Šefki Morina – Šele

Objavljeno: 1 јула, 2011

Morina Šefki je rođen 25.01.1963. godine, u Beočinu, a u judo klub “Cement” se upisao 09.03.1979. godine.  Već 20.02.1982. godine, je učestvovao na izbornom turniru za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, koji je održan na Paliću. Zastao je na poslednjoj stepenici, jer je poražen u finalu od Pungaršeka iz Slovenije, koji je otišao na prvenstvo Balkana u Rumuniju. Za utehu, Šefkija je već sutradan osvojio prvu seniorsku medalju i za sebe i za klub.

Šefkija je 21.12.1985. postao i prvi majstor judo-a  iz našeg kluba.

Dok smo se takmičili u Vojvođanskoj ligi, Šefkiju, kao najboljeg takmičara u kategoriji do 60kg,  smo pozajmlivali judo klubovima “Sloven” iz Rume, i “Dinamu” iz Pančeva kako bi im pomogao da opstanu u tadašnjoj Prvoj Judo Ligi.

Kada smo mi izborili prvoligaški status, Šefkija je već bio na zalasku sportske karijere, ali je po potrebi “uskakao” u ekipu i svojom borbenošću podizao moral ekipi.

Tokom veoma uspešne takmičarske karijere, osvajao je više državnih i međunarodnih medalja a 1991. godine, na poslednjem državnom šampionatu za seniore, održanom na novosadskomSPENS-u okitio se i titulom prvaka Jugoslavije, što mu je omogućilo i učešće na Svetskom šampionatu u Barseloni/Španija, zajedno sa još jednim našim takmičarem, Mitrom Milinkovićem.

Od 1992. godine posvetio se trenerskom radu u klubu radeći sa svim uzrasnim kategorijama, sa kojima je i ranije radio pomažući treneru Mumoviću.

U aprilu, 1995. godine, osnovao je sekciju “Čerević”, iz koje su ponikle trofejne takmičarke, Tamara Šešević, Tijana Mandić, Lidija i Maja Grujović, Nada i Stoja Zečević, Kristina Živanović i takmičari Vladimir Grujović i pokojni Tomislav Kinajz.

Nesebično je pomogao u formiranju sportskog profila skoro svih takmičara u istoriji našeg kluba kao izvrstan poznavaoc i demonstrator judo tehnike.

Trenutno vodi takmičarsku grupu pionira, Cementa koja nagoveštava visoke sportske domete.

Više puta je biran za najboljeg trenera opštine Beočin u izboru Sportskog saveza.

Nosilac je majstorskog pojasa V DAN, od 2006. godine.

 1,580 total views,  2 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *