SRPSKA HIMNA SVIRALA ZA KOSTIĆ VLADIMIRA I JOVANU OBRADOVIĆ

Objavljeno: 16 фебруара, 2015

kostic

U nedelju, drugog takmičarskog dana, na kadetskom EJU top turniru u Zagrebu/Hrvatska, srpska reprezentacija je imala mnogo više uspeha nego prvog dana kada je samo Petrović Nadežda, u kategoriji do 48 kg. osvojila bronzanu medalju. Drugog dana su osvojene još 4 medalje od kojih su 2 zlatne, jedna srebrna i jedna bronzana. Zlatne medalje su osvojili Kostić Vladimir u kategoriji preko 90 kg i Obradović Jovana koja je pobedila rođenu sestru Anju u finalu kategorije -63 kg. Do bronzane medalje je stigao i Micić Stefan u kategoriji -90 kg.

KOSTIĆ VLADIMIR je u kategoriji preko 90 kg osvojio prvo mesto i zlatnu medalju i time pokazao da izrasta u odličnog teškaša. To nam je prva klubska zlatna medalja na EJU kupovima, u muškoj konkurenciji. On je u prvom kolu bio slobodan a u drugom je pobedio Waczulik Richarda iz Mađarske i to iponom. U trećem kolu je bio bolji i od Molodeckij Aleksa iz Litvanije a u finalu od Krsmanović Aleksandra iz BIH. Osvajanjem zlatne medalje Kostić je uknjižio 100 bodova na svetskoj rang listi kadeta i tako ušao u prvih 10 boraca u ovoj kategoriji. Plan nam je da u naredna 3-4 turnira osvoji bar još toliko bodova kako bi na Evropskom šampionatu bio „kosturaš“ i imao povoljniji žreb kao i naša takmičarka Ivković Marija koja je prošle godine na Evropskom u Atini startovala kao 4-ta na rang listi i osvojila bronzanu medalju. Kada se Kostić popeo na pobedničko postolje zasvirala je srpska himna „Bože pravde“ a on ju je ponosno odslušao kao i čitava naša delegacija koja je doputovala u Zagreb. To je bilo drugi put da se čuje srpska himna jer se pre toga u kategoriji do 63 kg, čula himna zahvaljujući sestrama Obradović iz beogradskog „OJK“-a. Jovana je bila prva a Anja druga što je bio veliki uspeh našeg ženskog tima koji je predvodio nacionalni trener Spasić Dragan. Mušku reprezentaciju je predvodio Munir Šabotić iz Kanjiže i nije krio zadovoljstvo rezultatom Kostića i Micića.

Naš drugi takmičar Aničić Stefan po prvi put je nastupao u srpskoj reprezentaciji, u kategoriji -73 kg, i njegovo neiskustvo je uzelo danak. On je u prvom kolu bio slobodan a u drugom kolu je poražen od Boljar Luke iz Hrvatske koji ga na žalost nije povukao u repesaž tako da će Stefan morati potražiti drugu priliku za bolji rezultat na nekom od predstojećih EJU turnira. Plan sa njim nam je da ove godine upozna protivnike a da iduće godine napadne neku od medalja.
Kada rekosmo da je Srbija imala bolji rezultat drugog takmičarskog dana, pored 4 medalje, misli smo i na one reprezentativce koji su zabeležili po dve pobede i ostvarili plasmane. Radmilović Đurđina je u kategorji do 70 kg bila 7-ma a po dve pobede su zabeležili Milić Nemanja iz Kikinde, Vlaović lazar iz Novog Sada u kategoriji do 55 kg, zatim Brašnović Darko u kategoriji -90 kg, Kajkara Marko i Ćirilović Nikola do 73 kg. Kovačević Vasilije je bio 9-ti u kategoriji -90 kg sa jednom pobedom, koliko su imali i Nestorović Strahinja i Madžarević Uroš u kategoriji do 60 kg, ali nisu imali plasman kao Kovačević.

Sestre Obradović su pokazale da se na njih mora ozbiljno računati što je Jovana najavila na prošlogodišnjem evropskom šampionatu u Atini prikazavši odlične borbe. Ako Hrvati imaju vrsne sestre Matić zašto i mi ne bi imali vrsne sestre Obradović. Naravno judo savez Srbije ih treba podržati u ovom uzrastu da bi izrasle u juniorke i seniorke, kao što su to učinili Hrvati pre par godina sa svojim sestrama. Uf…Ako nastavimo o „podršci“ bojim se da ćemo otići predaleko pa nećemo više o toj „rak rani“ jer su kompletnu akciju „Zagreb 2015.“ finansirali klubovi, svako za svoje takmičare. Zanimljivo je da JSS nije finansirao ni troškove naše Ivković Marije koja je nosilac kadetske evropske medalje od prošle godine…

Sa osvojenih 5 medalja, od kojih su dve zlatne, jedna srebrna i dve bronzane, Srbija je zauzela visoko 4-to mesto od 27 reprezentacija koje su uzele učešće na ovom Top turniru, kojim je i otovrena ovogodišnja kadetska sezona. Ispred nas su Ukrajina, Francuska i Italija a zanimljivo je da je odmah iza nas ostala Hrvatska na 5-om mestu, iako je bila domaćin ovog turnira.

Beočin, 15.02.2015. godine
Pripremio: Andrija Mumović

 1,412 total views,  1 views today

One Comment

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *