KAJIĆ JASMINU BRONZA NA „CIGINOM“ MEMORIJALU

Objavljeno: 29 марта, 2015

U subotu, 28.03.2015. godine u Kikindi je održan sedmi memorijal „Dragana Ciganovića-Cige“ na kojem je nastupilo rekordno malo takmičara. Iako je organizator turnira, JK „Patrizan“ iz Kikinde ove godine uz seniore uveo i kategoriju kadeta to nije promenilo tužan utisak publike na tribinama. I u jednoj i u drugoj konkurenciji nastupilo je samo 72 takmičara od kojih 37 seniora i 8 seniorki te 20 kadeta i  7 kadetkinja.

naslovna

Turnir je otvorio predsednik domaćeg  „Partizana“,  Miroslav Bogojević koji je svim učesnicima poželeo fer i sportske borbe a sekretar Judo saveza Vojvodine, Barna Vlastimir, je toplim rečima evocirao uspomene na Dragana Ciganovića-Cigu, koji je svakako zaslužio bolji odziv takmičara, posebno seniora jer je skoro pola medalja ostalo nepodeljeno pogotovo u konkurenciji žena. Sreća je da na takmičenju nije bio doktor Blagojević ali o tome ćemo malo kasnije.

Pre takmičenja desetak judo poslenika je zajedno sa „Ciginom“ suprugom i sinom, otišlo na grob pokojnog Dragana i položilo cveće čoveku koji je, i kao takmičar i kao trener, obeležio veliki period postojanja ovog renomiranog kikindskog kluba.

„Cement“ je predstavljao samo Jasmin Kajić koji je osvojio treće mesto i bronzanu medalju.

Plasman:

-60 kg.Jasmin Kajić III mesto

Jasmin Kajić je nastupao u kategoriji do 60 kg. gde je bilo prijavljeno 5 takmičara pa je vođa lista, Pavle Zeremski, Kajićevom treneru rekao da će u toj kategoriji raditi svako sa svakim što je značilo da će Kajić imati 4 borbe. No u međuvremenu, kada je merenje takmičara odavno završeno, dopisan je i domaći takmičar Milić Nemanja (koji je bio prijavljen u konkurenciji kadeta) tako da je sistem takmičenja u ovoj kategoriji promenje sa „poola“ u kombinovani KO sistem gde su formirane dve grupe po 3 takmičara o čemu trener „Cementa“ nije bio obavešten.

Kajić je u prvoj borbi iponom savladao Gazdaga iz novosadskog  „DŽUNSA“ a u drugoj i Šipoš Danijela iz zrenjaninskog „Proletera“. U trećoj borbi poražen je od Milić Nemanje iz Kikinde ali je tom porazu kumovao i sudija…Pošto je Milić u prvoj borbi izgubio iponom mislili smo da je  Kajić  i dalje u konkurenciji za prvo mesto ukoliko u zadnjoj borbi pobedi iponom Jović Milana iz Niša. Ali avaj.. do te borbe nije ni došlo pošto se ispostavilo da je Kajić završio takmičenje kao treći jer je njegova borba sa Milićem ustvari bila polufinalna borba po ukrštenom KO sistemu? Šta se desilo? Kajić je sa dva ipona izašao iz svoje grupe kao prvi pa je radio meč sa drugim iz druge grupe a to je bio Milić. U Kajićevoj grupi drugi je bio Šipoš koji je u ukrštenom meču pobedio Jovića iz Niša koji je bio pobednik druge grupe i plasirao se u finale gde je poražen od Milić Nemanje i tako osvojio srebrnu medalju a Milić Zlatnu. Da smo znali kakav je sitem verovatno bi se drugačije spremili za polufinalnu borbu sa Milićem a ovako… Kad smo kod te borbe moramo izneti i grešku sudija (iako oni to nikada ne priznaju). Borba se kretala tako što je u početku Kajić bio znatno aktivniji borac što je sudija tolerisao i tek posle 2 minuta kaznio Milića. Potom je Milić bacio Kajića za dva yuko-a da bi Kajić uzvratio bacanjem za waza-ari i odmah u nastavku te akcije formirao zahvat kesa-gatame, iz kojeg se Milić izvukao posle 8 sekundi. Ovo bacanje sudija na strunjači je vrednovao samo za yuko iako se bacanje u kontinuitetu razvilo u waza-ari. Posle toga Milić baca Kajića za waza-ari ali Kajić uzvraća dobrim bacanjem uchi matom koji sudija vrednuje za waza-ari iako je mirno mogao dati i ipon. Pošto je do kraja borbe ostalo još minut borbe Milić je počeo čuvati rezultat što je sudija opet tolerisao sve do samog kraja kada je dao drugi shido ali je utom i borba završena. Eto šta napravi jedna loša procena sudije, da li je bacanje ostalo na yuko-u ili se razvilo u waza-ari. Ako je to promaklo sudiji na tatamiju nije smelo promaći sudijama na „care sistemu“. Da su oni bili aktivniji u praćenju borbe Kajić bi pobedio sa najmanje dva waza-arija a ovako je izgubio borbu za koju nismo ni znali da je polufinalna..? Ako je za utehu, borba je bila dobra i oba borca se nisu štedela u njoj pa je i publika na kratko uživala na tribinama…U svakom slučaju čestitamo mladom Miliću i želimo mu sve najbolje u budućoj sportskoj karijeri jer je reč o vrlo talentovanom i perspektivnom borcu.

IZA KULISA:

U uvodnom delu ovog izveštaja pomenusmo da je sreća da na takmičenju nije bio doktor Blagojević koji obavlja funkciju predsednika takmičarske komisije. Pošto je „Cigin“ memorijal u zvaničnom kalendaru JSS morala bi se poštovati „Miškova“ pravila koja je demonstrirao na prvenstvu Srbije za kadete koje je održano pre nedelju dana u Stepanovićevu. U izveštaju sa ovog prvenstva opisali smo događaj prilikom dodele medalja u kategoriji kadetkinja pa bi čitaoci ovih redova trebali pogledati tu vest na sajtu „Cementa“ i videti o čemu se radi..

Šta se desilo na „Ciginom“ turniru? U kategoriji do 66 kg bio je prijavljen samo Nikolajević Predrag iz „Crvene Zvezde“ koji je na kraju takmičenja pozvan na postolje i primio zlatnu medalju. Ovo se više puta ponovilo u ženskoj konkurenciji i svi su dobili medalje… Pa zašto onda srebrnu medalju nije dobila takmičarka iz sremskomitrovačkog „Tehnologa“ koja je izgubila finalni meč u kategoriji do 40 kg. Gospodin „Miško“ to nije dozvolio „tumačeći“ evropski takmičarski pravilnik po kome takmičar, da bi dobio medalju, mora imati najmanje jednu pobedu… I šta ćemo sad? Ako su pravila za sve ista onda ni Nikolajević i neke devojke na „Ciginom“ memorijalu nisu smeli dobiti medalje kao štio je nije dobila kadetkinja iz Mitrovice.. Ili je važnije „pravilo“ o čijem se takmičaru radi ili što bi Latini rekli „ A momento ad momentum“ (od momenta do momenta). Ako je tako stigli smo do dna i pitamo se ima li koga u JSS da stane na put samovolji gospodina „Miška“, zaštitnika „evropskih“ pravila…

20150328_140128

Pošto je u Kikindi bio i predsednik JSS, gospodin Vukmirica pozivamo ga ovom prilikom da smeni gospodina „Miška“ sa ove veoma važne funkcije, takmičarki  „Tehnologa“ naknadno uruči medalju uz veliko, veliko izvinjenje za učinjenu joj nepravdu koja joj je naterala suze na oči..

Beočin, 29.03.2015. godine

Media Tim „Cementa“

 573 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *