt ali ostaje žal za medaljom do koje se ipak moglo. U toj borbi protivnik mu je bio domaći borac, Gomboc Adrijan, koji je dao sve od sebe da Sloveniji, kao domaćinu ovog šampionata, donese jedinu medalju. Nošen navijanjem domaće publike, a rekli bi i malom naklonošću sudija, u tome je uspeo, i našeg Iliju ostavio bez zasluženog odličja. Posle bronze na Evropskom u Sarajevu, održanog polovinom septembra, lepo bi bilo da se Ilija okitio još jednom medaljom, jer je sazreo za sam vrh ove kategorije kod juniora. Njemu se nema skoro ništa zameriti, sem možda potrebe za malo većom odlučnošću i agresivnošću u meču sa Slovencem, obzirom da smo znali da će u „egal“ borbi sudije biti na strani domaćina. Sem Ilije, čestitke zaslužuje i njegov klupski trener Nikolić Nikola, koji je bio sa njim uz strunjaču tokom svih njegovih borbi.

Bilo kako bilo, Srbija je u ovoj borbi, kasnije će se ispostaviti, bila najbliža medalji. Ni pre njega Savić Julijana, ni posle njega Žabić Milica, kao nosioci Evropskih odličja, nisu prošle dalje od prvog kola, što dovoljno govori o jačini ovog šampionata.

Za svaku pohvalu je odličan nastup Vukičević Marka, koji je u kategoriji do 66 kg, imao tri pobede i tako stigao do odličnog  7-og mesta. Koristimo priliku da mu se izvinemo za grešku u izveštaju od drugog takmičarskog dana, gde smo napisali da je već ranije (na „Serbia openu“) izgubio od Gomboc Adrijana, što nije tačno, jer se sa njim sreo na „Sarajevo openu“, prošle godine, i pobedio. Greška je slučajna i Marko nam to neće zameriti.

U ekipnoj konkurenciji, koja je bila na programu zadnjeg dana (nedelja, 27.10.2013.), nastupila je i ženska reprezentacija Srbije u sastavu: Savić Julijana, do 57 kg Božić Sara, do 63 kg nismo imali predstavnicu, do 70 kg Jandrić Ivana i preko 70 kg, Žabić Milica. Voljom žreba naše devojke su se u prvom kolu sastale sa reprezentacijom Izraela i poražene su rezultatom 4:1. Pobedu je ostvarila samo Žabić Milica u najtežoj kategoriji, i to bez borbe, jer Izraelke nisu imale takmičarku u ovoj kategoriji. U našoj podgrupi su još bile reprezentacije Japana i Ekvadora i u tom meču Japan je slavio. Japanke su kasnije potukle sve svoje protivnice (Izrael, Hrvatsku i Francusku) i okitile se zlatnim medaljama.

Za čestitanje je i odličan nastup naših komšija iz Hrvatske koje su se posle velikih pobeda protiv Velike Britanije, Brazila i Rusije okitile bronzanim medaljama.

Bez obzira na skroman rezultatski učinak dobro je da su naše dame uopšte nastupile na ovom ekipnom šampionatu koji je dao poseban štimung celom takmičenju i pokazao da ekipna takmičenja pobuđuju više pažnje javnosti, od pojedinačnih. Šteta što i mušku reprezentaciju nismo juče gledali u ekipnom delu, pa makar i sa tri-četiri prve kategorije. U muškom delu bilo je 16 a u ženskom 15 reprezentacija tako da nije bilo lako stići do odličja. U muškoj konkurenciji medalje su osvojili: Gruzija, Grčka, Ukrajina i Japan a u ženskoj: Japan, Francuska, Hrvatska i Nemačka. Plasman Japana na treće mesto u muškoj konkurenciji je malo iznenađenje obzirom na snagu njihove reprezentacije. Oni su u drugom kolu, možda malo i podcenili reprezentaciju Holandije, koja ih je pobedila i izbacila iz borbe za najviši plasman. Kasnije je i Holandija izgubila od odlične reprezentacije Grčke, koju su sačinjavali uglavnom naturalizovani Gruzijci, pa se desilo da su Holanđani u repesažu ostali bez medalje, jer su izgubili od Ukrajine, a Japan se ipak domogao bronzane medalje, pobedivši Koreju i Sloveniju.

Bez obzira na činjenicu da smo ostali bez medalje na ovom šampionatu ova generacija, sa trenerima dr Nurkić Mirsadom i Đukić Nedeljkom, svakako ima potencijal samo trebamo biti strpljivi sa njima.

Pohvalu zaslužuje i JSS koji je obezbedio sredstva za učešće svih takmičara koji su tokom godine osvajali medalje na EJU turnirima, pa smo tako bili prilično brojna reprezentacija u Sloveniji.

Beočin, 28.10.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 911 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *