MALA MARIJA I VELIKI VLADIMIR PRVACI SRBIJE…

Objavljeno: 16 фебруара, 2014

slika4524

Na prvenstvu Srbije za kadete, koje je održano 15.02.2014. godine u sali Osnovne škole „Mika Antić“ u Nišu, u tehničkoj organizaciji judo kluba „Niš“ iz Niša, nastupili su svi najbolji kadeti koje Srbija trenutno ima. Kadetkinje i kadeti, rođeni 1997, 1998. i 1999. godine borili su se za medalje koje će im omogućiti učešće u međunarodnom programu, odnosno EJU turnirima, koji se boduju za evropsku rang listu. Za najbolje u ženskoj i muškoj konkurenciji proglašeni su Momčilović Aleksandra iz „Niša“ koja je osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 52 kg. i Živojinović Filip iz beogradskog „OJK“-a, koji je dominirao u kategoriji do 73 kg. Pehare su im predali kadetski nacionalni treneri, Šabotić Munir iz Kanjiže i Spasić Dragan iz Niša.
„Cement“ su predstavljala 4 takmičara koji su osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju, kao i jedno 5-to mesto.
KADETKINJE:
-40 KG. IVKOVIĆ MARIJA 1. MESTO
-52 KG. BLAGOJEVIĆ JELENA 3. MESTO
-52 KG. IVKOVIĆ ANJA 5. MESTO
KADETI:
+90 KG. KOSTIĆ VLADIMIR 1. MESTO

KOMENTAR:
Ivković Marija je postala prvakinja države expresno, jer je imala samo jednu borbu, obzirom da su u najlakšoj kategoriji do 40 kg. bile samo dve takmičarke. Ona je iponom savladala Bećagol Snežanu iz judo kluba „Lepa Srbija“ iz Beograda i okitila se zlatnom medaljom koja će joj omogućiti da svoj raskošni talenat (ona je i dvostruka prvakinja Balkana za starije pionire) pokaže i na evropskoj sceni, ali sada u konkurenciji kadeta, u koju je ušla tek ove godine. Pošto je ona vredna i marljiva sportistkinja nadamo se da je pred njom lepa sportska karijera.
U kategoriji do 52 kg. imali smo dve naše takmičarke i žreb je hteo da se one sretnu u borbi za bronzanu medalju. Blagojević Jelena je u toj borbi bila bolja i iponom savladala našu drugu takmičarku Ivković Anju. Pre toga Jelena je iponima pobedila Isailović Milicu iz JK. „Jarak“ iz Sremskog Jarka i Ranđelović Saru iz beogradskog „Voždovca“. U polufinalu se sastala sa favoritkinjom u ovoj kategoriji, Momčilović Aleksandrom iz „Niša“ i na žalost izgubila iponom i nije se plasirala u finale već je do medalje morala stići kroz repesaž. Momčilovićka je u finalu bila bolja od Mirkov Mrte iz Voždovca i tako opravdala ulogu favorita. Na kraju takmičenja proglašena je i najboljom takmičarkom na ovom prvenstvu.
Ivković Anja je u prvom kolu bila slobodna a u drugom je neočekivano poražena od Perić Milijane iz obrenovačkog „Radničkog“. Kažemo neočekivano jer je Anja na ovo prvenstvo došla kao vicešampionka države iz 2013. godine. Pošto je ovom pobedom Perićka ušla u polufinale Anja je dobila šansu da kroz repesaž ipak stigne do utešne bronze. U prvoj borbi repesaža ona je iponom savladala Dinić Tamaru a u drugom i Ivičić Oliveru iz leskovačkog „Partizana“. Ovom pobedom ona se plasirala u finale repesaža gde je čekala naša druga takmičarka Blagojević Jelena i kako gore rekosmo, slavila je Jelena.
U konkurenciji kadeta imali smo samo jednog predstavnika ali pravog. Kostić Vladimir je nastupao u kategoriji preko 90 kg i do zlatne medalje stigao kao tajfun. On je, voljom žreba, u prvom kolu bio slobodan a u drugom iponom pobedio Đin Pavla iz novosadske „Judo akademije Milanović“ i plasirao se u polufinale ove najteže kategorije. U polufinalu se sastao sa Miodragović Mihajlom iz JK „Goč“ iz Vrnjačke Banje i ekspresno ga pobedio iponom čime je izborio ulazak u finale. Kostić je u finalu pobedio Čojder Jovana iz „Judo akademije Milanović“ najlepšim iponom na ovom prvenstvu. Kostić je iskoristio nepažnju Čojdera i plasirao prelepu tehniku „Sasae-curi-komi goshi“ kojom je svog protivnika bacio na obe plećke. Ovom pobedom „veliki Vladimir“ je nametnuo svoj primat u ovoj kategoriji u okvirima Srbije što mu, nadamo se, neće biti krajnji domet jer i on i treneri Morina i Mumović, koji su bili uz naše pulene u Nišu, planiraju i evropsku medalju. I on i Marija će napasti evropske medalje već u junu na evropskom šampionatu za kadete, koje će se održati u Atini/Grčka. Ako ima to ne pođe za rukom ove godine šansu će potražiti i 2015-te, a Marija i 2016-te, do kada će biti kadetkinja.
ZANIMLJIVOSTI: na ovom prvenstvu dogodila se jedna situacija koju smo svrstali u kategoriju „zanimljivosti“. Naime u borbi za medalju, u kategoriji do 81 kg sastali su se takmičari iz Temerina i „Kinezisa“. Niški takmičar je poveo waza-arijem ali je temerinac „dodao gas“ i nišliju naterao na dva shidoa. Napadajući i dalje on je uspeo, u zadnjem sekundu borbe, baciti nišliju za „waza-ari“ i odmah ga uhvatiti u zahvat koji je sudija na strunjači prekinuo dosuđujući „waza-ari“ avasete ipon za nišliju. Trener temerinaca, koji obavlja i funkciju nacionalnog trenera juniorki, otišao je za zapisnički sto i od kontrolora suđenja, Škrbić Siniše, zatražio da se odluka promeni. Nakon pregleda video snimka spornog momenta, Škrbić je prihvatio grešku sudije, što je prihvatio i trener „Kinezisa“ i sudija na srtunjači koji je pogrešno procenio ko je bacao i pobednikom proglasio pogrešnog borca. Ali avaj… dok su kontrolori suđenja pregledali video snimak, takmičenje je nastavljeno i na strunjači gde se dogodio incident. Treneri oba kluba i kontrolor suđenja Škrbić, koji je inače i predsednik sudijske komisije JSS, dogovorili su se da grešku isprave tako što će ponoviti spornu borbu, obzirom da je bacanje bilo u zadnjoj sekundi, i borba se nije mogla nastaviti. Pošto takva situacija nije predviđena pravilima judo takmičenja, rukovodilac takmičenja, prof. dr Blagojević Miroljub, koji je inače i predsednik takmičarske komisije JSS, nije dozvolio da se borba ponovi tako da je medalju „ni kriv ni dužan“ osvojio takmičar „Kinezisa“ a temerinac „ostao kratkih rukava“. Ko je ovde bio u pravu vrag bi ga znao, ali je jedno sigurno, a to je da je dete iz Temerina oštećeno…
Beočin, 16.02.2014. godine
Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 2,379 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *