VELIKA IZNENAĐENJA OBELEŽILA SENIORSKO PRVENSTVO U NIŠU

Objavljeno: 17 марта, 2014

Slika4715

U subotu, 15.03.2014. godine u sportskoj dvorani „Čair“ u Nišu, održano je prvenstvo Srbije za seniore, na kojem je nastupilo 139 takmičara, od kojih 89 u muškoj i 50 u ženskoj konkurenciji, iz 42 kluba. Tehnički organizator ovog prvenstva, JK „Kinezis“ iz Niša, se potrudio da organizacija bude na vrlo dobrom nivou, ali je na kraju sve pokvario jedan neodgovorni gledalac koji je verbalno napao rukovodioca ovog takmičenja prof.dr Miroljuba Blagojevića. Takmičenje je otvorio gradonačelnik Niša, Prof. dr Zoran Perišić, koji je, i pored velikih predizbornih obaveza, našao vremena da dođe u nišku dvoranu i biranim rečima poželi dobrodošlicu našoj judo porodici, a sportistima, da u fer i sportskim borbama pokažu ko je bolji. Na žalost u Niš nisu došli, da srpsku judo elitu pozdrave, ni predsednik Skupštine Ivan Todorov, ni predsednik Upravnog Odbora Judo saveza Srbije, Svetislav Vukmirica.

Za najbolje takmičare, žiri je proglasio Jandrić Ivanu, iz novosadskog „Partizana“, a u muškoj konkurenciji, Vukičević Marka iz beogradskog „OJK“-a.

„Cement“ je predstavljao samo Jasmin Kajić, jer je Vladimir Grujović, u kategoriji do 81 kg, dobio grip uoči samog prvenstva, a Goran Prgonjić nije stigao iz Švedske, da bi branio titulu prvaka, osvojenu prošle godine u kategoriji do 100 kg. Šteta jer je baš u ove dve kategorije bilo najviše iznenađenja na ovom prvenstvu, ali o tome u nastavku ovog raporta.

SENIORI:

-60 kg:   JASMIN KAJIĆ  3. mesto

Jasmin Kajić je na ovaj šampionat došao da brani bronzanu medalju od prošle godine i uspeo u tome. On je voljom žreba, u prvom kolu bio slobodan i čekao je pobednika iz meča JURAKIĆ Denisa iz kikindskog „Partizana“ i Mandić Alena iz „BA“. Pobednik je bio Jurakić koji je ekspresno savladao i našeg Kajića koji je posle nepripremljenog i nespretnog ulaska „joko-tomoe“, već u prvom gardu, ostao u zahvatu „kesa-gatame“. Jurakić se ovom pobedom plasirao u polufinale a potom i ufinale gde je pobedio i tako odbranio prošlogodišnju titulu prvaka Države. Naš Kajić Jasmin je morao u repesaž gde je pokazao da je jedan od boljih lakaša u Državi. U prvom kolu repesaža iponom je savladao Mandić Alena a u drugom i Stefanović Dušana iz beogradskog „OJK“-a. U borbi za medalju, takođe je bio na visini zadatka, i sa dva waza-arija savladao Majkić Miomira iz vrbaškog „Torija“. Obzirom da je on tek ove godine izašao iz juniora nadamo se da će vrednim treniranjem u narednim godinama postići i bolje rezultate od ovoga. U svakom slučaju zaslužuje čestitke jer je poražen samo od Jurakića, koji je trenutno neprikosnoven u ovoj kategoriji.

Vukolić Nenad iz sremskomitrovačkog „Sirmiuma“, koji za „Cement“, već 5 godina radi Super ligu, nije bio na visini zadatka. Iako je u Niš došao kao prvak Vojvodine do 66 kg, gde je u finalu sa dva waza-arija, lagano savladao Nikolajević Predraga iz „Dinama“, u Nišu je posle dve pobede i dva poraza zauzeo skromno 7-mo mesto. U prvom kolu savladao je Lemić Nikolu iz „Kinezisa“ a potom za ulazak u polufinala izgubio od Nikolajevića iz „Dinama“. Vukolić je u ovaj meč ušao kao da ima tapiju na pobede nad ovim veoma dobrim borcem, što je Nikolajević iskoristi i sa nekoliko oštrih ulazaka na „yoko-tomoe“, prosto „sasekao“ Vukolića. U repesažu Vukolić je na jedvite jade, kaznama, savladao Ilić Miloša iz beogradskog „Partizana“ ali je u sledećoj borbi zasluženo izgubio, od još jednog iznenađenja u Nišu, Mihajlović Mihajla-Saxa. Mihajlović je epitet iznenađenja stekao posle ove borbe, kada je u borbi za medalju, savladao prošlogodišnjeg prvaka kategorije, Ciganović Iliju-Cigu, ostavivši ga tako bez ijedne medalje. Pre šampionata u ovo niko ne bi poverovao jer je Ciga prošle godine osvojio bronzanu medalju na prvenstvu Evrope za juniore u Sarajevu, čime je potvrdio da je jedan od naših najboljih boraca. Nadamo se da će se Ciga brzo povratiti od ovog šoka i da će nastaviti da nas raduje na međunarodnoj sceni.

KOMENTAR.

Raport sa ovog prvenstva bi počeli rečenicom „mnogo iznenađenja u niškom Čairu“, a ništa ne bi pogrešili ni kada bi počeli sa „dan kada su padali šampioni“, ili „juniori nadmašili seniore“…

Iako je ovo bilo seniorsko prvenstvo Države najbolji na njemu su bili juniori. Oni su osvojili čak 3 prva mesta i zlatne medalje, a samo trojica prošlogodišnjih prvaka su odbranili titule  i to, Jurakić Denis do 60 kg,, Kukolj Aleksandar do 90 kg i Gajić Vladimir preko 100 kg). Ako izuzmemo Jurakića koji je još junior, ali je i prošle godine bio prvi u seniorima, pa nije nikakvo iznenađenje, junaci dana su bili Majdov Nemanja, u kategoriji do 81 kg i Đorda Slobodan, u kategoriji do 100 kg. Njima uz rame, bio je i domaći takmičar u kategorji do 81 kg, Aleksić Lazar, koji je, velikom borbenošću, stigao do finala te kategorije.

Majdov Nemanja, koji je tek ove godine zakoračio u juniorski uzrast, je do titule morao pobediti sav „krem“ ove kategorije, i u tome je uspeo. On je u prvom kolu bio bolji od vojvođanskog prvaka, Kovačević Vukašina iz novosadske „Bezbednosti“. U drugom kolu ga je čekao prošlogodišnji vicešampion, i jedan od naših najboljih boraca u ovoj kategoriji, Ivezić Miroljub, iz Brusa, koji od pre dve godine nastupa za niški „Kinezis“. Iako je favorit bio Ivezić, mlađani Majdov je mudrim vođenjem borbe pokazao zašto je kadetski vicešampion Evrope. Posle pobede nad Ivezićem, Majdov je u polufinalu morao proći još jednog našeg internacionalca, naturalizovanog srbina iz Rusije, Nefedov Alekseja, koji nastupa za novosadsku „Slaviju“. Posle odlične borbe, Majdov je Nefedova bacio za ipon, u kojem se ovaj malo i povredio, tako da posle i nije branio bronzanu medalju protiv bivšeg prvaka Države, Ostojić Boška iz „Crvene Zvezde“. Kada smo kod Boška i on je bio prvorazredno iznenađenje jer je doživeo neprijatan poraz, već u prvom kolu, od već pomenutog, Aleksić Lazara iz „Kinezisa“, i to na ipon. U finalu su se sastala dva juniora, Majdov i Aleksić a bolji je bio Majdov, i zasluženo osvojio svoju prvu titulu seniorskog prvaka Srbije. Nema sumnje da će ih biti još. Iako ga bučna niška publika nije baš nagradila aplauzom (a i kako bi, kad je pobedio njihovog ljubimca Aleksića) on se sportski poklonio sa tatamija, pozdravljajući ih prepoznatljivim judo pozdravom. Njegov otac i trener, Ljubiša Majdov, koji je i ovde u Nišu sedeo na trenerskoj stolici, nije krio zadovoljstvo što je oba sina iz BIH, prebacio u Srbiju. Da podsetimo da mu je stariji sin Stefan, koji je ovde osvojio 5-to mesto, osvojio titulu juniorskog prvaka Srbije pre 15 dana, takođe u Nišu, pobedivši u finalu mlađeg brata, Nemanju.

U kategoriji do 100 kg je takođe došlo do smene „vladara“, doduše ne u dirktnoj borbi, jer su i prošlogodišnji prvak, Goran Prgonjić iz „Cementa“, i viceprvak Jurišić Stefan, iz „Rakovice“, izostali sa ovog takmičenja. No to nije umanjilo radost mladog Đorda Slobodana, koji je pravo sa Romanije došao da pomrsi račune favoritima. On je prošle godine uzeo državljanstvo Srbije i sa svog Sokoca se preselio u beogradsku „Rakovicu“, i eto za mesec dana osvojio i juniorsku i seniorsku titulu. U prvom kolu je savladao Bogdanović Nemanju iz „OJK“-a i najavio da će biti težak „zalogaj“ za sve u ovoj kategoriji. U drugom kolu protivnik mu je bio Budić Predrag iz „Žandarmerije“, koji je na ovaj šampionat došao sa prošlogodišnjom bronzom, ali i sa ambicijom da se pozlati. Možda bi u tome i uspeo da mu na megdan nije stao raspoloženi Đorda, i onako visok i stasit kakvog ga je Bog dao, onemogućio sve napade Budića, koji se nije mogao izboriti ni za gard. U polufinalu Đorda se sastao sa klubskim drugom, Glušac Matejom, koji je prošle godine prešao iz „Partizana“ u „Rakovicu“. Iako je Glušac poveo na yuko, Đorda je napakovao svoj dominantni gard i prelepim osoto-garijem bacio Glušca za ipon, što je bio i plasman u finale. U finalnom meču protivnik mu je bio iskusni domaći borac Milošević Nikola-Kile, koji se na domaćem tatamiju odlično borio i stigao do finala ove kategorije. Iako je publika očekivala da pobedi njihov sugrađanin, pobedio je Đorda i pokazao da mladost ne mora biti hendikep, već prednost. Ovo je bila i poslednja Kiletova borba, u pojedinačnoj konkurenciji, pa je njegov trener, dr Mirsad Nurkić, izašao na tatami i uz iskreni i prijateljski zagrljaj, predao mu veliki pehar, u znak pažnje i poštovanja za sve što je uradio za njihov klub i grad. Dižući pehar Kiletu su zasuzile oči a publika je gromkim aplauzom pozdravila svog idola i istinskog sportskog i ljudskog šampiona. U senci ovog prizora, Đorda je sa podignutim rukama, kao istinski pobednik dana, napustio tatami i od svih judo znalaca dobio iskren aplauz koji znači da će još dugo harati domaćim ali i i međunarodnim tatamijima.

I u kategorijama do 66 i do 73 kg došlo je do smene vladara. U kategoriji do 66 kg prvak je postao Vukičević Marko iz „OJK“-a, tako što je u prvom kolu bio slobodan, a u drugom bio  bolji od Mirković Stefana iz Niša. U polufinalu se sastao sa prošlogodišnjim prvakom, Ciganović Ilijom iz „Rakovice“. U ovom vrlo zanimljivom meču Vukičević je poveo na yuko a potom mudrom taktikom čuvao stečenu prednost. Ciga je navaljivao ali je Đavo odbijao sve napade prihvatajući rizik da bude kažnjen. Posle dva shido-a, on je uspeo baciti Cigu za još jedan yuko i utvrditi svoju prednost u meču. U zadnjih pola minuta borbe dobio je i treći shido. U nastojanju da ga natera na četvrtu kaznu, što bi značilo i diskvalifikaciju, Ciga nije uspeo i morao se oprostiti od titule, a Vukičević je podigao ruke u znak zadovoljstva plasmanom u finale. U finalu ga je čekao Nikolajević Predrag iz pančevačkog „Dinama“, koji je u polufinalu na veličanstven ipon, tehnikom „yoko-tomo-enage“, savladao Ćosić Igora iz „Rakovice“. Vukičević je i u finalu pokazao da je sazreo za seniorsku titulu, iako je tek ove godine postao mlađi senior, i velikom borbenošću i željom savladao Nikolajevića, i to iponom, na „kouchi-gari“.

U kategoriji do 73 kg, očekivalo se da titulu zadrži Kovačević Ljubiša iz „Slavije“, jer je do finala delovao zaista raspoloženo. No u finalu je poražen od još jednog iznenađenja ovog šampionata, Petrović Nemanje, iz „Rakovice“. Nemanja je do finala stigao tako što je u prvom kolu pobedio Rilak Savu iz „Kinezisa“, a u drugom i borbenog, Mitrović Dragana iz beogradskog „Partizana“. U polufinalu je savladao prošlogodišnjeg vice prvaka, Mirković Jovana iz „Žandarmerije“ i tako se plasirao u zasluženo finale. Kako je započeo takmičenje Nemanja ga je tako i završio, bacivši u finalu Kovačevića na prelep ipon.

U kategorijama do 90 i preko 100 kg nije došlo do promene vlasnika titule. U super teškoj kategoriji Gajić Vladimir iz „Slavije“, sačuvao je titulu tako što je u prvom kolu bio bolji od Mihajlović Miloša, a u drugom i od Đukanović Marka iz „Dinama“. U polufinalu je savladao mladog Ćulum Žarka iz „Rakovice“ i plasirao se u finale gde ga je čekao Božinić Božidar iz „Crvene Zvezde“, koji je u polufinalu bio bolji od Jeremić Nikole iz „Rume“. U ovom finalu nismo videli bog zna kakvu borbu jer su oba takmičara, verovatno zbog velikog uloga, mudro taktizirala tako da je pobednika odlučio shido manje. Mudriji je bio Gajić i tako odbranio titulu prvaka Države osvojenu prošle godine u Kikindi.

U kategoriji do 90 kg očekivalo se veliko finale između Kukolj Aleksandra iz „Rakovice“, i našeg jedinog „olimpijca“, Dmitrija Gerasimenka iz „Crvene Zvezde“, koji se posle uspešne operacije ramena, oporavio i vratio na tatami. Zbog ove borbe mnogi ljubitelji dobrog judoa su potegli put iz Novog Sada ili Beograda, a uživala je i Niška publika, među kojom je bio i jedan od naših najboljih boraca svih vremena, legendarni, Borivoje Cvejić iz Beograda. I Kukolj i Gerasimenko, u prvim kolima su bili slobodni, a potom su, sa po dve pobede, stigli do finala. Kukolj je do finala savladao Borenović Boška iz „Dinama“, i u polufinalu, Begović Dragana iz novosadskog „Borca“, a Gerasimenko, Vasković Aleksandra iz Bora, i u polufinalu, prošlogodišnjeg vice prvaka, Nenković Uroša iz beogradskog „Partizana“. U finalni meč i Kukolj i Gerasimenko su ušli vrlo oprezno, ne „otvarajući“ se previše, što im je donelo po jednu kaznu i odvelo ih u produžetke. Možda je malo agilniji bio Gerasimenko. U „golden score“-u je već moralo da se rizikuje pa smo videli nekoliko dobrih ulazaka od strane oba borca. Kada se već moralo na sve ili ništa Kukolj, koji je čitav meč vrlo strpljivo čekao dobru priliku, plasirao je svoj niski „tai otoshi“ i Gerasimenko se našao na plećima. Sudiji Maleševiću iz Rume je ostalo samo da podigne ruku u vis, za ipon, i proglasi Kukolja za pobednika. Ovom pobedom Kukolj je zadržao dominaciju u ovoj kategoriji i najavio da će, iz svih oružja, od maja meseca, napasti olimpijsku normu za Olimpijske igre u „Riu“, 2016-te, koju toliko želi, kao i svi mi. Ali od svih nas najviše se radovao Sokol Ukić koji je Kukolja pratio i stipendirao i kada Aca nije bio ovog formata.

Veliku zamerku bi stavili rukovodiocima ovog takmičenja, koji su finalne borbe sačuvali za kraj, a onda na opšte nezadovoljstvo publike, na tri strunjače, stavili tri zadnja finala, tako da smo jednovremeno morali pratiti finalne borbe u kategorijijama, do 73 kg, do 90 kg i preko 100 kg. Ovo je bila velika greška jer su finalisti u sve te tri kategorije zaslužili pažnju kompletne publike u dvorani, a ne samo jedne trećine. U tom finalnom bloku bolje nisu prošli ni finalisti u kategorijama do 81 i 66 kg koji su takođe radili jednovremeno. Da li ćemo 15 minuta ostati duže u dvorani, nikome nije bilo važno, sem možda njima i zaslužili su „crni grand prix“.

U ženskoj konkurenciji nije bilo „vatre“ kao kod muškaraca. Titule su sačuvale 4 prošlogodišnje prvakinje, a u samo 3 kategorije titula je promenila vlasnicu, uglavnom zbog toga što prvakinje nisu došle u Niš. Samo je u kategoriji do 48 kg titula „preoteta“ u direktnoj borbi. Nikolić Milica iz „Crvene Zvezde“, je u tom finalu, posle iscrpljujuće borbe, nadvisila prošlogodišnju vlasnicu trona, Savić Julijanu iz „Čukaričkog“, inače aktuelnu juniorsku vicešampionku Evrope, ali u kategoriji do 44 kg. U kategoriji do 52 kg, Veljković Katarina iz novosadskog „Partizana“, pobedila je u finalu juniorsku prvakinju, Momčilović Aleksandru iz „Niša“. Do 57 kg, najbolja je bila slavijašica, Rogić Jovana, koja je u zanimljivom finalu bila bolja od Morić Dijane iz novosadskog „Partizana“, i tako sačuvala prošlogodišnju titulu. U kategoriji do 63 kg. titula je ostala u vlasništvu Nikolajević Marijane iz „Dinama“, koja je u finalu bila bolja od Šimonković Nataše iz novosadskog „Partizana“. Do 70 kg, prvak je još jedna novosađanka i to Jandrić Ivana, koja je u finalnom meču bila bolja od domaće takmičarke, Stanković Dijane. Ona je, od strane žirija, proglašena i za najbolju takmičarku šampionata. U kategoriji do 78 kg, titulu je osvojila Tuba Una iz beogradskog „Partizana“,koja je u finalu bila bolja od Žabić Jelene iz „Partizana“, ali novosadskog. U kategoriji preko 78 kg, nije bilo nikakve dileme. Juniorska prvakinja Evrope, Žabić Milica, je sve tri svoje protivnice savladala maksimalnim rezultatom, i tako potvrdila da je trenutno naša najbolja heroina, i da će još dugo vladati ovom kategorijom, i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.

Kada su podeljene medalje i pehari, i pobednici sišli sa pobedničkog postolja, mislili smo da je konačno jedan šampionat prošao bez incidenata, ali smo se prevarili. Jedan gledalac je sa tribina ušao u ograđeni prostor, i za žirijskim stolom, verbalno nasrnuo na predsednika takmičarske komisije, i rukovodioca ovog takmičenja, prof.dr Miroljuba Blagojevića. Da se tu nije našao trener „Zvezde“ Đurišić Andrija, kao i funkcioneri „Kinezisa“, Nurkić i Bratić, možda bi došlo i do fizičkog obračuna. Ovaj incident je pokvario ukupan utisak o ovom šampionatu, za koji se niški „Kinezis“ potrudio da ga dobro organizuje pa čak obezbedi odličnu statistiku, što mnogi organizatori ne čine.

Sve u svemu, ako zanemarimo pomenuti incident, možemo zaključiti da je u Nišu bilo dobrog judoa, dosta lepih ipona, i velikih iznenađenja. Da li su se pravi seniori malo zamorili, ili su juniori znatno napredovali, videćemo već na njihovim Evropskim šampionatima, koji su na programu, od 24-27.aprila u francuskom Monpeljeu (za seniore) i od 19-21. septembra, u rumunskom Bukureštu, za juniore. Nadamo se da će neko od srpskih „orlova“ iz Francuske doneti medalju, a od juniora očekujemo bar dve.

Beočin, 16.03.2014. godine

Pripremio: Andrija Mumović

 

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

 

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

 

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

 

Preuzmite dokument (PDF, Unknown)

Galerija fotografija:

 3,845 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *