„CEMENT“ U PLAY-OFF-u SUPER JUDO LIGE SRBIJE 2013

Objavljeno: 7 децембра, 2013

cementplayoff

U subotu, 07.12.2013. godine tromečevima u Beočinu, Beogradu i Kikindi, završen je ligaški deo Super judo lige Srbije za 2013. godinu, posle kojeg su poznati svi učesnici Play-off-a, odnosno završnice najelitnijeg ligaškog takmičenja u Srbiji.

Posle trećeg kola, koje je održano prošle subote, učešće u završnici su obezbedili „Crvena Zvezda“, „Kinezis“ i „Rekord“ i ostalo je pitanje četvtog učesnika za koje su konkurisali novosadska „Slavija“, beogradski klubovi „Partizan“ i „OJK“ i beočinski „Cement“. „Slavija i „Partizan“ su bili u prednosti za dva boda ispred „Cementa“ i „OJK“-a, koji je imao najlošiju poen razliku pa je samo maksimalnim pobedama u zadnjem kolu mogao preskočiti „Slaviju“, „Partizan“ i „Cement“. Pošto su se u 4. kolu međusobno sastajali „Slavija“ i „Partizan“, odnosno „Cement“ i „OJK“, „gasili“ su jedni druge, tako da su šansu za prolazak u završnicu imala samo dva kluba koja dobiju i drugi meč u svojim tromečevima. U tim mečevima „Partizan“ je sa 6:4 savladao „Slaviju“ a „Cement“ sa 8:2 „OJK“. Pošto su i „Partizan“, i „Slavija“ izgubili od „Rekorda“ sa po 6:4, a „Cement“ sa 8:2 savladao i novosadsku „Bezbednost“, on je u ovom trileru izašao kao pobednik i izborio učešće u završnici lige.

Posle mnogo malera i baksuznih okolnosti u zadnje dve godine, „Cementu“ su se danas konačno „složile kockice“ i rezultat nije mogao izostati. Pred sjajnom domaćom publikom, koja je danas bila šesti borac „Cementaša“, svi borci su dali svoj maksimum, jer su znali da nisu dovoljne samo „gole“ pobede, nego i poen razlika. U takvoj situaciji to često zna biti ograničavajući faktor, ali su beočinci ovu „šansu generacije“ znalački iskoristili i na najlepši način se predstavili domaćoj publici.

Da vidimo kako je to izgledalo na tatamiju:
U prvom meču „Cement“ se sastao sa „Bezbednosti“ iz Novog Sada, i uz puno adrenalina slavio.

U kategoriji do 66 kg, Vukolić Nenad je bio bolji od komšije iz Rume, Lazić Nenada, koji je ove godine pojačao redove novosadskih „plavaca“. Naš lakaš je u borbu ušao odlučan da pobedi i Laziću nije ostavio ni najmanju šansu za iznenađenje. Uz 3 shido-a, bacio ga je za yuko i waza-ari tako da je pobedio sa 10:0.

U kategoriji do 73 kg u našu ekipu se vratio Mijalković Miloš, koji je zbog ženidbe izostao u prošlom kolu, i svojim vrhunskim judoom za nepun minut savladao Živanov Petra, bacivši ga na prelep tai-otoshi za ipon.

U kategoriji do 81 kg u ekipu je „uskočio“ naš kadetski reprezentativac Adžić Borislav i pružio žestok otpor favorizovanom Kovačević Vukašinu, koji ga je savladao na samom kraju borbe. I pored poraza Bora je svojom borbenošću ulio dodatni adrenalin u ekipu tako da se preostali deo ekipe „digao“ i završio posao na najbolji način.

U kategoriji do 90 kg, naš kapiten, Grujović Vladimir je bio bolji od našeg bivšeg takmičara, Vuković Damjana koji je pre dve godine prešao kod novosadskih „plavaca“. Vlada ga je bacio za yuko a potom naterao na 4 shidoa što mu je donelo maksimalnu pobedu od 100:0. Ovom pobedom Vlada je rešio pitanje pobednika celog meča i tako rasteretio Prgonjića u super teškoj kategoriji.

Prgonjić Goran je u kategoriji +90 kg savladao rumsko pojačanje „plavaca“, Jeremić Nikolu, i to najlepšim iponom na ovom tromeču. Pre toga Jeremić je u nekoliko navrata pripretio našem borcu ali je on sve napade izdržao a potom nametnuo svoj gard i pred sam kraj borbe plasirao moćan harai-goshi i za ipon bacio 30 kilograma težeg protivnika. Sjajna beočinska publika je skočila sa svojih mesta i gromkim aplauzom pozdravila prelep ipon, ali i ukupnu pobedu „Cementa“ od 8:2 (310:100).

U drugom meču beočinskog tromeča sastali su se „Bezbednost“ i „OJK“ a pobednik meča je bio neizvestan do zadnje borbe. Do 66 kg, Vukičević Marko je bio bolji od Lazić Nenada i savladao ga sa 100:0, nateravši ga na 4 shidoa. Do 73 kg, mladi Živojinović Filip je bio bolji od Mitić Slavoljuba za ceo ipon, na levi harai-goshi. Do 81 kg Vuković Damjan je smanjio prednost beograđana na 4:2 savladavši Dramićanin Lazara u zahvatu sa 100:0. Do 90 kg, najbolji borac „plavaca“, Kovačević Vukašin, nije dozvolio Simić Marku ni najmanju šansu i u zahvatu tate-shiho-gatame doneo svojoj ekipi izjednačenje na 4:4(200:200). Pobednika su rešavali kolosi u najtežoj kategoriji, Jeremić Nikola i Vukičević Miloš. U ovoj uzbudljivoj i neizvesnoj borbi Vukičević je bio nešto agilniji, što je krunisao iponom pred sam kraj borbe, što je „OJK“-u donelo pobedu i dva nova boda na ligaškoj tabeli.

U trećem meču sastali su se domaći „Cement“ i „romantičari“ iz Beograda. Zbog tesne pobede nad novosadskim „plavcima“ „OJK“ više nije imao šanse za plasman u „Play-off“ ali je mogao pomrsiti konce beočincima. No to su znali domaći borci pa su u meč ušli rešeni da ostave srce na tatamiju. Ulog je bio preveliki da bi se u meč ušlo olako.

U kategoriji do 66 kg, raspoloženi Vukičević Marko je nametnuo svoj gard našem Vukolić Nenadu ne dozvolivši mu da se razmahne i poentira. Sa tri shidoa pobedio je sa 0,5:0 i doneo vođstvo svojoj ekipi. Izgleda da mu je dodatnu energiju davala devojka Mina Šabotić koja ga je svesrdno bodrila sa tribine…

U kategoriji do 73 kg naše pojačanje iz Beograda, Mijalković Miloš, je povratio izgubljeno u borbi Vukolić-Vukičević, i u zahvatu, „kuzure-kesa-gatame“, savladao borbenog romantičara, Živojinović Filipa.

U kategoriji do 81, šansu da nastupi u ekipi, naš trener Mumović, je opet dao mladom Adžić Borislavu koji ju je ovaj put iskoristio. Dramićanin Lazar iz „OJK“-a se dobro branio ali nedovoljno da izdrži sve napade našeg borca koji je uspeo da baci protivnika za wazari i natera ga na tri kazne, da bi na kraju uspeo da ga baci za ipon čime je ekipi doneo vođstvo od 4:2 (200:0,5).

U kategoriji do 90 kg kapiten Grujović Vladimir nije dozvolio nikakvo iznenađenje i iponom savladao mladog Nikolić Strahinju. Pre bacanja „ouchi-garijem“ za ipon, Vlada ga je naterao na 3 shidoa i pokazao da je zaslužio kapitensku traku. Ovom pobedom Grujovića rešen je i ukupni pobednik ovog meča pa su teškaši u kategorji preko 90 kg, Prgonjić Goran i „romantičar“, Vukičević Miloš mogli da rade rasterećeni i bez pritiska.

No Prgonjić nije dozvolio da se meč oduži pa je već u prvoj polovini borbe bacio protivnika harai-goshijem na lep ipon. Pošto ga je i „previše“ bacio gosti iz Beogada su smatrali da je prestrogo dosuđen ipon ali je nakon pregleda situacije na „care sistemu“ od strane ostalih sudija i kontrolora suđenja potvrđena odluka sudije na tatamiju, Olarić Dobrivoja, tako da mu je ostalo samo da proglasi pobednika borbe, ali i ukupnog pobednika ovog meča koji je „Cement“ dobio sa 8:2 (400:05). Prgonjić je danas bio baš moćan i oba protivnika bacio prelepim iponima a verovatno mu je pomoglo i to što njegove borbe nisu odlučivale pobednika pa je radio rasterećeno.

Frenetična publika u sali je aplauzom pozdravila pobedu svojih ljubimaca, a posle povoljnih vesti o rezultatima tromeča u Beogradu, ustala sa sedišta i produženim aplauzom nagradila domaće judoke za dugo željeni plasman u Play-off. Naši najmlađi članovi kluba, koji su, sa bubnjevima i raznim trubama, bili i najglasniji deo naše publike, posle završetka borbi su došli u judo salu i pitali trenera Trajanovskog „da li mogu da odrade trening“, što pokazuje da i oni osećaju da se danas dogodilo nešto veoma važno za naš klub, što će ih dodatno motivisati za još bolji rad, koji će ih jednog dana dovesti u prvu postavu kluba. Očito da nema bolje motivacije od dobrog rezultata.

Podsećamo da je poslednje učešće u Play-off „Cement“ izborio još pre 12 godina, odnosno 2001. godine, kada je u polufinalu, u hali FMP-a u Železniku, poražen od beogradskog „Partizana“, koji je potom u finalu bio bolji i od „Milicionara“, i osvojio titulu prvaka Države. No i bronzane medalje su dobro stajale na prsima trofejne generacije beočinaca koji su nastupili u sledećem sastavu: do 60 kg, Murina Ajdin, do 66 kg, Trajanovski Vladislav, do 73 kg, Ivković Dalibor, do 81 kg, Simić Predrag, do 90 kg, Emini Igor, do 100 kg, Prolić Dražen i preko 100 kg, Milinković Mitar.

Naravno uz ovu postavu u ekipi je bilo još desetak boraca ali ćemo o njima drugom prilikom pod naslovom „sećanje“, a sada pomenimo i one koji su ove godine bili u prvoj ekipi, bilo da su nastupali u prvoj postavi ili su bili rezerve. Do 66 kg, Kajić Jasmin, do 73 kg, Simić Stefan, Popeskov Dušan, Rakić Siniša i Janković Miroslav, do 81 kg, Tomović Stefan i Kalabić Nikola, do 90 kg, Cmiljanić Ninoslav i preko 90 kg, Domazetovski Srđan, Kostić Vladimir, Đurđević Bogoljub i Cmiljanić Aleksandar.

Treneri Trajanovski Vladislav, Morina Šefki i Mumović Andrija su prezadovoljni današnjim izdanjem svojih pulena ali ističu da će u Play-offu pokušati da iznenade favorizovanu ekipu „Crvene Zvezde“ koja je ovaj deo ligaškog nadmetanja završila na prvoj poziciji bez poraza, i tako postići najbolji plasman u 35-to godišnjoj istoriji kluba. Ovaj plasman u Play-of je najlepši poklon klubu za jubilej „35 godina“ koji će beočinci slaviti u beogradskim „Šumicama“ u subotu, 14.12.2013. godine.

Službena lica na današnjem tromeču skoro bez greške su obavili svoje dužnosti i tako doprineli da ova sportska manifestacija protekne u najboljem redu čime nisu sputali uzbuđenje i adrenalin koji je poželjan u judo sportu, kao što to čine pojedini delegati u ovoj ligi.

Delegat: Jočić Miroslav iz Starčeva
Kontrolor suđenja: Radojičić Ranko iz Beograda
Sudije: Gačić Vladan iz Beograda, Stanišić Slavko iz Pančeva i Olarić Dobrivoje iz Bora
Lekar: dr Pušara Miroslava iz Beočina

Na tromeču u Beogradu „Rakovica“ je bila bolja i od „Partizana“, i od „Slavije“, koje je savladala sa po 6:4, čime je ustvari „pomogla“ beočincima da njihovi napori, i dve visoke pobede na tromeču u Beočinu, ne ostanu „pirove“ pobede. „Grobari“ su bili bolji od „Slavije“, i time ih pretekli na tabeli, ali sa krajnjim dometom do 5-og mesta, sa istim brojem bodova ali sa slabijim skorom meč poena od „Cementa“. One koji se ne sećaju podsećamo da je prošle godine bilo obrnuto, odnosno da je „Partizan“ bio 4-ti a „Cement“ 5-ti na tabeli.

Na tromeču u Kikindi, odnosno u Mokrinu, „Crvena Zvezda“ je slavila protiv domaćeg „Partizana“ i niškog „Kinezisa“ čime je uknjižila 4 nova boda i tako zadržala lidersku poziciju na tabeli.

Nišlije su porazili kikinđane i sa dva nova boda osvojili treće mesto na tabeli a time i učešće u ovogodišnjem Play-ofu. Na žalost domaće publike kikinđani su se ovim porazima oprostili od Superligaškog društva, i iduće godine će se vratiti u Prvu ligu, iz koje su prošle godine i ušli u najelitnije domaće ekipno takmičenje.

U Play-off-u koji će se održati u subotu, 14.12.2013. godine u 14 h, u beogradskim Šumicama, u polufinalnim mečevima će se sastati „Crvena Zvezda“ i „Cement“, odnosno „Rakovica“ i „Kinezis“ a pobednici ovih mečeva će raditi meč za prvaka lige. Poražene ekipe automatski će osvojiti bronzane medalje, koje će im, po novim pravilima KUP-a šampiona Evrope, biti dovoljno da steknu pravo nastupa u Evropi, iduće godine, naravno zajedno sa finalistima ovog Play-off-a.

Istog dana u Šumicama će se održati i Play-off Prve judo lige Srbije, kao i Ekipno prvenstvo Srbije za žene, pa će to biti prilika da se pred beogradskom publikom prikaže sve najbolje što ovog momenta Srbija ima u judou.

T A B E L A
(nakon 4. kola 07.12.2013.)

JK. „CRVENA ZVEZDA“-Beograd 16:0 (62:18) (2105 : 602)
JK. „RAKOVICA“-Beograd 14:2 (50:30) (1624,5:1017)
JK. „KINEZIS“-Niš 12:4 (52:28) (2014 : 705)
JK. „CEMENT“-Beočin 8:8 (46:34) (1912,5:1312,5)
———————————————————-
JK. „PARTIZAN“-Beograd 8:8 (40:40) (1702 :1801,5)
JK. „SLAVIJA“-Novi Sad 6:10 (38:42) (1601,5:1404,5)
JK. „OJK“-Beograd 6:10 (30:50) (1112 :2101,5)
JK. „BEZBEDNOST“-Novi Sad 2:14 (30:50) (1401 :2022)
———————————————————–
JK. „PARTIZAN“-Kikinda 0:16 (12:68) (600 :3111)

Beočin, 07.12.2013. godine
Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 2,895 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *