SRBIJI TRI MEDALJE, A KOSTIĆ PETI U RUSIJI

Objavljeno: 6 априла, 2015

U subotu i nedelju, 04. I 05.aprila 2015. Godine u Tveru/Rusija, održan je Evropski KUP za kadete na kojem je nastupilo 295 takmičara iz 19 Država. U muškoj konkurenciji takmičilo se 176 a u ženskoj 119 takmičara.

kostic

Reprezentacija Srbije nastupila je sa 12 takmičara od kojih je 6 bilo u ženskoj i 6 u muškoj konkurenciji. Trener ženske reprezentacije bio je Vladimir Jovičić iz Novog Sada a muške, Munir Šabotić iz Kanjiže.  Srbija je osvojila 3 bronzane medalje, dva peta i jedno sedmo mesto što je svrstalo na peto mesto u ukupnom plasmanu. Koliko je teško bilo osvojiti medalje na ovom turniru, koji se boduje za svetsku i evropsku rang listu, pokazuje podatak da je od ukupno 64 medalje, domaćin osvojio čak 47 od kojih je 16 zlatnih, 9 srebrnih i 22 bronzane. Rusi su osvojili sve zlatne medalje a gostima su prepustili samo 17 medalja ukupno. Među sretnicima su bile i tri naše heroine, Vuković Marija do 48 kg, iz novosadske „Slavije“ i sestre Obradović iz beogradskog „OJK“-a u kategoriji do 63 kg. Na dohvat medaljama su bili  Micić Stefan i naš Kostić Vladimir ali su borbe za medalju izgubili pa su se morali zadovoljiti 5-im mestima što im je donelo po 20 bodova na svetskoj rang listi.

Kostić Vladimir je na ovaj turnir došao kao 8-mo plasirani na svetskoj rang listi u kategoriji preko 90 kg, pa je bio „kosturaš“ u žrebu. Zahvaljujući tome on je u prvom kolu bio slobodan, a u drugom se sastao sa Khakhlou Dzmitryijem iz Belorusije kojeg je posle bacanja za waza-ari uhvatio u zahvat i tu ga zadržao do ipona. Ova pobeda mu je donela plasman u polufinale gde se sastao sa Madzhidov Khurshedom iz Tadžikistana od kojeg je poražen na isti način kao što je on pobedio Belorusa. Posle svoje greške u ulasku pao je za waza-ari a potom ostao u zahvatu do ipona. Protivnik je otišao u finale gde je poražen od Kaitov Kemala iz Rusije a Kostić je otišao u repesaž da brani medalju protiv  Tasoev Inala iz Rusije. Na žalost u tome nije uspeo jer ga je Rus bacio dva puta za yuko. Moramo reći da su oba yuko-a bila sumnjiva jer je Kostić padao na stomak i prednju stranu butine što nije dovoljno za yuko. No Rus je ipak bio bolji i zasluženo je osvojio bronzanu medalju a Kostić će u klubu morati dosta da radi na ispravljanju uočenih grešaka na ovom turniru. Sreća je da do Evropskog i Svetskog prvenstva ima još dosta vremena pa se nadamo da će u tome i uspeti. Šteta je što nismo imali priliku da gledamo revanš sa Kaitov Kemalom kojeg je Kostić tukao iponom na evropskom šampionatu prošle godine u Atini ali se nadamo da će biti prilike na narednim velikim šampionatima. Sa osvojenih 20 bodova Kostić će popraviti plasman na svetskoj rang listi za dva mesta, tako da će biti 6 na Svetskoj i 4-ti na evropskoj rang listi što mu obezbeđuje dobar start u žrebu na predstojećim takmičenjima. Naravno u naredna dva EJU turnira mora obezbediti plasmane da bi ostao na ovoj poziciji koja je zasad najbolja od svih srpskih reprezentativaca.

Prvog takmičarskog dana nas je obradovala novosađanka, Vuković Marija koja je osvojila bronzu u kategoriji do 48 kg i pokazala da je u dličnoj formi. Drugog takmičarskog dana sestre Obradović, Anja i Jovana su do medalja stigle na zanimljiv način. Obe su pobedile u repesažnim borbama ruskinje koje su ih naizmenično tukle u osnovnom delu takmičenja.  Anja je pobedila Liluashvili koja je ranije pobedila Jovanu a Jovana je pobedila Bagutdinovu koja je u četvrtfinalu bila bolja od Anje…

Blizu medalje je bio i Micić Stefan koji je u borbi za medalju poražen od Tumaev Aliumara iz Rusije ali je pre toga imao tri pobede i pokazao da se na njega mora računati.

Beočin, 05.04.2015. godine

Pripremio: Media Tim „Cementa“

 

 

 592 total views,  1 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *