KUKOLJU SREBRO A JURIŠIĆU I GAJIĆU IZMAKLE MEDALJE NA EVROPSKOM U BUGARSKOJ

Objavljeno: 18 новембра, 2013

Posle dva slaba dana na Evropskom šampiobnatu za mlađe seniore, koji se održao u Samokovu u Bugarskoj od 15-17.11.2013. godine, srpski reprezentativci su, zadnjeg takmičarskog  dana, konačno pokazali zube. Kukolj Aleksandar je osvojio srebrnu medalju, dok su Jurišić Stefan do 100 kg, i Gajić Vladimir preko 100 kg, osvojili peta mesta. Žabić Jelena je sedma a njena sestra Milica je poražena već u prvom kolu.

Pobedničko postolje u kategoriji do 90 kg

Kukolj Aleksandar je u kategoriji do 90 kg važio za jednog od favorita, što je pokazao i na tatamiju. U prvom kolu je bio slobodan a u drugom je deklasirao mađarskog reprezentativca Hegedus Dušana bacivši ga  za yuko, waza-ari i na kraju za ipon. U trećem kolu italijanski reprezentativac Loprochio Giuliano ga je dobro namučio, ali je na kraju i on kapitulirao i pao za ipon. Italijan je u repesažu pokazao kvalitet i stigao do bronzane medalje. U polufinalu Aci je protivnik bio neugodni i čvrsti, Khalmurzaev Khusen iz Rusije, šestoplasirani na evropskoj rang listi, ali je i on savladan maksimalnim rezultatom 10:0, što je našem Aci dnelo plasman u očekivano  finale. U finalnoj borbi smo gledali pravi rulet.

Toth Krisztian

Raspoloženi Tot Krisztian iz Mađarske, iako za glavu niži od svih boraca u ovoj kategoriji, bio je dostojan takmac. Aca je poveo na yuko već polovinom borbe i morao je uložiti veliki napor da sačuva ovu prednost koja mu je donosila zlatnu medalju. U tome je, uz dva shido-a i uspevao sve do 20-tak sekundi pred kraj kada je, malo nepripremljeno ušao levi tai-otoshi, koji je Tot pročitao pa ga je kontrirao tani-otoshijem za ipon. Tot je skočio i sam iznenađen učinjenim a Aca se uhvatio za glavu ne verujući da je izgubio zlatnu medalju na ovakav način.

Rukovanje trenera posle finalne borbe

Trener „Rakovice“ Nikolić Nikola, koji je Acu vodio na ovom šampionatu, je ostao skamenjen u neverici šta se desilo. Posle proglašenja pobednika Tot je podigao Acinu ruku u znak poštovanja velikog borca i protivnika. Šta reći nego šteta, šteta… No ako uzmemo u obzir skorašnju povredu levog članka, koja je pretila da ga izbaci sa ovog šampionata, Kukolj je ostvario veliki rezultat i zaslužuje sve čestitke.

Stefan Jurišić

Jurišić Stefan je u kategoriji do 100 kg stigao do 5-og mesta ali kroz učešće u polufinalu. On je u prvom kolu bio slobodan a u drugom na ipon savladao Carlson Viktora iz Swedske. U trećem kolu bio je bolji i od Orlik Flavia iz Švajcarske, koji se nalazi na trećem mestu evropske rang liste, kojeg je savladao takođe iponom, i plasirao se u polufinale gde ga je čekao Fonseca Jorge iz Portugala. Crnoputi Portugalac je, iako tek na 59-om mestu evropske rang liste, bio prejak ne samo za Jurišića, već i za sve ostale borce u ovoj kategoriji, što je pokazao i kasnijim osvajanjem prvog mesta i zlatne medalje. U propravnoj borbi Jurišić je poražen iponom od Minaskin Grigorija iz Estonije (4-to plasiran na evropskoj rang listi) čime je propustio da se okiti evropskom medaljom koju je svojim predanim radom i zalaganjem već zaslužio.

Gajić Vladimir je nastupao u kategoriji preko 100 kg i zabeležio isti plasman kao i Jurišić. Gajić je u prvom kolu bio slobodan a u drugom je iponom savladao Smeu Flaviusa iz Rumunije. U trećem kolu savladao je i Zabarskas Zilvinasa iz Litvanije kojeg je naterao na tri shido-a dok je on dobio samo jedan. Ovom pobedom Gajić je izborio plasman u priželjkivano polufinale gde se sastao sa prvoplasiranim sa evropske rang liste, Allerstorfer Danielom iz Austrije, od kojeg je poražen iponom. U odbrani bronzane medalje ni on nije uspeo jer je u toj borbi poražen od starog znanca, Natea Daniela iz Rumunije. Ovaj gorostas od 200 kg mu se tako revanširao za poraz u finalu „Serbia opena“ ali bi mi voleli da je bilo obrnuto. Da je Gaja izgubio u Beogradu a da je slavio ovde u Bugarskoj. No ni plasman na 5-to mesto nije loš rezultat, naprotiv. Da nam ga je neko ponudio pre šampionata, verovatno bi ga oberučke prihvatili. I Gajić je predanim i marljivim radom ove godine dosta „odskočio“ od proseka i ako tako nastavismeši mu se neka od većih medalja.

Naše dame ni trećeg dana nisu opravdale očekivanja. Na tatami su izašle sestre Žabić Jelena i Milica, ali ni jedna nije osetila draž pobede. Jelena je u Kategoriji do 78 kg u prvom kolu bila slobodna a u drugom je izgubila od Tillmanns Julie iz Nemačke. U repesžu je poražena i od Dzhurov Tereze iz Bugarske i tako ostala na 7-om mestu, najviše zahvaljujući činjenici da je u ovoj kategoriji nastupilo samo 9 takmičarki.

Žabić Milica je na šampionat došla kao aktuelna juniorska prvakinja Evrope i bila naša nada za medalju. No ona je izgleda sve svoje snage potrošila na juniorskom prvenstvu tako da je ovde poražena već u prvom kolu od Penders Janine iz Holandije, koja je posle pretrpela dva poraza i nije stigla ni do medalje.

Uz Jandrić ivanu koja je juče u kategoriji do 70 kg poražena u prvom kolu od Talach Karoline iz Poljske i Savić Julijane koja je nastupala  prvog takmičarskog dana u kategoriji do 48 kg, gde je zabeležila  jednu pobedu i jedna poraz možemo konstatovati da je ženski deo reprezentacije podbacio tako da će nacionalni trener Đukić Nedeljko morati dobro izanalizirati razloge slabog nastupa naših dama.

Za razliku od žena muškarci su bili bolji deo tima, pogotovo teže kategorije, jer su svi, sem Ciganović Ilije, zabeležili najmanje po jednu pobedu ( Vukičević do 66 kg i Mirković Jovan do 73) dok su Jurišić i Gajić imali po dve pobede i dva poraza. Naravno, najbolji je bio Kukolj Aleksandar sa tri pobede i jednim porazom, pa nacionalni trener Đurišić Andrija, ali i klupski treneri ovih reprezentativaca zaslužuju iskrene čestitke.

Naš jedini internacionalni sudija, Škrbić Siniša, nije sudio na ovom šampionatu, tako da u ovoj branši nismo imali predstavnika pa bi trebalo ozbiljno poraditi na promociji još nekog domaćeg sudije u ovu kategoriju. Ovakvo stanje imamo već nekoliko godina odnosno otkada je dr Drid Patrik prestao da sudi.

Plasman po državama:

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

Ovim rezultatom Srbija je zauzela solidno 16-to mesto u ukupnom palsmanu iza Slovenije, koja je osvojila jedno srebro i jednu bronzu, a ispred Hrvatske reprezentacije koja je osvojila dve bronzane medalje. Prva je Rusija sa 10 medalja, od kojih su 2 zlatne, 3 srebrne i 5 bronzanih, druga Mađarska sa 2 zlatne i jednom bronzanom a treća Rumunija sa 2 zlatne i jednom bronzanom medaljom. Domaćin šampionata, Bugarska je na za njih odličnom 7-om mestu, najviše zahvaljujući Ivanov Ivajlu koji je potukao sve svoje protivnike i osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 81 kg čime je opravdao sav trud oko organizacije ovog šampionata. Kada smo kod organizacije ne možemo a da ne prigovorimo na kreaciji pobedničkog postolja koje je bilo premalo za ovaj uzrast i neobeleženo. Superteškaši su se jedva poslagali na njemu grleći jedan drugog da nebi pali sa njega. Ostali deo organizacije je bio dosta dobar ali je ovaj detalj sa malim i neobeleženim postoljem pokvario ukupni utisak.

 

Beočin, 18.11.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Svih 6 časova jučerašnjeg programa možete pogledati na ekranu ispod (finalna borba u kategoriji do 90 kg: Toth – Kukolj sa usporenim snimcima najzanimljivijih momenata nalazi se između 4:41:50 i 4:51:35)


Konačni rezultati:

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

Kompletne žrebne liste:

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

 1,802 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *