CEMENTU IZMAKLA TITULA – JUNAK DANA KAPITEN GRUJOVIĆ

Objavljeno: 15 децембра, 2013

20131214_161503

U subotu, 14.12.2013. godine u beogradskim „Šumicama“ održan je Play-off Super judo lige Srbije na kojem su nastupila četiri prvoplasirana kluba iz ligaškog dela takmičenja. U polufinalu su se sastali  JK „Crvena Zvezda“ iz Beograda protiv JK „Cement“ iz Beočina, i JK „Rakovica“ protiv JK „Kinezis“ iz Niša. Posle veoma uzbudljivih borbi u oba meča u finale su se plasirali „Cement“ i branilac titule „Rakovica“. Ovaj meč će ostati upamćen po izuzetnoj borbenosti obe ekipe, a posebno naših beočinaca koji su do zadnjih sekundi meča imali šansu za pobedu. Junak dana u našoj ekipi  bio je kapiten, Grujović Vladimir, koji je oba svoja protivnika savladao maksimalnim rezultatom od po 100:0. U meču sa „Zvezdom“ to je bilo dovoljno za konačnu pobedu a sa „Rakovicom“ za vođstvo od 4:2, i šansu da u poslednjoj borbi Prgonjić savlada Jurišića i u Beočin donese prvu titulu prvaka Super lige. Iako je dao sve od sebe u tome, na našu veliku žalost, nije uspeo i titula je ostala u vitrinama „traktorista“ iz Rakovice.

Na prepunim tribinama „Šumica“ bilo je i 100-tinjak navijača iz Beočina, koji su organizovano došli da bodre naše judoke u pohodu na prvu titulu. Najglasniji su bili naši najmlađi članovi kluba koji su klupskim zastavama, bubnjevima, trubama i ostalim duvačkim rekvizitima napravili sjajnu atmosferu dostojnu finala Play-off-a.

Posle završenog  finalnog meča nametnulo se pitanje da li su sudije obavile svoj zadatak na najbolji mogući način?

No da krenemo redom i vidimo šta se sve dešavalo na tatamiju ali i iza „kulisa“.

U prvom polufinalnom meču sastali su se lider na tabeli „Crvena Zvezda“ i četvrtoplasirani „Cement“, koji je plasman u Play-off izborio tek u zadnjem kolu lige, pobedama nad novosadskom „Bezbednosti“ i „OJK“-om iz Beograda sa po 8:2. Obzirom na raspoložive snage treneri obe ekipe su imali dileme samo u kategorijama do 81 i do 90 kg pa su se nadmudrivali ko će ići na koga, pošto su u ostalim težinskim kategorijama imali ustaljene borce i postave.

U kategoriji do 66 kg za nas je nastupao Vukolić Nenad a za „Zvezdu“ Nikolajević Predrag. Kao i u ligaškom susretu bolji je bio Vukolić i bacio protivnika na yuko i waza-ari, što mu je donelo pobedu od 10:0. I vođsto naše ekipe od 2:0.

U kategoriji do 73 kg sastali su se naš prekaljeni as, Mijalković Miloš i mladi Nikolić Milan iz „Zvezde“, koji je nosilac titule prvaka države za mlađe seniore do 23 godine. U dinamičnoj borbi mladosti i iskustva pobedilo je iskustvo, i to na jedan shido, i mi smo poveli sa 4:0.

U kategoriji do 81 kg u našoj ekipi se opet našao kadet, Adžić Borislav, koji je u zadnjem kolu lige opravdao poverenje trenera i izborio mesto u ekipi umesto povređenog Ninoslava Cmiljanića. Iako je dao sve od sebe njegov protivnik, Došen Bojan, nije dozvolio iznenađenje i savladao ga je sa dva waza-arija čime je smanjio naše vođstvo na 4:2.

U kategoriji do 90 kg sastali su se ponovo naš kapiten Grujović Vladimir i Ostojić Boško. U njihovom zadnjem meču, u trećem kolu lige, pobedio je Ostojić na dva waza-arija, ali je i pao za waza-ari, za koji smo mi smatrali da je ipon. Grujović je u svojim grudima osećao da može da pobedi i od trenera je tražio da ide na Ostojića pa mu je molba uslišena. Doduše oba borca su se merila u 81 pa nije samo od nas zavisilo da li će se i sresti pa je bilo i malog „nadmudrivanja“ dvojice Andrija, kako se zovu oba trenera u ovom okršaju. I tu je bilo „borbe“ mladosti i iskustva, ali na taktičkom planu, a srećniji je bio naš trener Mumović. Ostojić je u ovu borbu ušao srcem, rešen da savlada starog znanca na ipon i u prvom delu borbe je bio dominantniji u gardu tako da je Grujović zaradio dva shido-a. No u drugom delu borbe, kada je Ostojić malo „izduvao“ kako to mi judisti kažemo, Grujović je preuzeo inicijativu i sa dva lepa bacanja za waza-arije savladao opasnog protivnika na ipon. To je bilo 6:2 za nas i ukupni pobednik je bio rešen tako da  poslednja borba teškaša nije imala rezultatskog značaja.

U kategoriji preko 90 kg za nas je nastupio jedan od najboljih boraca, i aktuelni prvak države do 100 kg, Prgonjić Goran, a za „Zvezdu“ Božinić Božidar. Oni su se sastali i u trećem ligaškom kolu a pobedio je Prgonjić i to na četiri shidoa pa smo očekivali sličan ishod i u ovoj borbi. Prgonjić je bio nešto aktivniji borac i kako je meč odmicao Božinić je „visio“ na shido-u ali se situacija u jednoj sekundi potpuno preokrenula. Prgonjić je napravio jedan dobar ulazak i bacio Božinića koji se dočekao na stomak tako da bacanje nije poentirano ali je Prgonjić nastavio da „insistira“ na okretanju Božinića pa se u jednom momentu našao pod njim. U tom momentu Božinić je shvatio da ima „osae-komi“ pa je pritegao Prgonjića i zadržao ga u zahvatu do ipona. Iako ovaj poraz nije promenio ukupnog pobednika i finalistu ovogodišnjeg Play-off-a ostaje žal što pobeda nije bila i ubedljivija od 6:4 za nas.

Još dok je Prgonjić radio svoju borbu zavrtelo se pobedničko kolo naših ostalih boraca koji su ovu pobedu izvojevali „muški“ i sa mnogo želje. Naravno sve čestitke na borbenosti zaslužuju i „delije“ jer nema ovako napetih mečeva bez dve dobro dobre ekipe. Mlađi od „Andrija“ prišao je starijem i sportski čestitao pobedu i poželeo sreću i u finalu, što je vrlo lep gest, jer ima trenera koji to iz nekih svojih razloga nisu učinili u drugom kolu lige na tromeču u Nišu, kada smo savladali novosadsku „Slaviju“.

U drugom polufinalnom meču sastali su se „Rakovica“ i niški „Kinezis“ i pokazali da su zaslužili učešće u završnici lige. Trener „Kinezisa“ je na tatami izveo „čudnu“ postavu pa se na kraju ispostavilo da je to samo pomoglo „traktoristima“ iz Rakovice da pobede i plasiraju se u finale. Naime, on je svog najboljeg borca, Ivezić Miroljuba, iz kategorije do 81 kg, gde bi nesumnjivo pobedio, digao u kategoriju do 90 kg, na kapitena Rakovičana i najboljeg srpskog borca, Kukolj Aleksandra, i tako od mogućeg skora 2:2 dobio rezultat od 0:4. Zašto je to uradio mi neznamo ali sada znamo da ih je ta „varka“ koštala plasmana u finale pošto je u zadnjoj borbi „Kile“ savladao Jurišića iz Rakovice. Rezultat u ostalim kategorijama se kretao ovako: do 66 kg. Ciganović Ilija je savladao mladog Mihailovića na ipon. Do 73 kg, Ivezić Bojan je bio bolji od Petrović Nemanje i izjednačio rezultat na 2:2. Do 81 kg Aleksić Lazar je izgubio iponom od iskusnijeg Tomić Đorđa, čime je „Rakovica“ povela sa 4:2. U kategoriji do 90 kg, Ivezić Miroljub je izgubio na ipon od Kukolj Aleksandra, čime je stavljena tačka na rezultatsku neizvesnost, jer je to već bilo 6:2 za „traktoriste“ a time je obezbeđen i plasman u finale. U zadnjoj borbi, preko 90 kg, borbeni Milošević Nikola-Kile je bio bolji od Jurišić Stefana i tako ublažio poraz na 6:4. Da je Ivezić Miroljub ostao u svojoj kategoriji i dobio Tomića, meč bi odlučivali super teškaši, ali ne možemo reći da bi ishod njihove borbe bio isti obzirom da Jurišić u odlučujućim mečevima dobija „dodatnu snagu“ i gine za ekipu.

I konačno finale Play-off-a.

„Rakovica“ po ko zna koji put u svojoj istoriji a „Cement“ po prvi put. Doduše jedna šansa mu je uskraćena 1996. godine, kada je imao najbolju ekipu u ligi, i tada tukao sve „velike“ rivale, „Milicionar“, „Parizan“, „Rekord-Rakovicu“, „Slaviju“… ali tadašnji direktor Judo Saveza Jugoslavije, Vuk Rašović, nije mu dao da nastupi u pošteno izborenom Play-off-u pa je ligu osvojio „Rekord-Rakovica“ na čelu sa lucidnim trenerom Srećkom Mrvaljevićem, inače Vukovim dugogodišnjim prijateljem… No ovo je već odavno poznata judo enigma pa se vraćamo ovogodišnjem Play-off-u.

Treneri „Cementa“ i „Rakovice“ u ovom meču nisu imali velikih dilema i na tatami su izveli očekivane postave.

U kategoriji do 66 kg sastali su se naš Vukolić Nenad i aktuelni seniorski prvak države, Ciganović Ilija. U prvom delu borbe agilniji je bio „Ciga“ i naterao Vukolića na dva shido-a. Čini nam se da je drugi shido bio prestrogo dosuđen ali ajde. U drugom delu borbe naš trener je od Vukolića tražio da krene na sve ili ništa što je on i učinio i dobro pritisnuo Ciganovića koji je za neaktivnost dobio jedan shido. Vukolić je u zadnjem minuto potpuno vladao situacijom i serijom dobrih napada pokušavao da baci Ciganovića koji se uspešno odbrani presecajući Vukolićeve napade slabim „soto-maki-komijima“ za šta je trebao biti kažnjen najmanje još jednim shidoom. No sudija na tatamiju, Nikolić Nemanja je istolerisao ovu neaktivnost Cige i na semaforu je ostao rezultat dva shida za Vukolića i samo jedan za Ciganovića. Nemožemo se oteti utisku da je najpoštenije bilo da i Ciganović dobije drugi shido pa da meč ode u „golden scor“ u kome bi oba borca imala jednaku šansu na pobedu…Ovako, „Rakovica“ je povela sa 2:0 i meč se nastavio u ostalim težinskim kategorijama.

U kategoriji do 73 kg, sastali su se naš Mijalković Miloš i Petrović Nemanja. Obzirom da je u njihovom zadnjem susretu, u prvom kolu lige, Petrović iznenadio „Beku“ i kontra tehnikom ga bacio za ipon, naš trener je od Mijalkovića tražio da u borbu uđe hladne glave i ide na minimalnu pobedu a ne da se „sveti“ za poraz u ligi. Mijalković je u ovoj borbi demonstrirao čas iz „kumi kate“, anulirao sve prednosti borbenog Petrovića kojeg je naterao na jedan shido, što mu je bilo dovoljno za pobedu od 0,5:0, po novim pravilima. Naravno to je bilo i izjednačenje u meču na 2:2 (o,5:0,5).

U kategoriji do 81 kg sastali su se stari znanci, za nas Grujović Vladimir, a za „Rakovicu“, Tomić Đorđe. Zadnji njihov meč u prvom kolu lige dobio je Tomić, i to na yuko, ali je danas na visini zadatka bio naš kapiten i već u prvom delu borbe bacio Tomića, uchi-matom za ipon, što nam je donelo vođstvo od 4:2. Ovom pobedom Grujović je postao junak dana jer smo imali još dve „meč lopte“ za titulu.

Prva „meč lopta“ baš i nije bila na našoj strani jer je našem borcu do 90 kg, Adžić Borislavu, protivnik bio niko drugo do, prvak države, Balkana i Mediterana , Kukolj Aleksandar. Ishod je bio očekivan i „Rakovica“ je izjednačila na 4:4 (100,5:100,5). Dakle odluka je ostala na super teškašima…

U kategoriji preko 90 kg za nas je nastupao jedan od najboljih boraca, Prgonjić Goran a za „Rakovicu“, Jurišić Stefan koji je na nedavno održanom prvenstvu Evrope za mlađe seniore do 23 godine, bio u polufinalu i osvojio odlično 5-to mesto. Oni su se sreli i u finalu seniorskog prvenstva države kada je Prgonjić bio bolji i pobedio iponom a u ligaškom meču se nisu sreli jer Jurišić nije bio u postavi „Rekorda“.

Prgonjić je u meč ušao rešen da pobedi i našem klubu podari prvu titulu prvaka Super lige pa je Jurišiću nametnuo svoj gard i primorao ga na defanzivu. U prvom delu borbe uspeo je i da baci Jurišića za yuko i natera ga na drugi šido a sudija je i njemu (mi bi rekli prestrogo) dao shido za izlazak iz borilačkog prostora. No i pored toga Prgonjić je dobro kontrolisao Jurišića i vođstvo mu je bilo sigurno. Sve je izgledalo da nam se smeši prva titula prvaka Super lige. No u jednom momentu, skoro iz očaja, borbeni Jurišić je je ušao svoj „sumi-gaeshi“ i bacio Prgonjića za waza-ari ali je sudija na tatamiju, Vučković Vladimir, čak digao ruku za ipon, koji su kontrolori suđenja i ostale sudije poništile i spustile vrednost bacanja na nižu stepenicu, odnosno na „waza-ari“. Do kraja borbe je ostalo još dva minuta pa je Prgonjić i dalje imao šansu da anulira vođstvo Jurišića i „dodao je gas“ ali se Jurišić mudro branio presecanjem Prgonjićeve dominacije ulascima „joko-tomoe“ i „sumi-gaeshi“. Pošto je dominacija Prgonjića u zadnjem minutu borbe bila očigledna sudija je dao treći shido Jurišiću kojem je tako pretio četvrti shido i diskvalifikacija zbog neaktivnosti. E sada prava dilema… Da li su sudije jednako primenile sudijska pravila kada je reč o izlascima sa tatamija Prgonjića i Jurišića. Prgonjić je već na početku kažnjen za svoj izlazak a u zadnjem minutu Jurišić je izašao 3-4 puta i nije bio kažnjen za to, jer bi to značilo i diskvalifikaciju. Ruku na srce, teško je dati četvrti shido i time poništiti vrednost waza-arija ali ako se striktno primenjuju pravila borbe onda se može reći da su sudije trebale dati taj četvrti šido. No bilo kako bilo uvek će jedni misliti da je trebalo a drugi da nije, što neće promeniti činjenicu da smo imali „istorijsku“ šansu da savladamo velikog rivala (i sportskog prijatelja) i okitimo se prvom titulom u klupskoj istoriji. Doduše mi smo ih tukli, sada već davne 1989. godine, u finalu juniorskog KUP-a Jugoslavije, što smatramo jednom od naših najvećih pobeda i rezultata kluba.

Šta reći  kraju ovog vrlo napetog, uzbudljivog i neizvesnog  jučerašnjeg meča u „Šumicama“ do da je bio fantastičan u svakom pogledu i da je publika u prepunim šumicama uživala. Naravno naš trener je posle svega prišao mladom treneru „Rakovice“, Nikolić Nikoli i sportski mu čestitao pobedu i novu titulu.

Reč dve o propustima u organizaciji ovog, za naš judo, najvećeg sportskog događaja u sezoni. Pre ovog Play-off-a održano je ekipno prvenstvo Srbije za Žene i Play-off Prve judo lige Srbije ali u dvorani „Šumice“ nije bilo banera niti ikakvog natpisa o kakvom se judo događaju radi. Organizator, JSS se nije potrudio da se postavi pobedničko postolje na kojem bi svi učesnici Play-off-a primali svoje zaslužene medalje, već su one deljene tako što su borci prilazili predsedniku UO JSS, gospodinu Vukmirici, umesto obrnuto, kako je to praksa u Evropi, koju toliko kopiramo. Ali najveći propust je načinila direktorka lige, Popović Lidija i predsednik takmičarske komisije JSS, gospodin Miroljub Blagojević koji su spremili tako „siromašan“ nagradni fond, da je to sramota. Dodelili su samo pobedničke pehare dok su klubovi, i vicešampioni obe lige, i osvajači trećih mesta, ostali bez uspomene na ovaj, za njih veoma važan događaj, pošto će medalje koje su podeljene svaki borac odneti svojoj kući. Dakle klupske vitrine tih klubova neće biti okićene peharom za drugo ili osvojeno treće mesto, a to bi JSS koštalo samo po par hiljada dinara… Sramota! A o kvalitetu medalja da i ne govorimo. Parče lima sa nalepljenim logom Super ili Prve lige i gotovo. Takve medalje dobijaju i deca na većini domaćih turnira pa mislimo da su se direktori liga trebali potruditi da medalje budu „bogatije“ i teže kao što ih je bilo teško osvojiti. Još jednom se pokazalo da  JSS ne pridaje odgovarajuću pažnju ovom velikom događaju za srpski judo i da ovo takmičenje treba da vode liga odbori…

Mislimo da je i predsednik sudijske komisije JSS, gospodin Škrbić Siniša, napravio veliki previd kada je u finalnom meču stavio sudiju Nikolić Nemanju da sudi a rođeni brat mu je sedeo na trenerskoj stolici „Rakovice“… Sve da nije napravio ni jednu grešku, njega samog je stavio u vrlo neugodnu situaciju, pa naša zamerka da je istolerisao neaktivnost Ciganovića za drugi shido dobija na snazi… Neka nam Bog oprosti ako grešimo, ali mislimo da je u sali bilo još dosta sudija koji su mogli odsuditi finalni meč, pa zašto ne, i sam Škrbić, koji je vršio funkciju kontrolora suđenja.

Jedna zanimljivost. Pre meča sa Zvezdom, naš trener Mumovič je pozvao sve naše takmičare i zatražio da mu za rođendan daruju samo pobedu i plasman u finale a da finale rade „za sebe“. Oni su ispoštovali svog trenera, ali na žalost ne i sebe, pa će morati to učiniti dogodine…

Pomenimo sve koji su se tokom sezone vagali ili nastupali za naš tim: do 66 kg: Vukolić Nenad i Kajić Jasmin, do 73 kg: Mijalković Miloš, Simić Stefan, Popeskov Dušan, Janković Miroslav i Rakić Siniša, do 81 kg: Grujović Vladimir kapiten, Adžić Borislav, Tomović Stefan i Kalabić Nikola, do 90 kg: Cmiljanić Ninoslav i Đurđević Bogoljub i preko 90 kg: Prgonjić Goran, Domazetovski Srđan, Cmiljanić Aleksandar i Kostić Vladimir. Treneri: Trajanovski Vladislav, Šefki Morina i Mumović Andrija šef stručnog štaba.

Čestitamo „Crvenoj Zvezdi“ i „Kinezisu“ na bronzanim medaljama,  „Rakovici“ na pobedi u finalu, i još jednoj tituli, a mi ostajemo da žalimo za propuštenom prilikom…

Beočin, 15.12.2013. godine

Pripremio: Andrija Mumović


 

Galerija fotografija:

 4,131 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *