MARIJA IVKOVIĆ PO TREĆI PUT PRVAKINJA BALKANA

Objavljeno: 19 јуна, 2014

WP_20140617_002

U subotu, 14.06.2014. godine u gradu Xanthi, u Grčkoj, održan je šampionat Balkana za kadete (U-18), na kojem je nastupala i reprezentacija Srbije predvođena nacionalnim trenerima, Spasić Draganom iz Niša i Šabotić Munirom iz Kanjiže.

U sastavu reprezentacije bilo je i troje Beočinaca koji su Srbiji doneli jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju. MARIJA IVKOVIĆ je po treći put zaredom postala prvakinja Balkana, stim što je prethodne dve titule osvojila u konkurenciji starijih pionira. Vladimir Kostić je osvojio srebrnu medalju, u najtežoj kategoriji, dok je naša treća članica, Jelena Blagojević, ostala bez medalje, u kategoriji do 52 kg. Sa njima je bio i naš klubski trener, Morina Šefki koji je bio dobar pomoćnik nacionalnim trenerima i dao veliki doprinos osvajanju ovih odličja.

Kadetkinje:

-40 kg.   IVKOVIĆ MARIJA 1. mesto

-52 kg.   Blagojević Jelena- bez plasmana

Kadeti:

+90 kg. Kostić Vladimir 2. Mesto

KOMENTAR:

Ivković Marija je u kategoriji do 40 kg. imala 4 protivnice koje su se trudile da je ometu na putu do trona. U prvoj borbi Marija je savladala borbenu reprezentativku Turske i to na waza-ari. U drugoj borbi bila je bolja od predstavnice BIH, koju je savladala iponom. U trećoj borbi sastala se sa Rumunkom, koju je pobedila iponiom, na dva waza-arija, i tako izborila finale. U finalu nije želela ništa da rizikuje pa je mudro vođenom borbom savladala drugu predstavnicu Rumunije na samo jedan „shido“ što joj je donelo titulu kadetske šampionke Balkana. Kada se popela na pobedničko postolje i kada je zasvirala himna Srbije „Bože pravde“ našoj Makici su navrle suze na oči ali je uspela iskontrolisati emocije i stoički „podneti“ ovaj uspeh. Osvajanjem svoje treće Balkanske titule Marija se priključila našim reprezentativcima, Grujović Lidiji, Mandić Tijani, Šešević Tamari i Prgonjić Goranu, kojima je takođe pošlo za rukom da tri ili više puta osvajaju Balkanske titule.

Na žalost ostali članovi reprezentacije koji su branili boje Srbije na ovoj Balkanijadi, nisu bili na visokom nivou, pa je ovo bila jedina himna Srbije koja se čula u Grčkoj, zbog naše Marije.

Jelena Blagojević je nastupala u kategoriji do 52 kg. i nije uspela stići do medalje. U ovoj kategoriji nastupalo je 17 takmičarki a ona je u prvoj borbi bila bolja od reprezentativke Crne Gore, koju je savladala na yuko i waza-ari. U drugoj borbi izgubila je od predstavnice BIH, koja joj je plasirala zahvat gušenja, zbog čega je morala predati meč, iako je do tada vodila na yuko. U repesažu Jelena se sastala sa Makedonkom, koja ju je savladala u parteru, zahvatom kesa-gatame, što je značilo da će Jelena ostati bez medalje. Da podsetimo da je Jelena u konkurenciji starijih pionira, pre dve godine, u Bugarskom gradu Slivenu, bila treća na Balkanu, što je priželjkivala i ovaj put, ali će tu priliku morati potražiti u narednim godinama.

Vladimir Kostić je nastupao u kategoriji +90 kg. u kojoj je bilo 13 takmičara. On je u prvom kolu bio bolji od Turčina, kojeg je savladao na „shido“. U drugom kolu iponom je savladao reprezentativca BIH a u trećem i predstavnika Crne Gore, takođe na ipon, što mu je donelo plasman u finale. U finalu Kostić se sastao sa drugim predstavnikom Turske. Meč je počeo odlično pa je sve izgledalo da mu je titula na dohvat ruke. Međutim, Turčin je iskoristio jednu, rekli bi smo olako shvaćenu situaciju u parteru, od strane našeg Kostića, i rukama prošao „burgijom“,  te uspeo plasirati tehniku gušenja, zbog koje je Kostić morao predati meč. Svi u dvorani su bili iznenađeni, a posebno Kostić i trener Morina, koji nije mogao shvatiti da je Kostić tako olako „prodao“ titulu prvaka Balkana.

Titula bi mu mnogo značila u motivacionom smislu pred prvenstvo Evrope koje kadete čeka za dve nedelje takođe u Grčkoj, ali ovaj put u  Atini. Naravno, sa Kostićem će u reprezentaciji za Evropsko prvenstvo biti i Marija Ivković od koje se očekuje dobar nastup i plasman. Obzirom da je Marija trenutno 6-ta na Svetskoj rang listi za kadete, u svojoj kategoriji, ova očekivanja nisu bez osnova. Ali ako se to i ne desi ove godine, desiće se u naredne dve, koliko Marija još ostaje u konkurenciji kadeta, obzirom da je 1999. godište, i tek je ove godine ušla u kadete. Ovogodišnjim nastupima na EJU turnirima u Hrvatskoj, Rumuniji i Poljskoj, Marija je pokazala da izrasta u vrsnog borca zbog koga će još mnogo puta svirati Srpska himna.

Čestitamo Mariji novu titulu, ali i Kostiću srebrnu medalju, kao i svim srpskim reprezentativcima koji su se peli na pobedničko postolje na ovom šampionatu.

Sa ova tri nastupa JK „Cement“ je navršio 60 nastupa na Balkanskim šampionatima, na kojima smo baš imali uspeha. Marijina zlatna medalja je 23. po redu, a Kostićevo srebro „tek“ 10-to. Uz to, naši takmičari su osvojili još 16 bronzanih medalja što čini ukupni skor od 49 balkanskih odličja u istoriji kluba. Ko će biti srećnik da osvoji jubilarnu 50-tu medalju znaćemo možda već ove godine jer imamo dva starija pionira, Kalabić Dušana i Đukić Marka, koji bi trebali ići na Balkanijadu u Plovdiv, u Bugarsku, koja je po kalendaru istog vikenda kada i Evropsko za kadete u Grčkoj.

U galeriji fotografija ispod ovog članka, na našem WEB sajtu, videćete i sto sa medaljama koje su naši takmičari osvojili u zadnjih mesec dana, ali samo na oficijelnim takmičenjima, jer da smo računali i turnire, sto bi bio premali da sve stanu.

Beočin, 17.06.2014. godine

Pripremio: Andrija Mumović

Galerija fotografija:

.

 1,757 total views,  1 views today

One Comment

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *