SENIORSKO PRVENSTVO SRBIJE/2015. U ZRENJANINU

Objavljeno: 9 марта, 2015

20150307_111840

U subotu 07.03.2015. godine u sportskoj hali „Medison“ u Zrenjaninu održano je prvenstvo Srbije za seniore na kojem je nastupilo 140 najboljih seniora u Srbiji. Tehnički organizator je bio JK „Proleter“ iz Zrenjanina koji se potrudio da sve protekne u najboljem redu. Šampionat je otvorio predsednik JSS Svetislav Vukmirica.  Na tribinama su viđeni bivši osvajači evropskih odličja, Marica Arsenović, Mijalković Miloš „Beka“ i Dano Pantić, kao i naša judo legenda i osvajač srebrne i bronzane evropske medalje, Cvejić Borivoje. U publici su bili i Vuk Rašović, legenda veterana, ali i Labus Siniša, Milan Dragić, Miloš Petrović, Bogdan Šuica, Svetlana Vajnberger, Rada Mijić i drugi bivši šampioni Države. I za VIP stolom je bilo legendi: dr Slavko Obadov, Momir Lučić i Pavle Bajčetić ali i velikih šampiona ako što su Mitar Milinković, Miroslav Jočić i Jovan Živković . Šteta je što šampionat nije održan u novoj „staklenoj“ hali, već u staroj, pa je izostao glamur kakav zaslužuje organizacija seniorskog prvenstva. Judo Savezu Srbije bi zamerili što se nisu potrudili da proglase naše najbolje judiste, trenere i sudije za 2014. godinu i da im uruče prigodne plakete. Kada  već to nije učinjeno u decembru 2014. na Play-off-u, ovo je bila lepa prilika da se ispoštuju najbolji kako to čine ostale ozbiljne sportske organizacije… Dobro je bilo što je iza pobedničkog postolja bio veliki baner JSS pa je publika znala kakvo se takmičenje danas održava u „Medisonu“, što nije slučaj sa vojvođanskim prvenstvima koja su održana prošlog meseca za kadete, juniore i seniore, gde nije bilo banera sa natpisom šampionata što je svakako umanjilo trud organizatora ovih prvenstava.

Za najbolju seniorku šampionata proglašena je Jovana Rogić iz novosadske „Slavije“ koja je pobedila u kategoriji do 57 kg. a za najboljeg seniora, Marko Vukičević iz „OJK-MD“ koji je u kategoriji do 66 kg. pobedio sve svoje rivale iponima.

„Cement“ su predstavljala dva takmičara i to Jasmin Kajić i Vladimir Grujović, koji na žalost nisu stigli do medalja. Jasmin je bio 5-ti jer je izgubio borbu za medalju od Ilić Miloša iz „Partizana“, a Grujović je stigao samo do 7. mesta.

Jasmin Kajić je kao prošlogodišnji osvajač bronzane medalje u kategoriji -60 kg. bio nosilac grupe pa je u prvom kolu bio slobodan. U drugom kolu iponom je savladao Majkić Miomira iz JK „Tori“-Vrbas i plasirao se u polufinale gde ga je čekao prošlogodišnji prvak Države, Denis Jurakić iz beogradskog „Partizana“. U toj borbi Jasmin je dao sve od sebe da pobedi ali je Jurakić ipak bio bolji i plasirao se u finale dok je Kajić morao ići u repesaž da brani bronzanu medalju. Na žalost obojica nisu odbranila svoje statuse jer je Jurakić izgubio finalni meč od Filipa Nurkića iz „Kinezisa“, a Kajić od Miloša Ilića iz „Partizana“. Osvajanje titule seniorskog prvaka od strane Nurkića je možda i  iznenađenje dana na ovom prvenstvu pogotovo što ga je Jurakić pre dve nedelje savladao u finalu juniorskog prvenstva Srbije. U ovoj kategoriji prijatno je iznenadio i kadet, Nurkić Igor, mlađi Filipov brat, koji je osvojio bronzanu medalju koja je upotpunila radovanje njihovog oca, Nurkić Mirsada, inače nacionalnog trenera za juniore i trenera „Kinezisa“.

Vladimir Grujović je nastupao u kategoriji do 81 kg. i u prvom kolu savladao iponom Miodraga Ilića iz Brusa. U drugom kolu se namerio na „Zvezdaša“, Majdov Nemanju, inače aktuelnog juniorskog i seniorskog prvaka Srbije i juniorskog prvaka Evrope. U ovoj borbi Grujović nije stigao pokazati koliko može jer ga je Majdov sa dva bacanja savladao iponom i plasirao se u polufinale dok je Grujović šansu za medalju morao tražiti kroz repesaž. Tu se sastao sa starim znancem, Kovačević Vukašinom iz novosadske „Bezbednosti“ koji je na ovo prvenstvo došao kao prvak Vojvodine. Kovačević je izašao kao pobednik pošto je Grujović diskvalifikovan zbog hvata protivnika za nogavicu. Kovačević je posle pobedio Majdov Stefana i osvojio bronzanu medalju a Grujović se morao zadovoljiti  skromnim 7. mestom. U voj kategoriji prijatno iznenađenje priredio je Vujašković Miloš iz „Rume“ ulaskom u finale gde je poražen od Majdov Nemanje. Posle proglašenja pobednika Vujašković je ostao na tatamiju u znak protesta pošto je smatrao da je oštećen od strane sudija koje su mu posle ulaska tani-otošija prekinule akciju za zahvat, obzirom da se Majdov požalio na povredu kolena.

U ostalim kategorijama uglavnom nije bilo iznenađenja bar kad je reč o prvacima. Do 66 kg. najbolji je bio Vukičević Miloš akoji je u finalu „đavolski“ lepim iponom savladao  novokomponovanog „deliju“ iz Pančeva, Nikolajević Predraga. Ovo finale smo gledali i prošle godine i rezultat je bio isti.

Do 73 kg. Petrović Nemanja iz „Rakovice“ je odbranio prošlogodišnju titulu pobedivši u finalu Kovačević Ljubišu iz „Slavije“, kao što je to učinio i prošle godine kada je osvojio svoju prvu seniorsku titulu.

U kategoriji -90 kg titule se po prvi put dokopao pančevac, Borenović Boško iz „Žandarmerije“ savladavši u finalu Šimonković Stefana iz „Rume“ koji je ulaskom u finale priredio prijatno iznenađenje. Šteta je što u ovoj kategoriji nisu nastupali naši najbolji borci, Kukolj Aleksandar i Gerasimenko Dmitri pa je publika bila uskraćena za njihovu međusobnu borbu koju smo mnogi očekivali.

Do 100 kg. prošlogodišnji prvak Države, Đorda Slobodan je bez borbe predao finalnu borbu svom klupskom drugu, Jurišić Stefanu, koji je tako posle tri godine povratio titulu.

U super teškoj kategoriji, preko100 kg, Gajić Vladimir iz „Slavije“ se domogao titule savladavši u finalu, Jeremić Nikolu iz „Rume“. Gajić je u zadnjim sekundama regularnog dela borbe uspeo nadoknaditi drugi „shido“ i izjednačiti rezultat na semaforu tako da se pobednik odlučivao u „golden score“. U taj deo borbe Jeremić je ušao dekoncentrisan jer je smatrao da je oštećen drugim „shidoom“ (za šta nije bio u pravu) pa je to iskoristio Gajić i bacio Jeremića za yuko, što mu je donelo titulu šampiona Srbije u ovoj kategoriji.

Juniori su i ove godine bili na visini zadatka pa ih je 10 uzelo medalje mada nisu dostigli prošlogodišnji rezultat kada su  trojica osvojila titule. Ove godine to je pošlo za rukom „samo“  Nurkić Filipu i Majdov Nemanji,  što nikako ne umanjuje učinak juniora.

Prošlogodišnje titule su odbranili samo Vukičević do 66 kg, Petrović do 73 i Gajić preko 100 kg. dok su ostale četiri promenile vlasnika. Vicešampionske titule odbranili su samo Nikolajević do 66  i Kovačević do 73 kg. dok je ostalih pet promenilo vlasnike.

Plasman seniora:

-60 kg.1. Nurkić Filip „Kinezis“-Niš

 1. Jurakić Denis „Partizan“-Beograd
 2. Ilić Miloš „Partizan“-Beograd
 3. Nurkić Igor „Kinezis“-Niš

-66 kg1. Vukičević Miloš „OJK-MD“-Beograd

 1. Nikolajević Predrag „Crvena Zvezda“-Beograd
 2. Jovanović Filip „OJK-MD“-Beograd
 3. Mirković Stefan„Niš“-Niš

 

-73 kg.1. Petrović Nemanja „Rakovica“-Beograd

 1. Kovačević Ljubiša „Slavija“-Novi Sad
 2. Mirković Jovan „Žandarmerija“-Beograd
 3. „Bunčić Strahinja „Crvena Zvezda“-Beograd

-81 kg.1. Majdov Nemanja „Crvena Zvezda“-Beograd

 1. Vujašković Miloš „Ruma“-Ruma
 2. Došen Bojan „Crvena Zvezda“-Beograd
 3. Kovačević Vukašin „Bezbednost“-Novi Sad

-90 kg.1. Borenović Boško „Žandarmerija“-Beograd

 1. Šimonković Filip „Ruma“-Ruma
 2. Stamenković nenad „Kinezis“-Niš
 3. Đukanović Ivo „Žandarmerija“-Beograd

-100 kg.1. Jurišić Stefan „Rakovica“-Beograd

 1. Đorda Slobodan „Rakovica“-Beograd
 2. Budić predrag „Žandarmerija“-Beograd
 3. Gartner Luka „Slavija“-Novi Sad

+100 kg. 1. Gajić Vladimir „Slavija“-Novi Sad

 1. Jeremić Nikola „Ruma“-Ruma
 2. Nikolić Predrag „Brus“-Brus
 3. Božinić Božidar „Crvena Zvezda“-Beograd

Na kraju evo i malo statistike: ako bi zlatne medalje vrednovali sa 5 bodova, srebrne sa 3 a bronzane sa 1 bodom najbolja je ekipa beogradske „Rakovice“ sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom. Na drugom mestu je „Crvena Zvezda“ sa jednim zlatom jednim srebrom i tri bronze dok je na trećem mestu novosadska „Slavija“ sa jednim zlatom, jednim srebrom i jednom bronzom.  Zlatne medalje su podeljene među 6 klubova dok su srebra pripala borcima iz 5 klubova. Bronzane medalje su osvojili takmičari iz 9 klubova. Svih  28 medalja je podeljeno između samo 11 klubova što nije dobro za srpski judo jer je bolje kada su medalje rasute u više klubova ali ćemo očito na to sačekati.

Ako pogledamo kako su prošli regioni vidimo da je najbolji „Beograd“ sa osvojenih 16 medalja od kojih je 5 zlatnih 3 srebrne i 8 bronzanih. Drugi je region“ Vojvodine“ sa 7 medalja i to  jednom zlatnom, 4 srebrne i dve bronzane medalje dok je region „Centralne Srbije“ treći sa osvojenih 5 medalja od kojih je jedna zlatna i 4 bronzane.

Koristimo priliku da svim damama čestitamo „Dan žena“ ali na žalost njihove rezultate nemamo pa ćemo morati sačekati na izveštaj JSS.

 

Beočin, 08.03.2014. godine

Pripremio: Media tim „Cementa“

 

 1,794 total views,  1 views today

One Comment

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *