NA VOJVOĐANSKOM ZA JUNIORE „CEMENTU“ TRI BRONZE

Objavljeno: 23 фебруара, 2014

Na juniorskom prvenstvu Vojvodine, koje je održano u subotu, 22.02.2014. godine u Stepanovićevu, u tehničkoj organizaciji JK „Omladinac“, nastupilo je ukupno 112 takmičara iz 30 vojvođanskih klubova. U muškoj konkurenciji nastupalo je 82, a u ženskoj 30 takmičara. Šampionat je otvorio podpredsednik JSV, Miroljub Ničić. Za najbolju takmičarku proglašena je Valter Hedviga iz novosadske „Bezbednosti“ koja je osvojila zlatnu medalju u kategoriju do 70 kg, a za najboljeg juniora Banjac Drago iz novosadske „Slavije“, koji je pobedio u kategoriji do 73 kg. Pehare im je predao predsednik Skupštine i takmičarske komisije JSV, Jočić Miroslav.

„Cement“ su predstavljala 3 takmičara i svo troje su osvojili bronzane medalje.

JUNIORKE:

-52 kg.   Blagojević Jelena 3. Mesto

JUNIORI:

-81 kg.   Adžić Borislav 3. Mesto

+100 kg. Kostić Vladimir 3. Mesto

KOMENTAR:

Blagojević Jelena je postigla taman koliko se od nje i očekivalo obzirom da je još kadetkinja. Ona je u prvom kolu izgubila od Bosnić Ane iz „TSK“-a ali je u repesažu stigla do bronzane medalje pobedivši Stojiljković Jelenu iz pančevačkog „Dinama“.

Adžić Borislav je mogao i više. Doduše on je tek ove godine ušao u juniorsku konkurenciju i imaće skoro pune 3 godine da pokaže koliko može. On je u prvom kolu bio slobodan a u drugom se sastao sa Vuković Damjanom iz novosadske „Bezbednosti“. Iako je u većem delu borbe bio ravnopravan protivnik na pola minuta pred kraj borbe Bora je bio neoprezan i Vuković ga je uspeo baciti za yuko koji je do kraja borbe sačuvao i tako se plasirao u polufinale kategorije. Naš Adžić je kroz repesaž tražio prolaz do državnog prvenstva u čemu je i uspeo. U prvoj borbi repesaža on je iponom savladao Ćirkovića iz „Judo akademije Milanović“ a u borbi za bronzanu medalju sastao se sa Grbićem iz bečejske „Mladosti“. Bora je u ovoj borbi bio na visini zadatka i posle bacanja za yuko uspeo uhvatiti protivnika u zahvat gde ga je zadržao do ipona, koji mu je doneo ne samo bronzanu medalju već i plasman na prvenstvo Srbije.

Kostić Vladimir je takođe mogao više, obzirom da je prošlog vikenda postao kadetski prvak Srbije, ali za to treba bolja koncentracija od one koju je Vlada ovde imao. On se u prvom kolu sastao sa Mrčajac Nikolom iz „Slavije“ i na iznenađenje svojih trenera, izgubio. Mrčajac ga je u jednom momentu odgurnuo od sebe i Vlada se u nastojanju da se odbrani, nespretno okrenuo oko svoje ose i pao na rame. Sudija je dosudio waza-ari ali je na prigovor kontrolora suđenja podigao vrednost ovog bacanja na ipon. Kojom tehnikom je Mrčajac bacio Kostića ni sada ne znamo. No bilo kako bilo, Mrčajac se ovom pobedom plasirao u polufinale a Kostić je morao u repesaž. Mrčajac posle nije stigao do medalje jer je dva puta poražen dok je Kostić uspeo stati na postolje jer je pobedio u repesažu, starog znanca iz kadetske konkurencije, Čojder Jovana, iz „Judo akademije Milanović“. Kao i u finalu super teške kategorije na prvenstvu Srbije za kadete ponovo ga je bacio na prelep „sasae“, koji mu je doneo i medalju i plasman na državno koje će se održati naredne subote u Nišu.

Ivković Marija, koja je prošle subote postala prvakinja Srbije za kadete u kategoriji do 40 kg, takođe je trebala nastupati na ovom prvenstvu, ali je dobila gripu pa nije nastupila. Pošto su u kategoriji do 44 kg nastupile samo dve takmičarke, Mariju smo prijavili za državno i nadamo se da će do tada biti zdrava i orna za borbe.

Treneri, Trajanovski Vladislav, Morina Šefki i Mumović Andrija, koji su sa našim takmičarima bili na vojvođanskom u Stepanovićevu, nadaju se da ovo nisu krajnji dometi naših juniora i da je važno da su ovim medaljama izborili plasmane na državno gde trebaju pokazati pravu vrednost.

ZANIMLJIVO:

Na takmičenju u Stepanovićevu pojavila se i Milica Žabić iz novosadskog “Partizana”, inače aktuelna juniorska šampionka Evrope u kategoriji preko 78 kg, koja na žalost nije imala protivnica pa nije izlazila na tatami, već samo na pobedničko postolje. Zanimljivo je da se JSV nije setio da joj ovom prilikom uruči prigodnu plaketu ili slično priznanje kao nagradu za promociju našeg judoa u Evropi. Još je zanimljivije da JSV prošle godine, kada je Milica osvojila titulu prvakinje Evrope u Sarajevu/BIH, nije našao za shodno da organizje ni konferenciju za štampu kako bi medije iz prve ruke obavestio o uspehu vojvođanskih judista, koji smo zadnji put slavili, sada daleke 1969. godine, kada je juniorski prvak Evrope bio Slavko Obadov. Lično mislimo da je JSV “olako” prešao preko ovog velikog rezultata koji nam se ponovio tek posle 44 godine i vratio veru u konstataciju da prvaci Evrope mogu doći i iz “malih” zemalja. Da je Judo Savez Vojvodine juče poklonio dužnu pažnju Milici to bi u motivacionom smislu značilo i ostalim našim juniorima koji će naš Savez predstavljati na prvenstvu Srbije u Nišu, a neki od njih i na evropskom šampionatu koji će se održati od 19-21.09.2014. godine u Bukureštu u Rumuniji. Doduše JSV već dugo ništa i ne preduzima iz svoje nadležnosti pa bi ovakva “pažnja” prema sportistima iskakala iz njihovog radnog opusa. Taj “opus” se sveo samo na to da, na vrlo skroman način, organizuju prvenstva Vojvodine za sve uzrasne kategorije (što je pod moranje) i tokom godine poneki seminar i kamp, koji više zaslužuju kritike nego hvale (izuzev kampa u Kikindi koji ustvari organizuje tamošnji klub “Partizan”).

Podsećamo čitaoce ove vesti da je isto rukovodstvo JSV, na čelu sa predsednikom Vukmirica Svetislavom, prošle godine od svoje “baze” dobilo i drugi četvorogodišnji mandat, iako ni u prošlom nije učinilo skoro ništa. Pošto je već jedna godina prošla ostaje im još tri godine od novog mandata, za to “ništa” ili će ih ova kritika podsetiti da urade bar nešto od datih obećanja…

 

Beočin, 23.02.2014. godine

Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 

 

 2,118 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *