MARIJI IVKOVIĆ SREBRO NA JUNIORSKOM PRVENSTVU SRBIJE U NIŠU

Objavljeno: 2 марта, 2014

Na prvenstvu Srbije za juniore, koje je održano u subotu, 01.03.2014. godine, u sali Osnovne škole „Mika Antić“ u Nišu, u tehničkoj organizaciji JK „Kinezis“, nastupili su svi najbolji juniori koji su to pravo stekli na svojim regionalnim prvenstvima. Organizator se potrudio da organizacija bude na višem nivou nego prvenstvo Srbije za kadete, koje je pre dve nedelje takođe održano u Nišu, pa je organizovao i veoma lepo izvođenje himne „Bože pravde“ od strane odlično uvežbanog hora. Prvenstvo je otvorio predsednik JK „Kinezis“ prof. dr Milovan Bratić i biranim rečima pozdravio sve takmičare i prisutnu publiku u sali.

„Cement“ su predstavljala četiri takmičara koji su osvojili samo jednu srebrnu medalju.

JUNIORKE:

-44 kg.   Ivković Marija 2. mesto

-52 kg.   Blagojević Jelena-bez plasmana

JUNIORI:

-81 kg.   Adžić Borislav 7. mesto

+100 kg. Kostić Vladimir 7. mesto

KOMENTAR:

Ovo prvenstvo će ostati upamćeno po dosta iznenađenja, pogotovo u muškoj konkurenciji. Juniori koji su važili za favorite u svojim težinskim kategorijama izgleda da su ga shvatili samo kao „pro forme“ pa su doživeli neprijatna iznenađenja. Čak je i bivši kadetski prvak Evrope, Bunčić Strahinja, ostao bez medalje, kao i prošlogodišnji prvak do 73 kg, Nikolić Milan iz „Crvene Zvezde“ dok je Jeremić Nikola iz „Rume“, neočekivano, ali zasluženo, izgubio u finalu super teške kategorije od anonimnog Srećkovića iz OJK-a. No bilo je i onih koji su „ekspresno“ potvrdili dominaciju u svojima kategorijama, kao npr. Jurakić Denis iz kikindskog „Partizana“ u kategoriji do 60 kg. i Stefan Majdov u kategoriji do 81 kg koji su tako odbranili prošlogodišnje titule.

Juniori iz Vojvođanskog regiona nisu postigli očekivane rezultate tako da su osvojili samo 5 zlatnih medalja i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Kod muškaraca to je pošlo za rukom Sarić Marku iz „Dinama“ u kategoriji do 55 kg i pomenutom Jurakiću do 60 kg, dok su devojke bile nešto bolje pa su zlatne medalje osvojile Petrović Nadežda iz „Slavije“, do 44 kg, Sakal Anita iz zrenjnaninskog „Proletera“, do 52 kg i juniorska prvakinja Evrope, Žabić Milica iz novosadskog „Partizana“, u super teškoj kategoriji.

Ni „Cementaši“ nisu bili na visini zadatka. Jedna srebrna medalja je malo za naše ambicije ali šta je tu je…

Ivković Marija je u kategoriji do 44 kg stigla do srebrne medalje tako što je u prvoj borbi maksimalnim rezultatom savladala Jovanov Gordanu iz vršačke „Lokomotive“. U drugoj borbi ona je izgubila od Petrović Nadežde iz novosadske „Slavije“ i to samo na jedan „shido“. Ova borba je bila jedna od boljih na ovom šampionatu i pokazala je da su obe ove takmičarke spremne i za veće domete jer su pre dve nedelje obe postale kadetske prvakinje Države samo što je Marija u kategoriji -40 a Nadežda u ovoj kategoriji do 44 kg. U trećoj borbi Marija je iponom savladala Dubajićku iz „Crvene Zvezde“ i tako osvojila srebrnu medalju što će joj omogućiti da prati međunarodni juniorski program kao i kadetski, koji počinje već narednog vikenda EJU Top turnirom u Zagrebu.

Blagojević Jelena je nastupala u kategoriji do 52 kg ali je slabo odradila svoj zadatak. U prvoj borbi ona je poražena od Jovanović Tamare iz „OJK“-a, a potom i u repesažu od Jaslar Milice takođe iz „OJK“-a Obzirom da je ona još kadetkinja imaće vremena da se dokaže u juniorskoj konkurenciji.

Adžić Borislav je nastupao u kategoriji do 81 kg i u prvom kolu bio bolji od Kosića iz Kruševca, što mu je donelo i plasman u prvih 8. U borbi za polufinale sastao se sa Aleksić Lazarom iz domaćeg „Kinezisa“ od koga je poražen iponom. U repesažu Bora je iponom savladao Grbića iz zrenjaninskog „Proletera“ ali je potom neočekivano izgubio od Ćirković Petra iz „Rakovice“ tako da se morao zadovoljiti osvojenim 7-im mestom. U ovoj kategoriji finale su radila braća, Stefan i Nemanja Majdov a stariji Stefan je osvojio prvo mesto a do bronzi su stigli Aleksić i Ćirković od kojih je naš Adžić izgubio. Obzirom da je Bora tek ove godine ušao u juniorsku konkurenciju još dve godine su pred njim da pokaže svoj kvalitet.

Kostić Vladimir je nastupao u kategoriji preko 100 kg a ovde je došao da brani bronzanu medalju od prošle godine. U prvom kolu je savladao Vučetića i plasirao se u prvih 8 boraca u ovoj kategoriji. Sledeći protivnik mu je bio Ćulum Žarko iz „Rakovice“ koji ga je već u prvom minutu bacio za waza-ari a potom zadržao u zahvatu do ipona. U ovoj borbi Kostić je malo istegao preponu pa su treneri Morina i Mumović odlučili da ne nastupa u repesažnim borbama obzirom da je on kadetski prvak Srbije i da će u sastavu reprezentacije idućeg vikenda nastupati na EJU Top turniru u Zagrebu zajedno sa našom Ivković Mrijom. U ovoj kategoriji zlatnu medalju je osvojio Srećković Nikola iz „OJK“-a koji je danas napravio pravo iznenađenje pobedivši prošlogodišnjeg prvaka Srbije, Ćulum Žarka iz „Rakovice“ i u finalu Jeremić Nikolu iz „Rume“.

Sem Srećkovića titule su osvojili, Đorda iz „Rakovice“ do 100 kg, Đinović Filip iz „Trudbenika“ do 90 kg, Majdov Stefan iz „Crvene Zvezde“ do 81, Mosić Filip iz „Kinezisa“ do 71 kg, Jurakić Denis iz kikindskog „Partizana“ do 60, Bunčić Milan iz „C. Zvezde“ do 66 kg i Sarić Marko iz pančevačkog „Dinama“ do 55 kg.

Za najboljeg takmičara proglašen je Mosić Filip iz domaćeg „Kinezisa“, sasvim zasluženo, jer je u finalu iponom pobedio Sarića iz zrenjaninskog „Proletera“.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Ristić Jovana iz JK „13. Maj“ iz Jagodine koja je osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 63 kg pobedivši u finalu Šimonković Natašu iz novosadskog „Partizana“.

Iako se organizator potrudio da prvenstvo bude dobro organizovano i insistirao da svi osvajači medalja na postolje dođu u kimonima (doduše ne svi u belim kako to EJU zahteva) moramo staviti primedbu redarima koji publici na tribinama nisu obezbedili da nesmetano prate borbe na tatamiju pošto je deo takmičara i njihovih roditelja zauzeo pozicije „na ogradi“ ometajući tako pogled sa tribina.. Zamerka nije velika ali se ipak ove sportske manifestacije organizuju i  zbog publike kojoj treba omogućiti sav konfor kako bi dolazila u što većem broju.

Beočin, 02.03.2014. godine                                                                                                  Pripremio: Andrija Mumović


Galerija fotografija:

 

 

 1,674 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *