KADETKINJE SRBIJE BRONZANE NA PRVENSTVU EVROPE U SOFIJI/BUGARSKA

Objavljeno: 7 јула, 2015

U vremenu od 02-05.07.2015. godine u Sofiji/Bugarska održano je prvenstvo Evrope za kadete (U-18) na kojem je nastupilo  469 takmičara iz 41 Države, od kojih 259 u muškoj i 210 u ženskoj konkurenciji. Nacionalni treneri, Munir Šabotić iz Kanjiže i Dragan Spasić iz Niša poveli su na ovaj šampionat  19 reprezentativaca od kojih 10 u muškoj i 9 u ženskoj konkurenciji. Sem u pojedinačnoj, od ove godine, uvedeno je i  ekipno prvenstvo Evrope na kojem je nastupilo 36 država od čega 19 u muškoj i 17 u ženskoj konkurenciji. Srbija je nasutpa la u obe konkurencije i to vrlo uspešno. Kadetkinje su osvojile 3. mesto i bronzane medalje, a kadeti su zauzeli odlično 7. mesto u vrlo jakoj konkurenciji.

eju-134342

„Cement“ je imao svoje takmičare u obe konkurencije. Marija Ivković je nastupala u kategoriji do 52 kg, a Vladimir Kostić u kategoriji preko 90 kg. U pojedinačnoj konkurenciji oboje nisu postigli očekivani rezultat ali su zato u ekipnoj konkurenciji dali veliki doprinos osvajanju 3. mesta za devojke i 7. mesta za muškarce.

Marija Ivković -52 kg, u prvom kolu, odnosno pretkolu, se sastala sa Dengg Lisom iz Austrije i posle iscrpljujuće borbe pretrpela poraz na waza-ari. Pošto je Austrijanka kasnije ušla u finale ove kategorije povukla je Mariju u repesaž gde se sastala sa Vrublevska Anastasijom iz Ukrajine sa kojom je vodila tešku borbu za svaki gard. Pobedila je na shido manje (2:3) i plasirala se u naredno kolo gde je čekala Primo Gefen iz Izraela. Marija je dobro otvorila meč i povela na yuko ali je kasnije pala za waza-ari koji nije mogla nadoknaditi pa se morala preseliti na tribine. U ovoj kategoriji prva je bila Beboshvili Mzia iz Gruzije, druga Dengg Lisa iz Austrije, a bronzane medalje su osvojile Shrainer Margarita iz Rusije i Topolovec  Tihea iz Hrvatske.

Od srpskih reprezentativki najbolja je bila Nadežda Petrović iz novosadske Slavije koja je u kategoriji do 48 kg osvojila drugo mesto i srebrnu medalju boreći se kao lavica. Do medalja su stigle i sestre Obradović, Jovana i Anja, iz beogradskog OJK-a, koje su nastupale u kategoriji do 63  kg. Obe su uspele ući u polufinale, gde su pretrpele jedine poraze, ali su kasnije odbranile bronzane medalje i ipak se popele na pobedničko postolje. Dobro je radila i Radmilović Đurđina, takođe iz OJK Beograda, koja je u kategoriji do 70 kg zauzela 7. mesto.

Vladimir Kostić +90 kg, je na šampionat došao kao 4-to plasirani na svetskoj rang listi i na žrebu je bio nosilac 4. Grupe. To mu je omogućilo da u prvom kolu bude slobodan i da čeka pobednika iz meča Zaalishvili Gela iz Gruzije i Fabos Kristof iz Mađarske. Kao pobednik iz ovog meča je izašao Gruzijac pa se Kostić sastao sa njim. Pošto je od njega izgubio na EJU kupu u Poljskoj znali smo šta mu je specijalka pa smo Kostića dobro taktički pripremili za ovu borbu. Poštujući upute trenera Kostić je odlično ušao u meč i dobrim gardom prosto zbunio Gruzijca koji nije znao šta da radi. Kostić je to iskoristio i lepim soto-make-komiem bacio Gruzijca, možda i za ceo ipon, ali su sudije dosudile waza-ari a Kostić je formirao zahvat držanja iz kojeg se protivnik uspeo izvući nakon 7 sekundi. Posle ovog bacanja Gruzijac je furiozno napadao i u jednom momentu Kostić je napravio grešku u nameri da ga baci na ura-nage. Gruzin je zakačio nogu i Kostić je pao na waza-ari. No i dalje je bio u vodjstvu jer je Gruzin na početku meča dobio kaznu shido. Pred kraj borbe Gruzijac je uspeo baciti Kostića za yuko što je značilo da iz ovog meča on izlazi kao pobednik a Kostiću je ostalo da čeka da li će imati popravne borbe. To je zavisilo od nardne borbe Gruzijca koji se u četvrt-finalu sastao sa Molodeckij Aleksom iz Litvanije. Obzirom da je Kostić već pobedjivao Litvanca nismo ni sumnjali da će ga pobediti i Gruzijac. No to se nije desilo jer je Gruzin napravio katastrofalnu grešku 4 sekunde do kraja te borbe i u polufinale je otišao Litvanac. To je značilo da je za Kostića šampionat nažalost završen. Kasnije je u ovoj kategoriji Gruzijac stigao do bronzane medalje dok je Litvanac zauzeo 5. Mesto. Prvi je bio Tasoev Inal iz Rusije, drugi Kaitov Kemal takođe iz Rusije a do bronze je stigao i  grčki reprezentativac Tsoumitas Dimitrios kojeg je Kostić takođe pobeđivao ove godine na Balkanskom šampionatu u Rumuniji. Šteta jer je Kostić sazreo za medalju koju su svi očekivali  od njega.

kostic

U muškoj reprezentaciji najbolje je radio Stefan Župarić iz Stepanovićeva koji je u kategoriji do 66 kg osvojio 7. mesto, zabeleživši tri pobede i dva poraza.

Sa jednom srebrnom, dve bronzane i dva 7. mesta Srbija se u ukupnom plasmanu kotirala na 14 mesto od 41. države učesnice.

EKIPNO TAKMIČENJE:

Nacionalni trener kadetkinja, Dragan Spasić iz Niša, sa svojim pomoćnikom, Vladimirom Jovičićem iz Novog Sada, u prvom kolu ekipnog tačmićenja protiv reprezentacije Bugarske izveo je postavu u sledećem sastavu: -48 kg, Nadežda Petrović, -52 kg, Marija Ivković, -57 kg Anđela Lončar, -63 kg, Anja Obradović i +63 kg, Jovana Obradović. Pobede su zabeležile Nađa, Marija i Anja tako da je Bugarska reprezentacija savladana rezultatom 3:2. Možda je rezultat mogao biti i ubedljiviji da trener Spasić nije sugerisao Jovani Obradović u zadnjoj borbi da preda meč hvatom protivnice za nogavicu kako se ne bi zamarala jer je meč već bio dobijen.Ovo je bio logičan i dobar potez trenera jer je u ovakvim mečevima važno samo proći dalje.  U drugom kolu sastali smo se sa reprezentacijom Velike Britanije koju smo takođe pobedili rezultatom 3:2. U ovom meču u kategoriji do 52 kg radila je Vuković Marija i zabeležila pobedu zajedno sa Nađom i Andjelom Lončar (koja se pritom povredila) što nam je donelo plasman u polufinale gde smo čekali pobednika iz meča Francuska-Hrvatska. Hrvatice su posle odličnih borbi izašle kao pobednice pa smo se u polufinalu sastali sa njima. Trener Spasić je protiv Hrvatske izveo postavu: -48 kg, Marija Vuković, -52 kg, Nadežda Petrović, -57 kg Milica Perišić (umesto povređene Anđele Lončar), -63 kg, Anja Obradović i +63 kg, Jovana Obradović. Posle odličnog i vrlo dramatičnog meča u prve 4 kategorije rezultat je bio 2:2 pa je odluka padala u poslednjoj borbi gde su se satale dve osvajačice evropskih medalja. Za nas je radila Jovana Obradović a za Hrvate Karla Prodan koja je u kategoriji do 70 kg prethodnog dana takođe osvojila bronzanu medalju. Obzirom da je Jovana bila lakša desetak kilograma nije uspela parirati snažnoj hrvatici koja ju je uspela baciti za ipon i doneti pobedu i plasman u finale svojoj reprezentaciji. U borbi za medalju sastali smo se sa reprezentacijom Ukraine a trenri Spasić i Jovičić su poverenje ukazali Nađi Petrović, Mariji Ivković, Marici Perišić, Anji i Jovani Obradović. Posle iscrpljujućih borbi u prve 4 kategoriji opet je rezultat bio nerešen 2:2 pa je ponovo pobednika odlučivala zadnja borba u kojoj se opet našla Jovana Obradović. Ovaj put ona je bila na visini zadatka i iponom je rešila meč u svoju korist što je značilo da je SRBIJA treća u Evropi. Devojke su zaigrale kolo pored tatamija a trener Jovičić, koji je vodio ovaj meč sa trenerske stolice, je pojedinačno čestitao svakoj takmičarki ponaosob. Njemu se pridružio i trener Spasić kao i nekoliko klupskih trenera koji su potegli put do Sofije. Ako su… imali su i zbog čega jer su se naše kadetkinje popele na pobedničko postolje po prvi put u istoriji srpskog judoa. U finalnom meču Rusija je bila bolja od Hrvatske, a u borbi za drugu bronzanu medalju Francuska je savladala Italiju. Kada se pogleda koje su države bile na pobedničkom postolju, gde su, rame uz rame, stajale i naše devojke, mora se reći da je postignut veeeeliki rezultat za našu Srbijicu..

Bravo „orlice“, bravo lavice, ali bravo i za  trenere Spasića i Jovičića. Kada smo već kod trenera treba reći da su se za ovu medalju baš potrudili. Vredno i predano su sproveli završne pripreme na Vlasinskom jezeru, a na takmičenju bez grama sujete saslušali savete klupskih trenera, posebno kada su imali dilemu koju takmičarku da stave u postavu. Ma sve su odradili kako treba i dolikuje nacionalnim trenerima.. Udruženo iskustvo i mladost su ovaj put došli do punog izražaja. Bravo još jednom.

U muškoj konkurenciji bilo je prijavljeno 19 država a mi smo se u prvom meču sastali sa  Mađarskom. Trenr Munir šabotić je ukazao poverenje sledećoj postavi: -60 kg, Damjan Simić, do 66 kg, Stefan Župarić, do 73 kg, Nikola Ćirilović, do 81 kg, Teodor Simić i preko 90 kg, Vladimir Kostić. U prve 4 kategorije pobede su izvojevali Župarić i Ćirilović tako da se u završnicu ušlo sa nerešenim ishodom 2:2. To je značilo da će odluka o pobedniku u ovom meču pasti u poslednjoj borbi gde je radio naš kolos, Vladimir Kostić. On je sa dva waza-arija rešio meč u svoju korist što je našoj reprezentaciji donelo plasman u drugo kolo, gde nas je već čekala Holandija. Za ovaj meč trener Šabotić je odredio sledeće borce: Nemanja Milić, Stefan Župarić, Nikola Ćirilović, Teodor Simić i Vladimir Kostić. Pobedu je uspeo izvojevati samo Teodor Simić pa smo pretrpeli poraz rezultatom 4:1 pri čemu je Kostić i povredio ruku pa više nije mogao raditi za ekipu. Pošto je Holandija posle nas savladala i Tursku pa i Francusku plasirala se u finale i povukla nas u repesaž. U prvoj borbi repesaža radili smo protiv Turske i pobedili je 3:2. U postavu je ušao Madžarević do 60 kg koji je zabeležio pobedu kao i Ćirilović i Micić Stefan, koji je zamenio povređenog Kostića u najtežoj kategoriji. Ovaj meč je obilovao uzbuđenjima i neizvesnošću pošto smo dobijali svaku drugu borbu pa je do zadnje rezultat glasio 2:2. No Micić nije dozvolio turčinu Cekić Ahmetu da ga ugrozi i pobedom je obezbedio pobedu i našoj reprezentaciji. U drugom kolu repesaža sastali smo se sa Rusijom koja je na opšte iznenađenje poražena od Francuske greškom njihovog trenera koji je na Francusku izveo drugu postavu, bez tri najbolja borca, misleći da će lagano ući u polufinale. Ovaj poklon su Francuzi iskoristili i poslali Ruse u repesaž a u polufinale ušli oni. U polufinalnom meču su poraženi od Holandije koja je posle poražena u finalu od Gruzije. No da se vratimo našem meču sa Rusima. Trener Šabotić je izveo postavu u sastavu: Milić, Madžarević, Ćirilović, Teodor Simić i Micić. Rusi su protiv nas izveli najjaču postavu i pobedili nas rezultatom 4:1. Pobedu je postigao samo Madžarević u kategoriji do 66 kg i tako nam spasao čast. Rusi su posle, u borbi za medalju, bili bolji od Ukraine i okitili se bronzanim medaljama kao i Francuzi. Srbija je zauzela odlično 7. mesto i moramo reći da su dečaci, kao i trener Munir Šabotić, dali sve od sebe da dostojno reprezentuju našu državu. Da nismo naleteli na Ruse u repesažu ko zna dokle bi dogurali… Šta reći na kraju nego da se tako bori za nacionalne boje Srbije i da zaista ima nešto u nama kada su ekipna takmičenja u pitanju..

Za dve nedelje naši „orlići“ putuju na Olimpijske igre mladih (EYOF) u Gruziju, a odmah kada se vrate putuju na prvenstvo Sveta koje se održava u Sarajevu/BIH prvog vikenda avgusta. Srećno im bilo i tamo..

Beočin, 06.07.2015. godine

Pripremio: Media team „Cementa“

 1,425 total views,  2 views today

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *